10 soļi, lai Tavs bērns kļūtu motivētāks

10 soļi, lai Tavs bērns kļūtu motivētāks

06. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir bērni, kuri jau no dabas ir ļoti motivēti – viņi paši izpilda mājas darbus bez liekas mudināšanas, viņi paveic savus pienākumus bez atgādinājuma. 

Kamēr vieni bērni ir pašmotivēti, citiem nepieciešams pamudinājums, savukārt, domājot par motivāciju, bieži vien vecākiem prātā uzreiz nāk dažādi "taustāmi" labumi - saldumi, rotaļlietas vai nauda kā atalgojums par padarītu darbiņu.

Tiesa, daudz pareizāka pieeja būtu attīstīt bērnā viņa iekšējo motivāciju – palīdzēt bērnam sasaistīt sasniegumus ar lepnuma sajūtu, ko viņš izjūt par paveiktu darbu.

Lūk, 10 soļi, lai bērns kļūtu motivētāks!

Izvirziet mērķus

Aicini bērnu izvirzīt mērķus - izveidojiet vienu sarakstu ar īstermiņa mērķiem, bet otru - ar ilgtermiņa. Pārliecinies, ka mērķi ir sasniedzami, bet to sasniegšanai nepieciešamas arī zināmas piepūles. 

Sastādiet plānu

Lai bērns varētu sasniegt savus mērķus, sastādiet plānu. Palīdzi bērnam sagatavot diagrammu, kurā atzīmēt savus sasniegumus un ceļu uz mērķi. Diagrammas vai kalendāra sagatavošana palīdzēs labāk saskatīt, kā soli pa solim viņš virzās uz savu mērķi. Piemēram, ja bērns ir izrādījis vēlmi iemācīties peldēt, sastādiet plānu, kā soli pa solim to izdarīt - apmeklēt peldēšanas nodarbības, kopīgi ar vecākiem doties peldēties, nostiprināt izturību, dodoties pastaigās, vingrojot un skrienot.

Sviniet sasniegumus

Kad bērns sasniedz savus mērķus, noteikti liec viņam sajust, ka esi lepns par viņa sasniegumu. Sviniet sasniegtos mērķus kopā ar kādu mazu prieku, kas bērnu padarīs vēl laimīgāku, piemēram, kopīgu ekskursiju, gardumu vai multenes skatīšanos. Atceries, ka vislabākā atlīdzība bērnam ir lepnums par paša sasniegumiem.

Veicini veselīgu konkurenci

Jā, veselīga konkurence ir vērtējama pozitīvi. Tāpēc uzmundrini savu bērnu, lai palīdzētu viņam sasniegt mērķi, veicini viņā pozitīvo enerģiju nevis nopel par neveiksmēm vai vājuma brīžiem. 

Ļauj sajust, ka tici viņa spējām

Liec bērnam sajust, ka Tu tici viņa spējām, iedrošini viņu, stāstot, cik lielisks ir viņa izvirzītais mērķis. Centies kliedēt šaubas vai bailes, ja tādas bērnam rodas, tiecoties uz mērķi. Neturi pie sevis labos vārdus un uzslavas par paveikto.

Izrādi interesi

Bērnam ir svarīgi, lai vecāki viņā klausītos un būtu ieinteresēti viņa sasniegumos. Tāpēc sarunājies ar savu bērnu, klausies viņā, jo tas parādīs, ka esi tepat blakus, un viņa mērķi Tev ir svarīgi un Tu viņu atbalsti.

Veicini aizrautību

Mudini savu bērnu atklāt aizvien jaunas lietas, veicini aizrautību. Iespējams, tas uzreiz nevedīsies, taču vecāku atbalsts un pamudinājumi noteikti veicinās aizrautību un sekmīgāku mērķu sasniegšanu.

Saglabā pozitivitāti

Bērniem ir spēja saskatīt vecāku šaubas un neticību, tāpēc, ja bērns būs apņēmies iemācīties peldēt, bet vecākiem šķitīs, ka šis mērķis ir nesasniedzams vai pārāk sarežģīts, tad bērns, visticamāk, zaudēs pašapziņu. Vecāku pozitīvais skatījums un atbalsts palīdzēs ceļā uz sasniegumiem.

Vienaudžu spiediens

Tavs bērns ir apņēmies iemācīties lasīt, taču viņam pašam nav ticības saviem spēkiem, jo tas šķiet parāk sarežģīti? Iespējams, apziņa, ka bērnudārza draugi jau prot lasīt, būs pamudinājums arī pašam neatlaidīgāk īstenot savu apņemšanos.

Tāpēc jāteic, ka dažkārt vienaudžu spiediens pat ir vērtējams pozitīvi, jo tas var virzīt bērnu uz augstākiem sasniegumiem skolā, sportā. Tajā pašā laikā vecākiem ieteicams sekot līdzi, vai spiediens kādā brīdī nav kļuvis pārāk liels. Tāpat noteikti atturies no komentāriem, sakot, ka citi bērni grupiņā jau iemācījušies lasīt, bet Tu esi palicis pēdējais, kurš to vēl neprot.

Priecājies līdzi

Bērni tāpat kā pieaugušie mēdz satraukties par saviem mērķiem, apšaubīt savu varēšanu, tā pazaudējot motivāciju censties. Tāpēc parādi, ka Tu priecājies par bērnu, jo adrenalīns, ko rada vecāku prieks, noteikti mudinās bērnu turpināt savu darbu un būt pašam apmierinātam par savu sniegumu.

Padalies, kā Tu veicini sava bērna motivāciju?