Kur mazulim būs ērtāk, braucot automašīnā?

Kur mazulim būs ērtāk, braucot automašīnā?

18. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai bērnus vestu automašīnā, autosēdeklīšu izmantošana ir obligāts priekšnosacījums. Vecāki bieži vien jautā, kurš no visiem autosēdeklīšiem būtu labākais tieši viņu mazulim, taču uzreiz jāteic, ka tāda labākā krēsliņa... nemaz nav! Jo nosacījumi katrā gadījumā ir diezgan individuāli, un, kopumā ņemot, labākais būs sēdeklītis, kas ir piemērots automašīnai, atbilstošs vecāku maciņam un ērts pašam bērniņam!

Drošība

Galvenais autosēdeklīša uzdevums ir kritiskā brīdī aizsargāt mazuli no triecieniem, tāpēc iesakām izvērtēt, vai tas atbilst noteiktajiem standartiem un ir pārbaudīts drošības testos. Tomēr arī tas vēl negarantē, ka krēsliņš garantēs maksimālu drošību - ikdienas lietošanā būtiskākā ir PAREIZA autosēdeklīša piesprādzēšana. Lai to panāktu, vairāki bērnu sēdeklīšu modeļi ir aprīkoti ar papildu aksesuāriem, kas padara stiprināšanu vieglāku, piemēram, izmantojot ISOFIX sistēmu.

Bērniņam autosēdeklītī jājūtas ērti

Izvēloties autosēdeklīti, jāņem vērā arī bērniņa ērtības, jo tieši viņš būs tā tiešais lietotājs! Pirmais sēdeklītis derēs zīdainīšiem no 0 līdz 13 kg. Lai izlemtu, cik lēzenu autosēdeklīti izvēlēties, būtu laicīgi jāzina, vai kopā ar mazuli plānojat doties garos izbraucienos ar automašīnu vai arī drīzāk sēdeklītis tiks lietos vien īsos pārbraucienos?

Garākiem braucieniem lieti noderēs gandrīz horizontāli autosēdeklīši, savukārt stāvākos krēsliņos jaundzimušos nav ieteicams bez pārtraukuma vest ilgāk par 30-40 minūtēm. Tāpat jāņem vērā, ka nenobriedušās kaulu sistēmas dēļ bērnam vismaz līdz gada vecumam būtu jāsēž pretēji braukšanas virzienam, tādēļ pērkot jāskatās, lai sēdeklītis būtu pietiekami garš.

Autosēdeklītis komplektā ar ratiņiem

Domājot par vecāku ērtībām, ražotāji piedāvā arī komplektus, kuros ietilpst ratiņi un autosēdeklītis, ko var piestiprināt pie ratu rāmja. Šis kritērijs būs svarīgs tiem vecākiem, kuri ikdienā daudz pārvietojas kopā ar bērnu gan automašīnā, gan kājām. Piemēram, ja bērniņš, braucot ar automašīnu, krēsliņā aizmidzis, viņš nav jāceļ no tā laukā, bet, dodoties iepirkties, autosēdeklīti vienkārši var piestiprināt ratu rāmim.

Vai autosēdeklītis der Tavai automašīnai?

Ne visi bērnu sēdeklīši der visām automašīnām. Piemēram, sporta mašīnas aizmugurējā sēdeklī būs visai grūti novietot jaundzimušā autosēdeklīti, tāpēc arī šis kritērijs ir visai svarīgs, un pirms krēsliņa iegādes vajadzētu pamēģināt, vai to var droši piestiprināt vecāku automašīnā.

Kādam jābūt krēsliņa audumam

Uzmanība jāpievērš arī tam, ar kādu audumu apvilkts sēdeklītis. Ražotāji piedāvā ļoti lielu audumu un krāsu dažādību, taču izvēle ir vecāku rokās. Ja bērniņš ir dzimis vasarā, V.Penčura iesaka izvēlēties pēc iespējas dabiskāku audumu, lai mazulis mazāk svīstu un nerastos alerģija. Tāpat lielākajai daļai jaunāko modeļu autosēdeklīšu virsējais audums ir viegli noņemams un mazgājams. Tas ievērojami atvieglo kopšanu, un krēsliņš ilgāk izskatās kā jauns.

Vai lietoti autosēdeklīši ir droši?

Lai gan, vajadzības spiesti, vecāki bieži cenšas pēc iespējas vairāk ietaupīt, būtu jāpadomā, vai ir vērts ekonomēt uz drošības rēķina. Iegādājoties lietotu autosēdeklīti, nekad nevar būt droši zināms, kā tas iepriekš lietots un vai nav cietis kādā negadījumā. Pat ja ārēji autosēdeklītim viss ir kārtībā, tam var būt iekšējie bojājumi, kas avārijas gadījumā var kļūt liktenīgi. Ja tomēr taupības nolūkos ir vēlme iegādāties labu, bet lietotu sēdeklīti par zemāku cenu, labāk to pirkt no labi zināmiem cilvēkiem.

Lai droša un ērta braukšana Jūsu mazulim!