Vai tas ir normāli, ja mazulis atgrūž pieniņu?

Vai tas ir normāli, ja mazulis atgrūž pieniņu?

21. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņiem atgrūšana ir ļoti izplatīta parādība. Daudzas jo daudzas ģimenes ierodas pie bērnu ārsta, uztraucoties, ka kaut kas nav normāli, bet speciālisti uzsver, ka līdz 4 līdz 7 mēnešu vecumam situācija uzlabojas, kad bēbīši sāk vairāk kustēties un atgrūšana caur muti vai degunu mazinās. 

Vai ir normāli, ja mazulītis atgrūž pieniņu?

Ir pavisam normāli, ja bēbīši atgrūž pienu pavisam vienkārša iemesla dēļ- gremošanas sistēma viņiem tikai attīstās. Lielākajai daļai mazuļu atgrūšana mitējas, kad viņi paši iemācās sēdēt un sāk aktīvāk kustēties, tomēr ir pāris paņēmienu, kas ļauj samazināt atgrūšanas risku un biežumu. 

Kā atšķirt atgrūšanu no vemšanas? Atšķirībā no vemšanas, pieniņa atgrūšana parasti ir nesāpīga, un nav spēcīgas plūsmas. 

Iemesli, kāpēc mazuļi atgrūž pieniņu

Piena atgrūšanai var būt ļoti daudz iemeslu:

Pirmkārt, mazuļu vēderiņš ir ļoti mazs. Jaundzimušā kuņģa izmērs ir tik liels kā aprikoze un pavisam viegli šis daudzums var piepildīties un līt pāri malām.

Tāpat bēbīši reizē ar ēdienu mēdz norīt gaisa burbulīšus, kas nākot atpkaļ, atgrūž ne tikai gaisu, bet arī pienu. 

Gremošanas sistēmas apakāšējā daļā barības vadā ir nenobrieduši muskuļi, tāpēc tie nav tik cieši kādi tie būs, kad mazulis pieaugs, tāpēc, kad ēdiens pa barības vadu nonāk kuņģī, tas ne vienmēr tur paliek. 

Ārstam būtu jāzvana, ja šķiet, ka mazulim ir sāpes, viņš mazāk ēd, atsakās ēst vai nepietiekami pieņemas svarā. 

Labās ziņas šajā stāstā, ka atgrūšana ir pavisam normāla un arī ikviena mamma un tētis var izmēģināt dažādus paņēmienus, lai samazinātu atgrūšanu:

  • Mēģini barot mazuli biežāk, bet mazākās porcijās;
  • Ēšanas laikā vari paturēt vertikāli, lai iznāktu atraudziņa;
  • Ja baro mazulīti ar mākslīgo piena maisījumu, pārbaudi knupīša lielumu- pārāk liels vai pārāk mazs caurumiņu skaits pudelē var veicināt gaisa norīšanu;
    • Līdzīgi kā iesnu laikā zem matrača iesaka palikt apakšā sarullētu dvielīti, lai mazulis būtu ērtā pozīcijā.

Nestraucies, ja Tavs mazulis atgrūž pieniņu. Situācija uzlabosies, kad viņš vairāk pavadīs laika vertikāli un iemācīsies sēdēt un stāvēt. 

Padalies ieteikumos, kas Tavam mazulim palīdzēja tikt galā ar pieniņa atgrūšanu!

Māmiņu Klubs