Parūpējies par bērna drošību! 1.daļa

Parūpējies par bērna drošību! 1.daļa

28. Mar 2010, 18:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad piedzimst bērniņš, mēs vēlamies viņu pasargāt ikvienā dzīves jomā. Kamēr viņš ir mazs, mēs to vairāk vai mazāk varam izdarīt un kontrolēt, taču, mazulim pieaugot un kļūstot kustīgākam un ziņkārīgākam, pieaugušajiem var dot savu ieguldījumu drošas vides veidošanā.

 

Tas tiešām ir pārsteidzoši, cik ātri prot pārvietoties rāpojošs mazulis – atliek vienu sekundi novērst skatienu, ka mazais jau ir ticis klāt lietām, kuras mēs nebūt nevēlamies redzēt bērniņam rokās vai mutē. Nav iespējams visu dzīvojamo platību piepildīt ar mīkstiem spilveniem, lai mazulis nekur nesasistos vai neķertos klāt citām lietām, ko nedrīkst aiztikt, piemēram, elektrības kontaktligzdām. Taču varam mēģināt īpaši iekārtot vidi, lai mazajam pasaules izzinātājam nenāktos ciest, t.i., padomāt par bērna drošību.

 

Drošība gultiņā

 

Vispirms jau vajadzētu sākt ar gulēšanas vietas iekārtošanu, jo tieši šī ir vieta, kur mazulis pavada lielāko daļu laiku viens pats bez vecāku uzmanības. Tāpēc jāpievērš uzmanība, vai gultiņa ir pietiekami dziļa un jāseko, lai gultiņas matracītis būtu pietiekamā augstumā atbilstoši bērna aktivitātes līmenim. Kad gultā sāk gulēt jaundzimušais, matracītis var stāvēt visaugstākajā pozīcijā, kas atvieglos arī bērniņa ielikšanu un izņemšanu gultiņā. Taču, kad mazulis pieaug un kļūst aktīvāks, matracītis jālaiž zemāk, lai viņš nekarinātu pāri gultas malai kājas vai nepievilktos pats pie malas. Tāpat laikā, kad mazulis sāk stāvēt vai balstīties uz celīšiem, būtu jānoņem skaistie dekori no gultas – baldahīni, karuseļi, jo bērns to var izmantot kā pakāpienu vai pievilkšanās priekšmetu, kas rezultātā var radīt kritienu no gultas.

 

Reizēm gultiņas mēdz būt nokrāsotas skaistā baltā krāsa. Skaisti, bet vai praktiski? Vecākiem, kuri iegādājušies šo gultiņu nav zināms, kādas krāsas tiek izmantotas un nevar būt 100% pārliecināti, ka tas ir droši un nevar izraisīt saindēšanos vai aizrīšanos ar krāsu paliekām, jo kad mazulis ir paaudzies un izauguši ir arī viņa zobiņi, bērni mēdz skrāpēt zobus gar gultas malām. Tāpēc labāk izvēlēties vienkāršu koka gultiņu bez krāsojuma, turklāt koku klāsts ir tik plašs, ka arī pastāv krāsu variācijas.

 

Kad pati vide ir iekārtota, jāpievērš uzmanība veidam, kā mēs mazulim guldām, lai viņš justos labi un droši. Atstājiet mazuļa galvu neapsegtu un neizvēlieties pārāk smagu segu, lai tā nenosmacētu mazuli.

 

Droša vide mazuļa mājās

 

Lai netiktu radīts kaitējums mazuļa veselībai, mājās vai bērna tuvumā nevajadzētu smēķēt, jo ieelpotie dūmi rada vēl lielāku ļaunumu kā pati cigarete smēķētājam.

 

Kad zīdainis jau ir pietiekami liels un mazais sāk velties un vēlāk rāpot, jāpievērš uzmanība neskaitāmām lietām. Vispirms jau nedrīkst atstāt bērnu vienu bez pieskatīšanas uz gultas, pārtinamās virsmas, barošanas krēsla, no kuras tas varētu nokrist.

 

Bērnam pieaugot, pieaug arī prasības vides iekārtošanai:

  • Lai bērns neievērtu pirkstus kumodes atvilktnēs, durvīs u.c. līdzīga tipa mēbelēs, var iegādāties, piemēram, durvju fiksatoru vai vienkārši aizlīmēt atvilktnes.
  • Ja dzīvojamā platībā ir vairāki stāvi, noteikti noderēs aizsargvārtiņi, jo jāņem vērā, ka bērns daudz ātrāk iemācās kāpt augšup pa kāpnēm un tikai pēc kāda laika mēģina iemācīties tik lejā;
  • Kad bērns sāk līst vai rāpot, arī pašam pieaugušajam ir jāizrāpo visas istabas, lai redzētu kritiskās vietas un pēc vajadzības lietot stūru aizsargus, konktaktu aizsargus.

 

Arī izvēloties bērniem rotaļlietas, jābūt vērīgiem – tās nedrīkst sastāvēt no sīkām detaļām, ko mazulis var nejauši norīt; jāpiedomā arī par preces drošību – vai tā nevar plīst, sprāgt, kas labākajā gadījumā izraisīs tikai bērna izbīli, bet sliktākajā gadījumā kādas sastāvdaļas var traumēt jūsu mazuli arī fiziski. Ja šie parametri ir izpētīti, tad uzmanību var pievērst arī tādai lietai kā mantas materiāls. Lai gan pastāv diezgan stingri noteikumi attiecībā uz bērnu rotaļlietām, gadās arī brāķi ar mantas krāsu, kas viegli nonāk bērna mutē, jo zīdaiņi parasti visu, ko paņem rokās, bāž arī mutē.

 

Klausies radio raidījumu par bērnu drošību ŠEIT!

{pic:1}

DVD Nr.4 saturs:

Akcijas cena - 3,99Ls!

 

- Pirmā palīdzība bērniem - ko darīt, ja noticis negadījums

- Grūtnieču vingrošana, lai saglabātu veselību un uzturētu fizisko formu

- Peldētapmācība bērniem no 2 gadu vecuma

- Podiņmācības ABC- kā atradināt bēbīti no autiņbiksītēm.

 

 Pērc šeit>>

03. Sep 2009, 19:21

Jā, es arī vislaiku līdzi skrienu skatities, ko mazais dara, bail, ka kko nesastrādā...

rita123 rita123 03. Sep 2009, 08:46

Bērna drošība rada uztraukumu,kad mazais sāk rāpot un celties kājās😀

03. Sep 2009, 19:21

Jā, es arī vislaiku līdzi skrienu skatities, ko mazais dara, bail, ka kko nesastrādā...

rita123 rita123 03. Sep 2009, 08:46

Bērna drošība rada uztraukumu,kad mazais sāk rāpot un celties kājās😀