Kāpēc svarīga pareiza piena maisījuma sagatavošana?

Kāpēc svarīga pareiza piena maisījuma sagatavošana?

03. Oct 2010, 17:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

Kas ir svarīgi ievērot, pagatavojot piena maisījumu? Ieskaties pāris galvenajās vadlīnijās!

Kāpēc ir tik daudz runāts par pareizu piena maisījuma sagatavošanu?

 

Sagatavot piena maisījumu nav sarežģīti, bet ir svarīgi sajaukt ūdeni ar piena maisījumu pareizās proporcijās, lai bēbītis saņemtu nepieciešamo barības vielu daudzumu. Turklāt, tā kā bēbītim nav pārāk spēcīga imūnā sistēma, sevišķi jaundzimušajam, svarīgi veikt piesardzības pasākumus, lai pasargātu mazo no saslimšananām, ko izraisa pārtika.

 

Pārbaudi ražošanas datumu

 

Tāpat kā olām, maizei un citiem produktiem ir derīguma termiņš, arī piena maisījumiem ir derīguma termiņš, kas uzdrukāts uz iepakojuma. Pirms iegādājies piena maisījumu, noteikti ir vērts to pārbaudīt, lai nodrošinātu pārtikas drošību un kvalitāti.

 

Pārliecinies arī, vai bundža nav bojāta. Kad bundža ir bojāta, iespējams, ar maisījumu saskarē ir nonākušas nevēlamas vielas, piemēram, bundžas izejmateriāli.

 

Lai ietaupītu naudu, Tu vari iegādāties vairumā. Taču pirms veido krājumus, izrēķini, cik daudz formulas varēsi izmantot pirms maisījuma derīguma termiņa beigām. Daži no vitamīniem un uzturvielām var bojāties laika gaitā, tāpēc Tavs mazais var nesaņemt nepieciešamās vielas no piena maisījuma.


Glabā piena maisījuma pulveri vēsā vietā



Karstums un aukstums var sabojāt sastāvdaļas un piena maisījuma uzturvielas, tāpēc glabā pulverveida maisījumu vēsā vietā. Izvēlies skapi vai plauktu, kas ir nostāk no plīts, krāsns, apkures kanāliem vai karstā ūdens caurulēm. Optimālā glabāšanas temperatūra ir no 13 līdz 23 grādiem pēc Celsija, bet pārliecināties, ka tā atrodas zem 35 grādiem un virs sasalšanas temperatūras- 0 grādiem. Neatstājiet bundžu tiešā saules gaismā un tāpat nelieciet to saldētavā.



Kad esi atvērusi piena maisījuma bundžu, seko instrukcijām tās uzglabāšanai. Daļu maisījumu var glabāt līdz pat 3 nedēļām, tomēr ieteicams neglabāt maisījumu ledusskapī vai kādā citā mitrā vietā, lai mitrums neizraisītu maisījuma salipšanu.



Izmet pārpalikumus

Ja Tavs mazais vienā reizē neizēd sagatavoto maisījumu, izlej atlikumu. Baktērijas no mazuļa mutes var tikt iekšā pudelītē, sabojāt maisījumu un saslimdināt Tavu mazuli, ja viņš iedzers maisījumu vēlāk.


Nesildi maisījumu

Istabas temperatūra ir ideāla, lai savairotos piena baktērijas, tāpēc izbaro sagatavoto piena maisījumu uzreiz pēc pagatavošanas un atkārtoti to neuzsildi. Ja maisījums ir bijis istabas temperatūrā ilgāk kā 1 stundu, nekavējoties to izlej. Ja Tev ir jādodas ārpus mājām, tad gatavo maisījumu vari paņemt līdzi speciālā termosa somā.


Saindēšanās ar pārtiku


Biežākie saindēšanās simptomi ir vemšana un caureja. Ja Tu pamani kādu no šiem simptomiem, nekavējoties zvani ārstam. Saindēšanās var būt ļoti nopietna, sevišķi bēbīšiem, kas noved pie dehidritācijas, aknu traucējumiem un pat nāves.



Galvenais- pareizi pagatavots maisījums un Tu vari izbaudīt nesteidzīgu mazuļa barošanu!

 

 

5