Krūšu kopšana zīdīšanas laikā

Krūšu kopšana zīdīšanas laikā

24. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad barojam mazulīti ar krūti, tās prasa arī īpašu kopšanu. Aptieku piedāvājums ir milzīgs, bieži ir grūti saprast, kas man būtu piemērotākais. Tāpēc, lai palīdzētu saprast un izvēlēties sev piemērotāku, uzzināsim galvenās to atšķirības.

Līdzekļi, kas paredzēti krūšu kopšanai, ir iedalāmi trīs grupās:

1. Līdzekļi, kas satur deksapantenolu

Deksapantenols ir viela, kas uzlabo ādas atjaunošanās spēju. Lietošanai paredzēts pēc krūts ēdināšanas. Ādas šūnās dekspantenols ātri pārvēršas pantotēnskābē. Pantotēnskābe piedalās gan ādas veidošanā, gan atjaunošanā. Šajā grupā ieteilpst: Bepantens, Pantenols un Rekreols.

2. Krēmi, kuru pamatā ir lanolīns

Lanolīns ir dabiskas izcelsmes vaska viela. Tas mitrina, izveido aizsargslāni, aizpilda mazākās plaisiņas, kas izveidojušās krūts ēdināšanas laikā. Šādu krēmu pozitīvākā īpašība ir tā dabiskā izcelsme, jo viņiem nav lietošanas ierobežojumu. Tos var lietot gan pirms, gan pēc barošanas.  Šādi krēmi var sastāvēt gan no 100% lanolīna, gan to sastāvā var būt arī eļļa un citas, krēmu papildinošas vielas. Šī krēma grupā ietilpst tādu ražotāju izstrādājumi, kā: Purelan, Lansinoh un Avent

3. Eļļa krūšu kopšanai

Visefektīvākā no eļļām ir dabīga smiltsērkšķu eļļa, jo tai ir brūču dziedinošs efekts un lieliska mitrināšanas spēja. Smiltsērkšķu eļļa jālieto pēc barošanas un tad, kad ir pienācis laiks mazuli atkal barot, eļļu nav nepieciešams to nomazgāt. Vienīgi – ļoti svarīgi ir atcerēties to, ka smiltsērkšķu eļļa var atstāt uz apģērba neiztīrāmas pēdas.

Visi šie līdzekļi var būtiski uzlabot jūsu pašsajūtu un komfortu, uzsākot krūts ēdināšanu, kā arī mazināt diskomfortu, kas rodas, plaisājot krūšu galiem.

Tomēr, svarīgi ir atcerēties to, ka, ja krūtis barojot ļoti sāp vai krūšu galos jau izveidojušās ļoti dziļas brūces, tām ir jāpievērš uzmanība un jārīkojas, jo pretējā gadījumā – bērniņa barošana kļūs par ļoti nepatīku jūsu slāpju sliekšņa pārbaudi un Jūs riskēsiet ar  

Katrai brūcei vai plīsumam ir kāds cēlonis, tāpēc, ir  svarīgi to noskaidrot, jo ne vienmēr krēmi, ziedes un eļļas spēs palīdzēt ilgtermiņā.  Bieži vien, problēmas cēlonis ir nepareiza krūts zīdīšanas pozu izvēle vai tas, ka mazulis nepareizi satver krūts galu. Šādos gadījumos ir nepieciešama krūts zīdīšanas speciālista konsultācija. Māmiņu kluba Vecāku skolā ir iespēja saņemt šādu konsultāciju un nodarbību par krūts ēdināšanu.

Tāpat var izmantot iespēju un izsaukt krūts zīdīšanas konsultantu uz savām mājām. Kā to izdarīt - skaties >>>>>ŠEIT 

 Iemesli var būt dažādi, tāpēc ir svarīgi – noskaidrot īsto.

Māmiņu klubs