Pērkam visu jaundzimušajam: kā ietaupīt?

Pērkam visu jaundzimušajam: kā ietaupīt?

15. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja gaidāms pirmais bērniņš, tad vēl pirms pirmajām USG bildītēm, būs vēlme kaut ko iegādāties. Bet te vienmēr jāatceras, ka īsta vērtība ir mūsu smaids, rotaļas, komunikācija ar bērnu, nevis vesels kalns lietu, bez kurām var iztikt.

Kādi pirkumi nepieciešami?

Patiesībā, tādu patiešām nepieciešamu lietu nav daudz. Uz mazuļa dzimšanu vajadzēs: pēcdzemdību paketes mammai, autiņbiksītes mazulim, vairākus drēbīšu komplektiņus, sedziņu un kādu silto kombinezoniņu un cepurīti, ja ārā ir jau vēss. Tāpat arī gultiņa, ratiņi un autokrēsliņš būs nepieciešams.

Pirms skrien uz veikalu, apdomā, vai kāds no paziņām, draugiem un radiem nevar aizdot kaut ko no visa nepieciešamā?

Vizinām mazuli!

Ja tev ir auto, vajadzēs, protams, autokrēsliņu, kurā mazuli var vizināt līdz pat 4 gadu vecumam, tātad, noderēs 2 krēsliņi: no 0 mēnešiem, un no 9-12 mēnešiem līdz 4 gadiem.

Daudzas māmiņas atsakās no ratiņu iegādes, dodot priekšroku slingam. Un tomēr, ja pastaiga ir garāka par 2 stundām vienā reizē, ārsti rekomendē izvēlēties ratiņus. Un kāpēc gan tos neiegādāties lietotus? Atkal iespēja ietaupīt. Vislabāk izvēlēties ratiņus ar pumpējamiem, lieliem riteņiem pat, ja dzīvo pilsētā, jo ar tādiem ratiņiem varēsi pārvietoties pa jebkādu ceļa segumu.

Vai šūpulīti vajag?

Otrais aktuālais jautājums - kur tad mazulis gulēs? Visdrīzāk, agri vai vēlu tu viņu liksi pašu savā gultiņā. Tāpēc, bez šūpulīša mierīgi var iztikt, uzreiz iegādājoties gultiņu. Dažkārt vecāki pirmajā mazuļa dzīves gadā vispār iztiek bez mazuļa gultiņas, ļaujot bērniņam gulēt pieaugušo gultā starp vecākiem.

Ko vēl vajadzētu iegādāties?

Pēc tam, kad atrisināta guļvietas un pārvietošanās problēma, var aizdomāties par tādām ierīcēm kā piena sūknītis, radioaukle, pudelīšu sildītājs, sterilizators utt. Bet neviens no šiem priekšmetiem nav jāiegādājas obligāti, jo arī bez tiem var iztikt. Galu galā, kā tad dzīvoja mūsu vecāki?

Ko noteikti nevajadzētu iegādāties?

Mūsdienās ļoti daudz ko var iegādāties lētāk, un tomēr ir lietas, bez kurām vispār var iztikt. Piemēram, grāmatas par grūtniecību, dzemdībām un bērnu audzināšanu. Ļoti daudz informācijas bezmaksas var atrast internetā bērnkopības portālos, kur uz jebkuru jautājumu atbild konkrētās jomas speciālisti. Otrs variants ir tikt pie grāmatām bibliotekā.

Bērna vanniņas vietā var izmantot lielu bļodu vai vannot mazuli pieaugušo vannā. Speciālu bērnu dvielīti arī var nepirkt, ja mājās jau ir pietiekoši daudz dvieļu.

Kā ar ēdināšanu no pudelītes?

Ja baro mazuli ar mākslīgā piena maisījumu, tavi ikdienas tēriņi noteikti pieaugs, jo vajadzēs ne tikai pudelītes un sterilizatoru, bet arī piena maisījumu. Krūts ēdināšana, tajā pat laikā, ir pilnīgi bezmaksas. Ja jau sākumā ir problēmas ar krūts ēdināšanu, droši jāmeklē palīdzība, vēršoties pie krūts ēdināšanas speciālistiem.

