Parūpējies par bērna drošību! 2.daļa

Parūpējies par bērna drošību! 2.daļa

28. Mar 2010, 19:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām runāt par  drošas vides radīšanu mājās.

 

Drošība virtuvē

 

Kad bērns ir izaudzis no zīdaiņa vecuma un pats lieliski māk attaisīt plauktiņus, pieaugušajiem laiks noslēpt dažādus ķīmiskus izstrādājumus augstākos plauktos, kur bērns noteikti netiks klāt. Te runa nav tikai par tīrīšanas šķīdumiem vai medikamentiem, arī krāsas var saturēt smagos metālus un citas kaitīgas vielas.

 

Virtuve ir vieta, kur notiek  visai aktīva rosība, sevišķi tad, kad tiek gatavota kārtējā maltīte. Arī šādos mirkļos jābūt uzmanīgiem, lai karsti ēdieni nejauši neuzkristu virsū bērnam, tāpēc ieteicams izvairīties no mazuļu klātbūtnes virtuvē, kā arī vienmēr vajadzētu traukus ar ēdienu likt galda vidū. Ikdienā vajadzētu izvairīties arī no galdautiem, jo viena bērna kustība, to paraujot, ka viss, kas atradies uz galda, ir nokritis zemē vai uzkritis uz bērniņa.

 

Šeit noteikti tiek glabātas vāzes, glāzes, dažādi stikla trauciņi. Tāpēc – esiet uzmanīgi ar saplīsušajiem traukiem un nekavējoties saslaukiet un drošības pēc arī izmazgājiet to vietu- pat neliela stikla lauska var sagriezt mazuli!

 

Bīstamība viesistabā un guļamistabā

 

Lai gan šķiet, ka guļamistabā mazulim ir visdrošāk, jo parasti mēs cenšamies šo dzīvojamo zonu izmantot tikai gulēšanai un nepiekrāmējam ar liekiem priekšmetiem, taču arī te slēpjas zināma bīstamība, piemēram, rotaslietas satur sīkas detaļas, kas var izraisīt smakšanu; vai arī smaržu pudelītes, kuru šķidrumi var radīt saindēšanos.

 

Skaisti, bet bīstami ir puķupodi, kas stāv uz maziem postamentiņiem, vai grīdas lampas, kas nereti ir pavisam nestabilas un atliek mazajam nedaudz pavilkt vai uzgrūsties virsū, kad atkal vecākiem nākas saķert galvu – atkal mazais ticis klāt!

 

Attiecībā uz zaļajiem istabas augiem ir savi piesardzības noteikumi – vajadzētu uzzināt, vai mājās esošo augu daļu nonākšana mazuļa mutē nevar radīt letālas sekas.

 

Vannas istabas pārbaude

 

Kad pienācis vannošanās laiks, pieaugušajiem jāvelta laiks tikai tam un nedrīkstētu atstāt bērnu bez pieskatīšanas, jo, kā zināms, vannā ļoti slīd un mazulis var pakļūt zem ūdens un aizrīties.

 

Bērns ārpus mājām

 

Ne vienmēr visur var nokļūt ar kājām un nākas izmantot arī automašīnu. Tāpēc jādomā arī par droša, stabila autosēdeklīša iegādi. Noteikti nevajadzētu pirkt lietotu, jo nekad nevar zināt, vai šis sēdeklītis nav cietis kādā avārijā, kas samazina tā drošību. Zīdaiņi līdz apmēram 9 mēnešu vecumam jāsēdina autosēdeklītī ar skatu pretēji braukšanas virzienam, jo viņiem vēl nav nostiprinājušies kakla muskuļi, kas spētu izturēt šāda veida triecienu. Noteikti jālieto arī drošības siksnas, jo tās ir domātas tieši mūsu bērnu drošībai. Tāpat, lietojot autosēdeklītī, labāk to novietot automašīnas aizmugurējā sēdeklī, jo parasti priekšējie sēdekļi ir aprīkoti ar gaisa spilveniem, kas var radīt nopietnus bojājumus vai pat letālu iznākumu, ja mazulis brauc ar skatu pretēji braukšanas virzienam.

