Omega 3 un Omega 6 taukskābes bērna uzturā

Omega 3 un Omega 6 taukskābes bērna uzturā

09. May 2010, 22:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Omega 3 un omega 6 taukskābes ir ļoti nozīmīgas bērna attīstībai. Protams, tās ir mammas pienā, bet tagad arī adaptētajos piena maisījumos.

 

Pediatre Ieva Tauriņa stāsta, ka par to, vai bērniņš ir pietiekami paēdis liecina, pirmkārt, viņa pašsajūta. Ja bērniņš ir smaidīgs, neraud, tad barošana ir pilnvērtīga un piena daudzums ir pietiekošs. Galvenais kritērijs ir bērna svara dinamika. Tādējādi, ja piena daudzums ir pietiekams, 1.mēnesī pieņemas no 800 gramiem līdz 1 kg , bet tie mazuļi, kuriem tiek ļoti daudz piena, pat vairāk par kilogramu.

 

Ja māmiņa jūt, ka ar viņas pieniņu mazulim nepietiek, tad pastāv lieta kā jauktā barošana. Tomēr lēmums par jauktu barošanu vai pilnīgu barošanu ar maisījumu jāpieņem, konsultējoties ar pediatru un ģimenes ārstu. Uzsākot jauktu barošanu, bērns vienmēr sākumā saņem māmiņas pienu un nepietiekošo daudzumu kompensējam ar adaptēto maisījumu. Ārsts būs tas, kurš palīdzēs izvēlēties, kādu maisījumu bērnam vajadzētu saņemt no plašā maisījumu klāsta. Jāpiezīmē, ka maisījumu klāsts ir tiešām plašs- sākot ar maisījumiem, kas paredzēti bērniem ar govs piena olbaltumvielu nepanesamību un beidzot ar maisījumiem, kas paredzēti bērniem ar biežām atgrūšanām.

 

Izvēloties piena maisījumu jāpievērš uzmanība tā sastāvam, lai mazulis saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas. Liela nozīme bērna attīstībā ir omega 3 un omega 6 taukskābēm. Tās ir taukskābes, kas palīdz attīstīties bērna smadzenēm, centrālai nervu sistēmai un arī piedalās mazuļa vizuālā izskata veidošanā. Ir veikti pētījumi, kuros atklāts, ka bērnam zīdaiņa vecumā nesaņemto omega 3 un omega 6 taukskābes 3 mēnešus, palēninās viņa attīstība. Jau gaidot bērniņu, māmiņai noteikti ir jāsaņem nozīmīgās taukskābes pietiekamā daudzumā, lai mazais labi augtu un pieņemtos svarā.

 

Gastroenteroloģe Inita Kaža uzsver, ka omega 3 un omega 6 taukskābes nodrošina 40-60% enerģijas no kopējā enerģijas daudzuma. Omega 3 un omega 6 taukskābes palīdz bērnam attīstīt atmiņu un smadzeņu darbību.

 

Māmiņas, mums ir jārūpējas ne tikai par savu mazuļu uzturu, bet arī jāpiedomā, lai mūsu ēdienkarte būtu pēc iespējas dažādāka.

 

Uzturā šīs taukskābes ir sastopamas treknajās zivīs, augu eļļās – saulespuķu, olīveļļā, rapšu eļļā, kā arī riekstos. Bērni pirmajos dzīves mēnešos šīs nepieciešamās taukskābes saņem caur mātes pienu, bet tas, vai bērns saņems tās pietiekamā daudzumā, atkarīgs no tā, vai māte šos produktus uzņem pietiekamā daudzumā.

 

  

Vienmēr jāpievērš uzmanība piena maisījuma derīguma termiņam. Vislabāk atverot jaunu maisījuma bundžu uz vāciņa uzrakstīt, kad tā tikusi atvērta, lai tas neaizmirstos.

 

Piena maisījumam ir jābūt labi sajauktam ar ūdeni, tajā nedrīkst būt kunkulīši, lai neaizsprostotu knupīti.

 

Atceries, ka katru reizi ir jāpagatavo jauns piena maisījums! Ja bērns neizēd sagatavoto porciju, tā ir jāizlej, jo to nedrīkst uzglabāt ne 2 stundas, ne visas dienas garumā.

Māmiņ, arī pēc mazuļa piebarošanas ar pudelīti ir jāsagaida bērna atraudziņa. Un zini, ja neesi droša vai bēbītim pietiek tava piena, pirms ēšanas un pēc ēšanas nosver viņu, lai pārliecinātos, ka mazulis ir pietiekami paēdis. Protams, nav nekā labāka un gardāka par māmiņas pienu, taču, ja nav iespējas mazuli barot ar krūti, tad ir jāizvēlas tāds adaptētais piena maisījums, kurš ir pēc iespējas līdzīgāks mammas pienam.

 

 

Noskaties raidījumu par piena maisījumu izvēli ŠEIT!

 

Noklausies arī radio raidījumu par ēšanas problēmām zīdaiņiem un piena maisījumiem ŠEIT!

30. Sep 2009, 21:28

es arī lēju ārā,ja mazā neapēda😀

30. Sep 2009, 21:28

es arī lēju ārā,ja mazā neapēda😀