Klusums laulības gultā

Klusums laulības gultā

20. Feb 2010, 22:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien pēc bērna pieteikšanās vai piedzimšanas pāri sūdzas par seksuālo vēsumu pret otru cilvēku. Kādā gadījumā tas ir vīrietis, kādā – sieviete, tomēr to nevajadzētu uztvert par normu. Kādēļ pēc bērniņa ienākšanas ģimenē intīmas attiecības brīžam aizmirstas, stāsta seksologs Artūrs Šulcs un psihoterapeite Inta Zīle.

 

Seksualitāte pēc savas būtības ir normāla cilvēka dzīves sastāvdaļa. „To” darīt ir normāli un par to runāt ir normāli.  Diemžēl kaut arī sabiedrībā šķiet, ka par šiem jautājumiem runā aizvien vairāk, problēmas intīmajā dzīvē pāru attiecībās ir un nezudīs tik ilgi, kamēr cilvēki nebūs atklāti un nespēs viens ar otru godīgi izrunāties.

 

Seksualitāte grūtniecības laikā mainās

 

Pārim ir jāpieņem, ka seksualitāte grūtniecības laikā mainās – vienam pārim tā var uzplaukt, citam atkal pazust. Vienai daļai pāru grūtniecība nozīmē atbrīvošanos – nav vairs jādomā par izsargāšanos, var brīvi mīlēties un abi ir atraisīti. Daļa sieviešu arī jūtas tieši skaistākas – krūtis ir piebriedušas, kļuvušas lielākas, viņas staro un sajūtas pievilcīgākas, kas uzlabo seksuālo dzīvi. Tomēr ir arī gadījumi, kad vīrietim ir iedomātas bailes traumēt vai „iztraucēt” bērniņu, sieviete atkal nešķiet sev pievilcīga ar vēderu un tādā gadījumā nekāds sekss nesanāk.

 

Vēl bieži cilvēki pārprot dzimumdzīves aizliegumu no ginekologa puses. Tas, ka nedrīkst mīlēties vagināli nenozīmē automātiski to, ka cilvēki vispār nedrīkstētu mīlēties. Jāliek lietā fantāzija otra samīļošanai un jāpriecājas par to.

 

Nemaz negribas...

 

Negribēšanai sievietei pēc dzemdībām var būt ļoti dažādi izskaidrojumi –

 - tai var būt hormonāls raksturs,

 - kādas bailes no sāpēm, nepatīkamām izjūtām,

 - bērns var būt bijis tikai kā mērķis, kurš nu sasniegts un nav vērts vairāk pūlēties,

 - svarīgi ir kā sieviete uztver savu ķermeni, cik sakārtota ir viņas sievišķā puse.

 

Sievietes seksualitāti samazina arī aizvainojums vai dusmas, tas nobloķēs seksualitāti un būs grūtības gūt prieku un baudu.

 

Vīrietim nevēlēšanos arī var izsaukt daudz un dažādi faktori – kāds tā var reaģēt uz stresu ( te gan jāizšķir, vai vīrietis vienmēr tā reaģē uz stresu, vai negribēšana ir jauna izpausme), bailes nodarīt pāri sievietei, traumatiska pieredze ģimenes dzemdībās un jā, arī jūtu mazināšanās vai to izsīkums.

 

Ģimenes dzemdības – trauma vīrietim?

 

Ģimenes dzemdības ir ļoti spēcīgs pārbaudījums, un tas var mainīt seksuālo dzīvi.

 

Tieši tādēļ pārim rūpīgi būtu jāapdomā ģimenes dzemdības.  Ja abi partneri būs iekšēji pieaugusi, tad pāris no šādas pieredzes tikai iegūs, taču tik pat labi dzemdības vīrieti var nobaidīt, atraisīt dažādas arhaiskas bailes, kā sekas var būt nevēlme ar sievieti pēc tam mīlēties.

 

Vecāki aiz sienas

 

Bieži vien kā problēma intīmās dzīves klusumā tik uztverta dzīvošana kopā ar vecākiem, tomēr kā norāda psihoterapeite Inta Zīle, ja starp ģimenēm ir novilktas stingras robežas, seksualitāte necietīs. Cits ir jautājums, ja atkal esot vecāku paspārnē, vīrietis vai sieviete sāk vairāk „klausīt” vecākus, nekā otru pusi, sāk kļūt atkal par bērnu, nevis par pieaugušo, savas ģimenes veidotāju.

 

Kā pēc bērniņa piedzimšanas mainījās Tava un partnera seksuālās attiecības?


PSIHOLOĢES DIĀNAS ZANDES SEMINĀRS PAR PARTNERATTIECĪBU VEIDOŠANU PĒC DZEMDĪBĀM!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

19. Mar 2011, 11:49

okocha, pec 10 dienam jau?? Arsti parasti liek gaidit 6nedelas.