Pārsauļots bērns nav veselīgs bērns

Pārsauļots bērns nav veselīgs bērns

15. May 2012, 00:00 lauvinja lauvinja

Tuvojas aktīvo āra aktivitāšu laiks, saulīte spīd aizvien spožāk un siltāk. Tieši tāpēc, lai būtu droši ir jāsargājas no pārlieku liela saules daudzuma – cepure ar platām malām un saules aizsargkrēms ir pirmās drošības preces uzsākot vasaras sezonu un, ak, jā, nedrīkst aizmirst par ūdeni – lai organisms neatūdeņotos par daudz. Ir svarīgi iemācīt mazajiem dzert tieši ūdeni, jo ir grūti remdēt slāpes ar sulām un saldinātiem dzērieniem – faktiski izejot no mājas, mēs ņemam līdzi tieši ūdeni – gribēs dzert, padzersies!

Nākamais ir svarīgi sekot, lai mazais saulē neuzturas par daudz, labāk lai spēlējas ēnā un nosnaužas diendusu tad, kad ir vislielākā saules aktivitāte. Pavisam drīz sāksies peldsezona, kad dzīvosimies pie ūdeņiem – tur galvenais drošības pasākums ir iemācīt bērnu peldēt, lai gan jebkurā gadījumā ir jāseko līdzi mazo aktivitātēm ūdenī. Kad mazie bija mazi, neizmantoju peldriņķi, jo tas ir viens no visnedrošākajiem, mazais var jebkuru brīdi no tā izslīdēt. Daudz labāki drošībsargi ir uzroči. Piepūšamās vestes pavisam mazajiem mūsmājās nav cieņā, jo ja laiks tomēr ir vējains, mazais neatrodas kārtīgi ūdenī, bez tam ar vesti iemācīties peldēt nevar. Ja izmantojam kādu lielāku piepūšamo objektu, ko peldināt, tad ar dubultmodrību esam blakus bērniem ūdenī, īpaši jūrā, lai mazais nepārvēršas par kuģotāju uz mistisku peldoša objekta. Nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēma lietošanu ikreiz pēc peldes ūdenī. Reizēm mēdzu izlīdzēties ar krekliņa uzvilkšanu, jo pārsauļotu bērnu par veselības iemiesojumu neuzskatu.

Vasarās mazie skraida maksimāli daudz basām kājām un tāpēc drošības dēļ ļauju to darīt tikai daudz maz zināmās vietās, tur kur nemētājas stikli un tam. Figņas, varētu jau likt skraidīt sandalītēs, bet ieguvums no aizsardzības būs mazāks nekā no zaudējumiem. Ja gadās brūces, tad apstrādāju un ļauju traukties tālāk.

Vēl viens bērna drošības „sertifikāts” pirms došanās dabā ir vakcinācija pret ērču encefalītu, īpaši tāpēc, ka pašai ir nācies no sevis nolasīt ērces pēc pastaigas Rīgas parkos, kā arī lauku mājas atrodas vietā, kur ērču aktivitāte ir krietni augsta.

Jebkurā gadījumā, pie jebkurām aktivitātēm, mācu bērnu pareizi uzkāpt, nokāpt, pareizi lietot noteiktas lietas un vienmēr stāstu par drošības gadījumiem un ko darīt neparedzētās situācijās, jo apzinos, ka šobrīd es varu noekipēt bērnu ar ķiveri, aizsargiem, peldlietām un taml. un palikt „ķusīti” pirms kritiena, tomēr pienāks brīdis, kad manis nebūs blakus 24 stundas diennaktī un tāpēc bērnam pašam ir jāiemācās pamazām sevi pasargāt, arī tad, ja visu drošības līdzekļu nebūs pa rokai.

Blogu konkurss: Par drošu vasaru!

Pirmā krāsainā palīdzība bērniem.

Plāksteri ar košiem un krāsainiem zīmejumiem. Ideāli piemēroti bērniem, lai brūču apstrāde sagādātu interesi un ļautu novērs bērna uzmanību no sāpēm. Tiem ir īpaša līmviela, kas nekairina bērna jutīgo ādu un ir hipoalerģiska. Ieteicams bērniem no 3 gadu vecuma.