Kāpēc jālasa bērniem pasakas?

Kāpēc jālasa bērniem pasakas?

21. Nov 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasakas dzīvojušas cauri laiku laikiem, nodotas no paaudzes paaudzē. Šodienas zinātnieki pamatoti atzīst: pasakas dziedē dvēseli. Kāda īsti ir nozīme pasaku lasīšanā bērniem- par to lasi šajā rakstā.

 

Pasakas var sākt stāstīt jau bērniņam vēl atrodoties mammas vēderā. Bērni pasakas uztver vislabāk, jo līdz 12 gadu vecumam dzīvo maģiskā simbolu, metaforu un slepenu zīmju pasaulē, tāpēc tieši tur viņus vislabāk var atrast. Tas ir saistīts ar to, ka viņiem dominējošā ir labā smadzeņu puslode, kas atbild tieši par radošumu un emocijām. Domāšanas process viņiem notiek caur emocionāli spilgtiem tēliem. Tā bērni labāk uztver pasauli.

 

Tāpēc bērnu attīstībai un socializācijai svarīgākā informācija ir jāpasniedz spilgtu tēlu veidā. Caur neiedomājamiem, brīnumainiem tēliem bērns pirmo reizi iepazīstas ar labo un ļauno, viltību un gudrību, nodevību un drošsirdību. Ar visām šīm īpašībām bērns ne vienreiz vien iepazīstas dzīvē, bet tā gudrība, kas pirmo reizi iepazīta caur pasakām, veidos pareizu attieksmi pret dzīves vērtībām, palīdzēs bērnam atšķirt labo no ļaunā, viņa dvēselē jau būs ielikta informācija, ka no jebkuras situācijas ir izeja. Dvēsele spēs pieņemt īsto lēmumu.

 

Tā kā pasakās ir viss, ar ko bērns sastapsies reālajā dzīvē, viņa zemapziņā veidojas sava veida "informācijas banka" par dzīves situācijām. Tās ir zināšanas par iekšējiem dinamiskajiem procesiem, savstarpējo attiecību modeļiem, iespējamo pašrealizāciju un pasaules iekārtu.

 

Ja vecāki apspriež ar bērniem pasakas, tad šī informācijas banka atrodas aktīvā stāvoklī. Tas nozīmē, ka bērns var apzināti rīkoties, redzēt cēloņu un seku savstarpējo sakarību, spriest par savu lietderību, izzina savas spējas un iespējas. Apzināti un neapzināti izvēlas labākos risinājumus. Ja bērni tikai paši lasa vai klausās pasakas, tad šī banka atrodas pasīvā stāvoklī.

 

Arī pieaugušajiem, māmiņai vai tētim no tā visa kaut kas tiek, jo piekļaujoties mazam, mīļam cilvēciņam, stāstīt kādu brīnišķīgu stāstu ir tik pat jauki, kā to klausīties. Mūsu pašu eksistenciālās bailes šajā patvērumā zūd, vienalga, vai šo patvērumu mēs saņemam no citiem vai radam paši. Tādā veidā pasaka izveido neredzamu tiltu starp bērnu un pieaugušo un šādi veidojot kontaktu, vecāki labāk iepazīst bērna iekšējo pasauli, rodas labākas savstarpējās attiecības un droša, laba vide izaugsmei. Pasaka tiek stāstīta patīkamas tuvības noskaņā un bērns apgūst dzīves gudrības, pats to nemaz neapzinoties.

 

Vislabāk, ja vecāki bērniem lasa vai stāsta pasakas un pēc tam tās analizē un apspriež ar bērniem, ja pasaku notikumus salīdzina ar notikumiem reālajā dzīvē. Paļāvība un emocionāla drošība ir viens no vissvarīgākajiem resursiem bērna vispārējai attīstībai.

 

Vai Tu savam bērniņam(-iem) lasi pasakas? Kāda ir mīļākā pasaka?

rita123 rita123 23. Nov 2009, 08:40

Maniem bērniem patīk ,ka mamma lasa pasakas😀Paši nāk ar grāmatu rokās un prasa😀

23. Nov 2009, 00:25

es vakar megianju sakt lasit meitai pasaku, bet vina protesteja un uzskatija ka pasakas lasisana izpauzas kaa gramatinas skatisanas- vina sez, gramata klepii un skirsta. man nedeva lasit... ☹

22. Nov 2009, 00:40

Es lasīšu pasaciņas, kad mazā sāks ko saprast, pagaidām skatamies bildītes un es stāstu, kas katrā zīmējumā uzzīmēts.....😀😀😀

21. Nov 2009, 20:09

Man bija līdzīgi kā REBEKIJA.
Es noteikti lasīšu pasakas ,bet japagaida kad paaugsies nesen lasiju pasaku mans dēlēns blakus gultā guļ un patsa savā valodiņā kaut ko murmina un smejas.

21. Nov 2009, 19:01

Mums meitiņai 4 gadi,dēliņam2-mēs pasakas lasam katru vakaru-patīk ļoti bērniem😀
Meitiņa pēc tam mēģina atstāst😀

21. Nov 2009, 16:49

es jau lasu loti patik obligati katru vakaru

21. Nov 2009, 16:11

viesi- jau 4os menesos, kad saku, meita uzmanigi klausijas- vinai loti patika izteiksme, balss intonacija, bildites gramataa 😀

21. Nov 2009, 16:10

es meitai lasīju pasakas 4-10 mēnešiem. tgd bus jaatsak 😀

21. Nov 2009, 15:16

Jā, lasu.
Tā kā 'meitiņa apgūst runas mākslu, tad no saistošākajām pasakām viņai atmiņā paliek daudzi vārdi, ko pēctam liek lietā. Tā pat acīm redzami attīstās fantāzija, kas izpaužas rotaļās. Kautkur mājās mums ēzelis, izrādās, ganās un vistas jāpabaro...... 😀
Mīļākās pasakas ir par zvēriem. Pilnīgi bezjēdzīgi šķiet lasīt pasakas par tālām auztrumzemju princesēm, bet zvēru pasakas pilnīgi līdzi izdzīvo.

21. Nov 2009, 15:11

Mums pasakas ir topā katru vakaru😀
Bet pati mīļākā mums zelta oliņa😀