10 lietas, kuras bērns atcerēsies arī tad, kad būs jau liels

10 lietas, kuras bērns atcerēsies arī tad, kad būs jau liels

12. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem ikviena diena ir pilna ar jaunu pieredzi, un katra no tām nes sev līdzi arī neskaitāmas atmiņas, kuras mazais atcerēsies arī tad, kad būs jau paaudzies. Patiesībā, ir apbrīnojami, cik daudz atmiņu mazais cilvēks nes sev līdzi no bērnības. 

Un mēs esam apkopojuši tikai 10 no tām lietām, kuras bērns atcerēsies no savas bērnības arī tad, kad būs jau paaudzies!

Lasīšana priekšā

Tas ir burvīgs kopābūšanas laiks, jo grāmatu lasīšanai piemīt maģija. Grāmatas rada mums iespēju nonākt jebkurā pasaules vietā, pārvērsties par dažādiem varoņiem un kļūt par daļiņu no pasakainiem notikumiem. Tāpēc, neatkarīgi no tā, cik vecs ir bērns un vai viņš jau prot pats salasīt pirmos vārdus, lasiet priekšā, lasiet kopā. Lai kopīga grāmatu lasīšana ir jūsu maģiskais rituāls!

Kopīgas maltītes

Brīdis, kad visi vakarā sanāk kopā pie vakariņu galda, un bez telefonu glaudīšanas, fonā esoša TV ir vienkārši visi kopā, ir ļoti svētīgs. 

Nenoliedzami, laiks ir tik straujš, ka ēdiena gatavošana daudzās ģimenēs ir kļuvusi par lielu greznību, jo tam vienkārši neatliek laika. Gluži tāpat ir ar kopīgām vakariņām, jo sēšanās ap galdu visiem vienā laikā, ņemot vērā saspringtos grafikus, ir liels izaicinājums. Tomēr, ticiet mums, bērniem šādas kopīgas maltītes ir svarīgas, jo tas ir ideāls laiks, lai būtu kopā, runātos un, protams, arī kopīgi darbotos, gatavojot maltīti, uzklājot galdu un pēc tam to nokopjot.

Vecākiem bija laiks uzklausīt

Mēs visi esam tik aizņemti, ka visbiežāk bērniem nākas dzirdēt no vecākiem frāzi, lai mirkli uzgaida. Lai uzgaida sekundīti vai minūti, bet reizēm līdz brīdim, kad vecākiem rodas laiks bērna uzklausīšanai, paiet daudz, daudz ilgāks laika brīdis. Diemžēl līdz brīdim, kad esam gatavi bērnu uzklausīt, mazais jau ir aizmirsis, ko vēlējās mums teikt, tas tāpēc, ka bērnam ir svarīgi dalīties savās tā brīža emocijās, sajūtās. Tāpēc atļaujies uz brīdi apstādināt savas svarīgās lietas, lai pievērstos bērnam, jo viņš vienmēr atcerēsies to, ka vecākiem bija laiks viņu uzklausīt.

Ģimenes tradīcijas

Ģimenes tradīcijām ne vienmēr jābūt oficiālām un pielāgotām svētku kalendāram. Tas tikpat labi var būt tradicionālais ģimenes pavasara pārgājiens vai arī piektdienu kino vakari, kad visi kopīgi skatās multenīti un našķojas, jo šis mirklis bērnam nozīmē daudz vairāk nekā tikai multeni vai popkornu, jo tas ir brīdis visiem kopā.

Esiet kopā, radiet savas tradīcijas!

Apskāvieni

Neatkarīgi no tā, cik lieli vai mazi esam, mums reizi pa reizei ir nepieciešami tuvāko apskāvieni. Tāpēc noķer momentu, kad tavam bērnam ir vajadzīgs apskāviens, un samīļo viņu! Apskāviens nav tikai simbols mīlestībai, tas dod arī pārliecību, rada laimi un drošības sajūtu.

Kopīgas rotaļas

Bērnu daba ir vērsta uz rotaļāšanos. Protams, pirmām kārtām, bērnam ir jāprot rotaļāties pašam bez pieaugušo palīdzības, taču arī laiks kopīgās rotaļās bērnam ir ļoti svarīgs. Kamēr bērns ir mazāks, tā var būt kopīga rotaļāšanās ar klučiem vai spēlēšanās veikalos, bet vēlākos gados - kopīgas galda spēles, pārgājieni, makšķerēšana, riteņbraukšana vai jebkura cita aktivitāte, kas nodrošina kvalitatīvu ģimenes izklaidi, apvieno bērnus ar vecākiem, padarot šīs atmiņas par neaizmirstamām. 

Iespēja būt īpašam

Neskatoties uz to, ka jūsu ģimenē aug divi, trīs vai vairāk bērnu, katram no viņiem ir svarīgi justies īpašam. Tas var būt ļoti grūts uzdevums, taču bērnam dos pašpārliecinātību visai turpmākajai dzīvei.

Vecāku atzinība

Cik dažādi ir bērni, tik dažādi var būt viņu sasniegumi. Kamēr viens iemācās lasīt jau 4 gadu vecumā, citiem lasīšana sagādā izaicinājumu arī 7 gadu vecumā. Tajā pašā laikā otrajam varbūt ir talants sportā vai citās aktivitātēs.

Lai arī kādi būtu bērnu talanti un spējas, viņi visi vēlas sajusties veiksmīgi, tāpēc ir svarīga vecāku atzinība un tas, lai tā būtu vienlīdzīga pret visiem ģimenes bērniem, proti, lai kāds netiktu izcelts vairāk. Liekot bērniem sajust, ka vecāki ar viņiem lepojas, tas liks viņiem vēl vairāk noticēt savām spējām.

Vecāku mīlestība

Vecāku mīlestība veido bērnu raksturu, palīdz viņiem nebaidīties no jauniem izaicinājumiem, apzinoties, ka vistuvākie cilvēki vienmēr ir blakus un atbalstīs. Vecāku mīlestība liek bērniem justies unikāliem, iedvesmotiem un nebaidīties no sava bezgalīgā potenciāla.

Atmiņas nav bez maksas, taču tās nemaksā arī naudu, tā vietā ir vajadzīgs mūsu laiks, prioritāšu pārvērtēšana, jo dzīve veidojas no vienkāršiem un sīkiem momentiem, kur katrs mazākais brīdis rada pamatu veiksmīgai un skaistai nākotnei.