Pats pirmais kombinezons: kas jāņem vērā

Pats pirmais kombinezons: kas jāņem vērā

08. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojas ziema, un jāsāk domāt par to, lai pirmais sniegs un sals nepārsteigtu nesagatavotus. Jāsarūpē ziemas kārta – pirmais kombinezons mazulim, kurš vēl nestaigā vai tikko to sācis darīt. Kādam tam jābūt?

 20161025113329-90717.jpg20161025113356-32526.jpg

Materiāls. Laba kombinezona materiālam jāatbilst vairākiem kritērijiem: tam jābūt vēja un ūdens necaurlaidīgam, elpojošam, viegli kopjamam (tātad tādam, ko viegli attīrīt no dubļiem un citiem netīrumiem) un izturīgam pret nodilšanu. Labi, ja odere ir no simtprocentīgas kokvilnas vai velūra. Mūsdienīgo kombinezonu materiāls parasti sastāv no trim slāņiem: dabiskas un elpojošas oderes, dūnu vai sintepona pildījuma un virsslāņa, kas ir speciāls audums, kas nelaiž cauri ne vēju, ne ūdeni.

Aizdare. Visbiežāk tas ir rāvējslēdzējs vai arī rāvējslēdzējs un kniedes. Aizdare var būt vienā vai divās rindās. Ar divrindu aizdari kombinezonu var atvērt plašāk un tad mazuli ir vieglāk apģērbt. Ja aizdare ir vienrindas, jāraugās, lai tā stiepjas arī pār kāju, nevis beidzas staklē, jo tad kombinezonu būs ļoti grūti uzvilkt. Svarīgi, lai rāvējslēdzējs, kad kombinezons ir ciet, labi piegulst arī augšdaļā, lai to var aizvērt līdz galam, kā arī, lai aizvērts tas neberž zodu un mazajam netraucē. Tomēr jāparedz vieta arī cepurītei un šallītei, tāpēc aizdare augšpusē nevar būt pārāk cieša.

Pēdu daļa. Pirmo mēnešu kombinezoniem pēdiņas bieži ir ciet, jo nav vajadzības pēc apaviem. Lielākiem izmēriem ļoti bieži pēdu daļu var aizlocīt, bet var atstāt arī atvērtu, lai var uzvilkt apavus. Ja mazulis jau staigā, ir ērti, ja pēdas daļai ir uzpogājama (vai piešūta) gumija, ko nostiept zem zābaciņa, – lai kombinezona staras neraujas uz augšu.

Piedurknes. Ir kombinezoni, kuriem cimdu daļa ir vienkārši plaukstai pāri pārlokāms piedurknes gals. Citiem piepogājas cimdiņi, kas nāk komplektā, savukārt citiem ir vienkārši, klasiski piedurkņu gali ar gumiju vai elastīgu audumu. Jāraugās, lai piedurkne ir pietiekami gara un lai nav pārāk plata ap plaukstas locītavu.

Izmērs. Svarīgi kombinezonu pielaikot, jo katram ražotājam izmērs var nedaudz atšķirties. Citu ražotāju kombinezoni ir platāki – vairāk piemēroti druknākiem mazuļiem, savukārt citi ir piegulošāki. Pērkot kombinezonu, svarīgi arī saprast, vai bērnam, tajā ieģērbtam, būs vieta ratos. Visprātīgāk ir raudzīties, lai ziemas laikā mazais no kombinezona neizaug. Iespējams, ir vērts iegādāties vienu izmēru lielāku kombinezonu.

Vīles. Kvalitatīvi nostrādātas kombinezona vīles ir viens no ūdensnecaurlaidības priekšnoteikumiem. Svarīgi, lai tās ir cieši nošūtas. Visbiežāk kvalitatīvo kombinezonu ražotāji tās no iekšpuses nošuj ar speciālu lenti, lai mitrums tām netiek cauri (šī apdares sistēma gan nav redzama, bet iestrādāta zem oderes). 

Kapuce. Visbiežāk kapuce ir noņemama un kombinezonam piestiprināta ar rāvējslēdzēju vai kniedēm.Ja tās ir kniedes, kapuces noņemšana ir ērtāka un ātrāka, tomēr tad jāraugās, lai kniedes ir pietiekami stingras un kapuce nekrīt nost. Ja kapucei ir kažokādas josla, labi, ja var noņemt arī to – ja mazulim tā traucē vai lai mitrākā laikā nesamirkst. Jāraugās, lai kapuce, kad uzlikta galvā, labi piegulst, lai nekrīt pāri acīm vai uz aizmuguri, lai aiztaisīta nežņaudz kaklu.

 20161025113347-67407.jpg

Gaismu atstarojošas detaļas. Svarīgas, ja mazais sācis staigāt. Citiem kombinezoniem ir iestrādātas cilpiņas, pie kurām piestiprināt arī atsevišķi nopērkamus atstarotājus.

 20161025113407-88017.jpg

Kop pareizi!

Lai kombinezons labi kalpotu, ļoti svarīgi to mazgāt un kopt pēc pievienotās instrukcijas. Ievēro norādes!