Ko darīt: mazulītim sajukusi diena ar nakti?

Ko darīt: mazulītim sajukusi diena ar nakti?

03. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mans divus mēnešus vecais mazulītis ir sajaucis vietām dienu ar nakti. Kā tikt ar to galā,” jautā kāda Māmiņu Kluba lasītāja. Konsultē pediatre Anna Birka. 

„Dienas laikā, kad mazulītis kļūst miegains, ik dienu, pa pusstundiņai vecāki var mēģināt šo gulētiešanas laiku atlikt. Piemēram, pēc ēšanas viņi ar bērniņu var parunāties un parotaļāties, lai viņš ilgāk paliktu nomodā.

Tomēr kopumā divos mēnešos neko radikāli mainīt nav iespējams, turklāt tik agrā vecumā nav ieteicams jaukt bērna bioritmu,” pārliecināta pediatre.

Tātad ar varu mazulīša miega un nomoda laiku mainīt nevajag, jo ar laiku tas sakārtosies pats no sevis.

Anna Birka stāsta, ka ir bērni, kuri ļoti aktīvi un enerģiski kļūst pēc peldes, tāpēc vecākiem savu mazulīti būtu jāpavēro un jāsaprot, vai apgriezta režīma iemesls varētu būt vannošana! Ja tā, var mēģināt pamainīt bērniņa vannošanas laiku.

Vēl viens iemesls, kādēļ bērns vakarā varētu būt pārāk uzbudināts, ir citu ģimenes locekļu aktivitāte. „Dažkārt, pārnākot mājās no darba, pieaugušie ar bērniņu spēlējas un viņu met gaisā, vai arī paši skaļi klausās mūziku un aicina ciemiņus, kuri mājās rada kņadu. Tas viss mazulītim neļauj sagatavoties nakts mieram.

Tādēļ, ja bērniņam ir sajukusi vietām diena un nakts, vecākiem ļoti svarīgi viņam veidot dienas režīmu! Piemēram, vakarā, kad visi pārnākuši mājās, telpā var iedegt pieklusinātu gaismu un mazulīti mierīgi pabarot vai nedaudz ar viņu paspēlēties. Vakara cēlienam noteikti jābūt mierīgam, lai bērns zinātu, ka jāgatavojas naktij un miedziņam,” iesaka pediatre Anna Birka.

Bieži vien pie tā, ka bērniņa režīms nav tāds, kādam tam jābūt, vainojami vecāku ieradumi. Starp citu, arī tie ieradumi, kādi viņiem bijuši mazuļa gaidību laikā! Mēdz gadīties, ka bērns piedzimstot, tos atkārto.  

Māmiņu Klubs

Vai tev ir bijusi līdzīga problēma? Pastāsti, kā tu veido sava mazulīša režīmu! 

 

Hopeful_soul Hopeful_soul 19. Dec 2017, 13:18

Uzskatu, ka bēbīša dienas režīmu iespējams noteikt jau kopš pašas dzimšanas. Gluži vienkārši jāsakārto ēšanas režīms. Protams, tas prasa disciplīnu, sākumā ar krūti barotam bērnam reizēm nācās pienu atslaukt un dot ar pudelīti, pēc tam bērnam pašam noteiktā laikā sāk izstrādāties kuņģa sula. Mums režīms bija šāds - sākot no 6 no rīta ik pa 3 h, pēdējā ēdienreize 9 vakarā. Pirmajās nedēļās ēda arī naktī, bet ātri pierada, ka dienā ēdam, bet naktī guļam. Arī ārā centāmies iet vienā un tajā pašā laikā.