Māmiņu Kluba aptauja: Nepietiekams bērna svars pirmaja dzīves gadā

Māmiņu Kluba aptauja: Nepietiekams bērna svars pirmaja dzīves gadā

19. Jan 2012, 22:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veica aptauju, lai noskaidrotu, kā māmiņas vērtē sava bērna svara dinamiku pirmajā dzīves gadā.

 

29 % māmiņu uzskata, ka bērna svars ir bijis nepietiekams, salīdzinot ar to,kas ir noteikts kā norma vecuma grupai. Savukārt, vairāk nekā puse – 58 % atzīmē, ka svars pirmajā dzīves gadā ir bijis pietiekams.

 

Ļoti būtiski saprast, kā notiek bērna svara dinamika pirmajā dzīves gadā, kad bērns tiek svērts, cik bieži. Dažkārt svara mērījumi ir bijuši uz robežas starp normālu un nepietiekamu, tomēr ne vienmēr tas liecina par problēmām. Katrā ziņā, ja ārsts par to neizsaka bažas, arī māmiņai nebūtu jāuztraucas. 15 % aptaujāto māmiņu tomēr jutušās satrauktas, bet 43 % neizjuta būtisku satraukumu par bērna svaru.

 

 Māmiņas raksta:

 

“Ļoti sekoju līdzi bērna svaram un priecājos par labo rezultātu.

 

“Faktiski tas mani nesatrauca un arī mazais bija mierīgs un omulīgs, bet ārste visu laiku aizrādīja, ka jādod klāt piena maisījums... Lieki teikt, ka arī pēc piena maisījuma došanas, mūsu mazais pieņēmās svarā atbilstoši tikai un vienīgi sev, jo katrs bērns ir individualitāte...”

 

“Nedaudz satrauca, jo ārste bija neapmierināta, bet gluži par problēmu neuzskatīju, jo mazā ēda un attīstījās normāli.”

 

“Es par to īpaši nesatraucos, turpināju barot ar krūti un piebaroju ar pašgatavotiem ēdieniem. Pieņēmu šo faktu, jo ne jau visus bērniņus var nomērīt pēc viena standarta. Vienkārši manējais ir tāds smalkais tips.”

 

“Tā kā bērns piedzima priekšlaicīgi, tad sākumā ļoti sekoju svaram (svērām gandrīz katru dienu uz mazajiem virtuves svariņiem), bet kad jau bija nedaudz virs 3kg., vairs tik ļoti nesatraucos.”

 

Vai māmiņas vēršas pie ārsta, lai risinātu bērna nepietiekamā svara problēmu?

 

23 % atbildēja apstiprinoši – ārsta palīdzība bija nepieciešama. Māmiņu Klubs apkopojis arī biežākās ārstu rekomendācijas svara palielināšanai:

 

 

-         Kā papildus lietot piena maisijumu, kas ir domāts lielākiem bērniem.

-         Veikt analīzes, lai noskaidrotu, kas ir par iemeslu nepietiekamajam svaram?

-         Ārsts ieteicis regulāri bērniņu  svērt, ja krūts piens ir bijis nepietiekami.

-         Ārsts izskaidroja, ka katra bērna svars ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, gan no dzimšanas svara, gan citiem.

-         Vienu ēdienreizi aizstāt ar maisījumu, lai panāktu svara pieaugumu.

-         Nosūta uz analīzēm,lai konstatētu, vai bērnam nav celiakija.

-         Nozīmē bezglutēna diētu

 

Ja māmiņas mēģinājušas pašas tikt galā  ar zemo bērna svaru, bez ārsta palīdzības, ko viņas darīja:

 

-         Neko nedarīju lietas labā, jo par šo svara nepietiekamību pagaidām neuztraucos. Turpinājām ēst visu tādos pašos daudzumos kā visu laiku un sākām jaunus piebarojuma ēdienus.

-         Biežāk baroju mazuli ar māmiņas pienu un lieki nesatraucos par to, jo mazulis var pieņemties vienā mēnesī mazāk, bet otrā vairāk par noteikto...

-         Vārīju putriņas, biezenīšus, mēģināju biežāk likt pie krūts, kā arī biežāk dot papildēdienu. Staigāt svaigā gaisā, starp ēdienreizēm nenašķoties, lai bērnam labāka apetīte.

-         Vairāk sekoju , lai ēd pilnvērtīgu barību. Un paprieķšu paēd un tad padzerās, nevis otrādi, jo tā var apēst vairāk. 'Biežāk piedāvāju paēst un sasniedzamā vietā noliku šķīvi ar augļiem un sausmaizītēm, lai pats var pierāpot un paņemt ēdienu, ja vēlas.

 

39 % aptaujāto māmiņu uzskata, ka nepietiekošs bērna svars pirmajā dzīves gadā var atstāt ietekmi uz tālāko bērna attīstību un spējām skolā. 37 % atbildēja noliedzoši vai nepiekrīt šim apgalvojumam, uzskatot, ka

 

 

-         Katrs bērns ir savādāks un nav visiem jāaug kā pēc grāmatas, bet arī skaidrs, ka ārstam ir jānovērtē vai bērniņa svars ir pietiekošs priekš viņa vecuma un auguma, vai nē.

-         Domāju, ka nepietiekošs svars var atsāt ieteikmi uz bērna attīstību vienīgi tad, ja tas ir krietni par mazu un tāds ir ilgstošāk par dažiem mēnešiem...

-         Grūti atbildēt. Iespējams - viss atkarīgs no tā, cik liels ir tas nepietiekamais svars. ja par kādiem simts gramiem, tad domāju, ka nē. Bet, ja jau vairāk par puskilogramu, tad varbūt, ka jā.

-         Jā, protams, var ietekmēt, bet, ja bērns maz ēd, tad vairāk jāseko līdzi, kā pats attīstās - vai ir veseli zobi, vai aug pietiekoši savam vecumam, vai nav kādas ādas problēmas utt.

-         Skatoties cik nepietiekams tas ir bijis. Ja bērns ir aktīvs un kustīgs, tad droši vien maz ietekmē, bet ja no mazā svara arī vārgs tad droši vien ietekmē arī attīstību.

-         Atkarīgs no situācijas. Ja ir aktīvs, labi jūtas, labi ēd un labi arī čurā, kakā, tad tas nozīmē, ka, manuprāt, viss ir ok. Citā gadījumā, tas noteikti ietekmē tālāko attīstību.

 

 

Māmiņu Klubs turpmāk katru mēnesi izdos speciālu E-žurnālu par bērna ēdināšanu, svaru un attīstību. Meklē savā e-pastā, ja esi reģistrējusies www.maminuklubs.lv

{smallpic:1}