13 iemesli, kāpēc saviem bērniem katru dienu jāsaka:"Es tevi mīlu!"

13 iemesli, kāpēc saviem bērniem katru dienu jāsaka:"Es tevi mīlu!"

03. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mīlestībai ir milzīgs spēks mainīt mūsu dzīvi neticamā veidā. Kad mīlestība valda pār mums, mēs pārvēršamies par pilnīgi citiem cilvēkiem. Un tomēr mīlestība ir tik spēcīgas emocijas, ka tā spēj ietekmēt ne tikai to, ko pats mīli, bet arī to, kurš tevi mīl.

Tieši tāpēc katru vakaru ir jāsaka saviem bērniem, ka mīlat viņus. Un ticiet, tas maina viņu pasaules redzējumu, tas viņiem ļauj sevi apzināties kā personību pa īstam, viņi jūt, ka ir mīlestības vērti.

Vai esat pamanījušas, ka vecumā ap 3-4 gadiem bērni aktīvi un bieži atzīstas mīlestībā - mammai, tētim, vecmāmiņām un vectētiņiem, brāļiem un māsām un citiem tuviniekiem? Ne no šā, ne no tā bērns pēkšņi pasaka, ka jūs mīl. Un tas ir iespējams tikai ģimenēs, kurās bērns jūtas pats mīlēts. Ģimenēs, kurās bērns dzird, redz un saprot to, kā izpaužas mīlestība.

Apziņa, ka bērns tiek mīlēts, sniedz viņam:

1. IESPĒJU UZTICĒTIES

Kad bērni zin, ka viņus mīl, viņi zin, ka ir kāds, kam viņi var uzticēties. Viennozīmīgi, ne katrs padoms, ko dzīves gaitā sniegsim, bērnam būs tas labākais, bet tomēr, viņš vienmēr būs pārliecināts par to, ka padoms sniegts tāpēc, ka vēlam bērnam to labāko.

2. TICĪBU SAVAI VĒRTĪBAI

Ja bērni zin, ka viņus mīl tāpēc, ka viņi ir tādi, kādi ir, nevis tāpēc, ka viņi kaut ko dara vai nedara, - viņi saprot īsto savas dzīves vērtību. Un cilvēki, kas redz sevi kā dzīves neatņemamu sastāvdaļu, sasniedz daudz vairāk.

3. KĀDU, KAS VISU MŪŽU VIŅU ATBALSTĪS

Bērni, kurus mīl, zin, ka viņu pusē vienmēr būs kāds, kas priecāsies par ikvieniem sasniegumiem. Vienalga, vai tās būtu sporta sacensības vai spēle ar nosaukumu "dzīve", tribīnēs vienmēr būs paši tuvākie cilvēki, kas atbalstīs neatkarīgi ne no kā.

4. LAIKU, LAI IZAUGTU

Mīlestība ir pacietīga. Mīlestība iztur gan labo, gan slikto. Tā bērniem sniedz laiku, lai iegūtu gudrību, uzmanību, vērību un izpratni par dažādām lietām šajā pasaulē.

5. IESPĒJU KĻŪDĪTIES

Dabīga mīlestības izpausme ir piedošana. Kad mēs kādu mīlam, mēs piedodam viņam kļūdas un maldīgi pieņemtos lēmumus. Bērni, kas zin, ka viņus mīl, zin, ka viņiem piedos.


6. UZVEDĪBAS KOREKCIJU

Kad cilvēks jūtas mīlēts, viņš otrā arī redz tikai labās īpašības. Šim faktam ir jaudīgs koriģējošais efekts. Uzskatot cilvēku jau sākotnēji par labu, mēs cenšamies pavilkt viņu vajadzīgajā virzienā, sevišķi brīžos, kad viņa uzvedībā nepieciešamas korekcijas.

7. PRIEKU

Vienalga, vai tas ir piecgadīgs bērns, vai jau 90 gadus vecs cilvēks, tas, ka viņu kāds mīl, vienmēr izraisīs viņā smaidu un siltas sajūtas. Mīlestība silda sirdi, uzlabo noskaņojumu, kā arī dāvā cilvēkam iespēju priecāties par dzīvi. Šīs sajūtas var izmainīt ne tikai veselu dienu cilvēka dzīvē, bet arī visu viņa mūžu!

8. CERĪBU

Mīlestība vienmēr sniedz cerību. Cerību par gaišu nākotni, par to, ka mums ir kāda vērtība. Cerība par to, ka varam kādam iepatikties, ka esam cienīgi dzīvot priecīgu un laimīgu dzīvi. Bērnībā cerībai ir īpaša nozīme, tāpēc bērniem ir svarīgi ticēt, lai viņus turpmāk pārsteigtu tikai tas labākais dzīvē.

9. IESPĒJU NEBAIDĪTIES

Mīlestība bērniem ir kā aizsargmūris. Viņi zin, ja jau viņus kāds mīl, tad vienmēr būs kāds, kas viņus aizstāvēs, tāpēc - nav ko baidīties! Lai arī kas dzīvē neatgadītos - kaimiņu suns pēkšņi sāk riet, tuvojas eksāmens, jāiestājas augstskolā, jādodas uz pirmajām darba pārrunām, jāstājas laulībā,  - bērni, kas jūtas mīlēti, ar to visu tiek galā daudz vieglāk.

10. SAJŪTU, KA VIŅI IR DAĻA NO KAUT KĀ LIELĀKA PAR PAŠIEM

Bērns, kuru mīl, jūt, ka viņu pieņem, un viņš kļūst par daļu kaut kā liela. Kaut kā lielāka par pašu. Daļu no ģimenes, daļu no sabiedrības, planētas, Visuma. Šī sajūta palīdz viņā piedzimt atbildības sajūtai, mērķtiecībai un ētiskai attieksmei pret apkārtējo vidi.

11. PĀRLIECĪBU, KA PAR VIŅU VIENMĒR PRIECĀSIES

Parādot bērnam, ka viņu mīlat, jebkurā dzīves situācijā priecājaties par viņu, jūs parādat, ka bērns būs vienmēr laipni gaidīts pie jums. Jūs parādat, ka lai arī cik pieaudzis viņš būtu, viņš vienmēr var atgriezties mājās, kur viņu ļoti gaida. Bērns to atcerēsies pat tad, ja būs tūkstošiem kilometru no jums.

12. IESPĒJU PAŠIEM MĪLĒT

Bērni, kas aug mīlestībā, vēlas arī nākotnē dalīties mīlestībā ar kādu citu. Tādi bērni vēlas radīt nākotnē ģimeni, vēlas audzināt savus bērnus, vēlas iepriecināt savus vecākus ar rūpēm, uzmanību arī tad, kad vecāki vairs nevar īsti par sevi parūpēties.

13. TICĪBU MĪLESTĪBAI

Mūsu materiālajā pasaulē cilvēkiem bieži trūkst ticības patiesām vērtībām. Parādot bērniem, ka mīlestībai ir milzīga ietekme uz cilvēku, un tam arī viņa dzīvē ir galvenā loma, mēs palīdzam bērnam tikt galā ar ikvienām dzīves grūtībām, nepievēršot uzmanību īslaicīgām neražām. Ik brīdi bērni zinās, ka lielākā vērtība ir attiecībās ar tuvākajiem, lai arī kur viņi atrastos, mīlestība dzīvos viņu sirdīs un vedīs viņus pareizajā virzienā.

Māmiņu Klubs