Kādas autiņbiksītes izvēlēties?

Autiņbiksīšu lietošana arī prasīs samērā daudz finanšu, bet vari ietaupīt, biežāk ļaujot mazulim padzīvoties ar pliku dupsi, protams, ja ir atbilstoši apstākļi telpās un aiz loga. Tāpat interneta veikalos un Latvijas lielveikalos ļoti bieži dažādām autiņbiksītēm ir akcijas, kurās vislabāk var ietaupīt tieši iegādājoties vairumā. Izmēru vislabāk gan iegādāties par 1 lielāku, lai nerastos situācija, ka mazulis izaug no autiņbiksītēm un paliek vesels lērums autiņbiksīšu pāri.

Kā ar lietotām precēm?

Dažkārt patiešām veiksmīgi teju jaunas lietiņas var nopirkt par simbolisku naudas summu. Papēti sludinājumus internetā, pievērs uzmanību sludinājumiem avīzēs, žurnālos, tāpat daudz ko var nopirkt arī no draugiem un paziņām. Gadās, ka citi vecāki, piemēram, pārceļoties, tāpat par baltu velti ir ar mieru atdāvināt labas lietiņas.

Ja gribi visu pirkt tikai jaunu, kā ietaupīt?

Tādā gadījumā, vienīgais, kā kaut ko ietaupīt ir iepirkšanās atlaižu, izpārdošanu laikā. Jāiemācās uz aci iegādāties kaut ko nākotnei, piemēram, vasaras sezonā nereti ziemas precēm atlaides, tad nu ir jāsaprot, aptuveni cik liels bērniņš varētu būt ziemā, lai ar atlaidi viņam iegādātos ziemai drēbes un apavus. Tāpat arī ar mēbelēm - pērc tās akcijā, izpārdošanā, un viens no vecāku biežāk pieminētajiem lētu un labu mēbeļu veikaliem ir IKEA, papēti tā piedāvājumu.

Kā ar dāvanu sarakstu?

Vecāki droši var izveidot savu dāvaniņu sarakstu jaundzimušajam. Visdrīzāk, tava mamma un tētis būs gatavi iegādāties ko tādu, kas mazbērniņam patiešām vajadzīgs, tāpat noteikti ir arī ar kolēģiem. Sarīko nelielas bērniņa dzimšanas svinības draugu, radu lokā, visi taču gribēs jūs sveikt ar ģimenes pieaugumu, tad nu ar katru viesi apspriedies, ko gribētu raudzībās saņemt. Tām nav obligāti jābūt dārgām lietām, tie var būt arī ikdienā nepieciešami sīkumi. Ja vajadzīgs kas lielāks, var vienoties par naudiņas dāvināšanu.

Ekonomiskas iepirkšanās zelta likumi:

  • Tās lietas, kas nav īpaši vajadzīgas, bet gribētos pie tām tikt, iekļauj dāvanu sarakstā
  • Apspriedies ar pieredzējušiem vecākiem par to, kādi pirkumi ir nepieciešamāki un bez kā var tiešām iztikt
  • Uzskati, ka bez visādām elektroierīcēm var iztikt, kamēr nav pierādīts pretējais
  • Pērc ar rezervi, izmanto piedāvājumus "divi par vienu cenu"
  • Plāno iepirkšanos un iepērcies akciju, izpārdošanu laikā
  • Pirms katra pirkuma pajautā sev, vai tas tiešām nepieciešams
  • Iepērcies lietoto preču veikalos vai pārpērc lietiņas no citiem vecākiem
  • Pastāsti draugiem un paziņām, ka neatteiktos no viņu dotajām drēbītēm un citām mazuļu aprūpei nepieciešamām lietiņām
  • Sāc apmeklēt bibliotēku, kur atradīsi gan noderīgas grāmatas, gan žurnālus

Māmiņu Klubs

20180111152000-38888.jpg