 

Šajā vasaras laikā automašīnās ir pastiprināts karstums. Protams, ja bērns jau prot runāt, viņš pateiks, ka ir par karstu vai pats novilks sev apģērbu, taču mazākiem bērniem ieteicams regulāri pārbaudīt, vai nav pārlieku liels karstums un vai nav nepieciešamība noģērbt kādu drēbju kārtu. Karstā laikā notiek pastiprināta šķidruma izdalīšanās no organisma, tāpēc brauciena laikā vajadzētu dot arī padzerties ūdeni vai nesaldinātu tēju.

 

Noteikti nedrīkst atstāt mazuli vienu pašu automašīnā – vienalga vai tā ir aizslēgta vai vaļā.

 

Bērni ir īpaši kustīgi arī ārpus mājām – riteņbraukšana, skeitošana u.c. aktivitātes. Braucot ar riteni vai skrituļdēli, vajadzētu valkāt aizsargķiveri, kas pasargā bērnu no iespējām fiziskām traumām vai vismaz padara tās nedaudz vieglākas. Arī šūpoles, kas tik ļoti patīk mūsu mazuļiem, var būt traumējošas – tāpēc jāpaskatās, vai auklas, kurās karājas šūpoles ir gana stipras un nedrīkst šūpot bērnu pārāk augstu, kas varētu radīt izbīli.

 

Mājdzīvnieki – ne vienmēr draudzīgi un nekaitīgi

 

Īpaša uzmanība jāpievērš arī mājās esošajiem mājdzīvniekiem. Būtu jāizvērtē gan mūsu izpratnē tradicionālie mājdzīvnieki – suņi, kaķi-, gan eksotiskāki dzīvnieciņi – žurkas, kāmji, papagaiļi, u.c. Atkarībā no bērna vecuma un daudziem citiem faktoriem, piemēram, suņa sugas, rakstura, dresēšanas iespējām, var izvērtēt vajadzību un iespējas turēt mājdzīvnieku. Protams, bērniem patīk dažādi dzīvnieciņi, patīk par viņiem rūpēties, taču ir gadījumi, kad tas pats draudzīgais suņuks, kurš vakar luncinājās apkārt, ir iekodis kājā līdz asinīm. Dzīvnieki nav prognozējami, tāpēc jāapsver šāda soļa nepieciešamība.

 

Runājot par bērna drošību un mājdzīvniekiem, jāņem vērā arī cits aspekts – nereti mājdzīvnieki met spalvu, kas bieži izraisa elpošanas ceļu radītu alerģiju. Tāpēc vajadzētu veikt novērošanu, vai nekas tāds nav sastopams.

 

Bērns nav nedzīva lieta, ko var ieslēgt skapī, lai tam nekas nenotiktu, taču mēs, vecāki, varam darīt visu, lai mīkstinātu šos draudus bērna veselībai un dzīvībai!

 

Klausies radio raidījumu par bērnu drošību ŠEIT!

05. Sep 2009, 15:51

Manēja ljoti aktīvi grabj pultis, mobilos un atslēgas, tieshi to, ko teetis neljauj,,,,")

04. Sep 2009, 10:53

tā jau ir bērniem viss ir jauns un intresants,tāpēc arī vaig visu iespējamo celt aukšā,cik vien aukstu var😀)
mums vēl tas viss priekšā😀

rita123 rita123 04. Sep 2009, 10:46

Mums tāpat kā tev Ilžuk!😀

05. Sep 2009, 15:51

Manēja ljoti aktīvi grabj pultis, mobilos un atslēgas, tieshi to, ko teetis neljauj,,,,")

04. Sep 2009, 10:53

tā jau ir bērniem viss ir jauns un intresants,tāpēc arī vaig visu iespējamo celt aukšā,cik vien aukstu var😀)
mums vēl tas viss priekšā😀

rita123 rita123 04. Sep 2009, 10:46

Mums tāpat kā tev Ilžuk!😀

04. Sep 2009, 10:09

Mums ar meitiņu nebija nekādu problēmu - viss varēja stāvēt savās vietās, kur stāvēja - neaiztika neko, ko nevarēja ņemt. Ļoti daudzi par to brīnijās, kaut vai bijām ciemos - svešas mantas neaiztika.😀