Kā vecāki izvēlas savam gaidāmajam mazulim vārdu?

Kā vecāki izvēlas savam gaidāmajam mazulim vārdu?

09. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vārda došana bērnam ir atbildīgs solis, ne velti latīņu valodā ir pat teiciens “Nomen est omen”, kas latviešu valodā tulkojot nozīmē “kādu vārdu dosi, tāds liktenis būs”. Tāpēc vecāki pret šo uzdevumu izturas atbildīgi, pārdomājot savu izvēli.

Māmiņu Klubs aptaujāja vairāk nekā 150 ģimenes, kuras vairākumā gadījumu atzina, ka vārdu mazulim izvēlējušies kopīgi abi vecāki. Visbiežāk tas noticis, katram vecākam uz lapiņas sarakstos savus mīļākos vārdus, pēc tam no abiem sarakstiem izvēloties vienu, īsto un vispiemērotāko. Tiesa, ne mazums ir arī tādu vecāku, kuri stāsta, ka bērniņa vārds nosapņots vai atnācis pie viņiem visnegaidītākajā brīdī – braucot, aizdomājoties vai arī saklausīts kādā dziesmā, TV raidījumā.  Protams, nereti topošie vecāki nav iztikuši arī bez garām diskusijām, jo katram viņa izvēlētais vārdiņš šķitis piemērotākais, taču, par laimi, galu galā vecāki nonākuši viena kopsaucēja, izvēloties vienu, kas abiem šķiet simpātisks.

Māmiņu Klubs apkopojis galvenos priekšnosacījumus, kurus ņem vērā topošie vecāki, izvēloties vārdu gaidāmajam mazulim.

Personīgās asociācijas

Māmiņu Kluba aptaujātās ģimenes atzīst, ka liela nozīme, izvēloties bērnam vārdu, ir tam, kādi pašiem šķiet citi zināmie cilvēki, kuri arī nes konkrēto vārdu, jo apziņā attiecīgais vārds cieši sasaistījies ar šo paziņu vai radu rakstura iezīmēm, kas nevilšus tiek vispārinātas uz visiem šī personvārda īpašniekiem. Gadījumā, ja izvēlētais vārds ir arī kādam paziņam, kas saistās tikai ar negatīvām rakstura iezīmēm, vecāki to visticamāk savam gaidāmajam mazulim neizvēlēsies. Tas pats attiecināms arī uz gadījumiem, kad kādā no daiļdarbiem ir atrodams personāžs ar šādu vārdu, taču autors to attēlojis kā vāja rakstura, gluži kā Edgaru R. Blaumaņa novelē “Purva bridējs”. Kurš gan vecāks savam dēlam novēlētu Edgara likteni? Savukārt vārds “Emīls”, pateicoties blēņdarim filmā “Emīla nedarbi”, tiek saistīts ar palaidnīgām puikām.

Iepazīstas ar vārdu nozīmi

Daudzi vecāki atzīst, ka nosliecoties par labu kādam konkrētam vārdam, vispirms izpētījuši šī vārda nozīmi. Mūsu kalendārā iekļauti vārdi, kas meklējami gan latviešu, gan citzemju mitoloģijās, tāpēc vecāki bieži vien lūko pēc vārda, kas dēlam sola spēcīga un varena dieva aizgādnību, savukārt meitai – daili, gudrību un citus dzīves panākumus. Tāpat arī internetā atrodami daudzi avoti, kuros sniegti vārdu apraksti un skaidrojumi, kas izveidoti, balstoties uz šo vārdu valkātāju vispārīgajām īpašībām. Protams, nelieliedzami, šādi vārdu apraksti bieži vien ir ļoti subjektīvi, taču spēj ietekmēt vecāku izvēli, jo kurš gan vēlēs savam topošajam mazulim nervozumu, nevarīgumu vai nepastāvību.

Par godu slavenībai vai kādam ģimenes loceklim

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka nereti tieši dažādu sportistu izcilais sniegums mudinājis vecākus izvēlēties savam mazajam konkrētu vārdu. Tā, piemēram, līdz ar skeletonistu Martina un Tomasa Dukura panākumiem augusi arī šo abu vārdu popularitāte, tāpat arī jaundzimušajiem biežāk pēdējos gados tiek dots vārds Mairis, kas, visticamāk, par godu populārajam bokserim Mairim Briedim.

Starp aptaujātajām Māmiņu Kluba ģimenēm ir arī tādas, kuras atzīst, ka vārds atvasītei dots par godu kādam no ģimenes locekļiem – krustmātei, vectēvam vai vecvecmāmiņai. Šāds lēmums pieņemts, jo konkrētais cilvēks šķiet spēcīga personība, tāpēc tās enerģiju ir bijusi vēlme dot mantojumā līdzi arī mazulim.

Ar vēlmi atšķirties

Izvēloties bērnam vārdu, vecāki netiek ierobežoti tikai ar kalendārā esošajiem vārdiem. Ir iespēja gan aizgūt sev tīkamu personvārdu gan no citām tautām, gan pat izdomāt pašiem savu, unikālu. Tāpēc aizvien biežāk starp kalendārā ierakstītajiem latviešu vārdiem iespraucas mazāk dzirdēti vārdi. Piemēram, Jorta, Lerols, Nola vai Endžija.

Labskaņa citās valodās un bez nievājošiem saīsinājumiem

Mūsdienās sabiedrība kļuvusi daudz mobilāka un latvieši ir sastopami teju visur. Kā zināms, latviešu valoda nav no vieglākājām, tāpat kā latviešu vārdi, tāpēc daudzi vecāki, izvēloties bērnam vārdu, pievērš uzmanību tam, lai tas būtu viegli izrunājams, piemēram, arī valstīs, kurās tiek runāts angļu vai vācu mēlē. Piemēram, mūsu pašu Roberts ir gana internacionāls vārds, un tas tiek dots arī bērniņiem citās zemēs, tāpēc ar to noteikti neradīsies sarežģījumi izrunas dēļ, kamēr tādi vārdi kā Žanis, Tālivaldis vai Ģirts liks ārvalstu draugiem pamežģīt mēles.

Ne mazāk lielu nozīmi jaunie vecāki, domājot pat gaidāmā bērna vārdiņu, piešķir arī tam, lai pārējie no izvēlētā vārda nevarētu izveidot nepatīkamus vai pat aizskarošus saīsinājumus. Gadījumā, ja vecāki par to savlaicīgi nepadomās, tad vismaz skolas laikā bērns sava dēļ var izjust apkaunojumu, jo, kā zināms, mūsdienās bērni var būt nesaudzīgi, atrodot vismazāko iemeslu, lai apceltu citus.

Foto: PEXELS.COM