Kas jāzina par zīdīšanu pirmajās divās nedēļās pēc bērniņa piedzimšanas

Kas jāzina par zīdīšanu pirmajās divās nedēļās pēc bērniņa piedzimšanas

03. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums par krūts zīdīšanu pirmajā mēnesī pēc bērniņa piedzimšanas ir aktuāls visām māmiņām neskatoties uz to, vai piedzimis pirmais, vai arī otras, trešais mazulis.

Vēl saasinātāku katru jautājumu, kas saistīts ar šo tēmu, padara māmiņas emocionalitāte pēcdzemdību laikā, tāpat arī apstāklis, ka krūtīm pie zīdīšanas jāpierod. “Kamēr sakārto visus procesus gan emocionāli, gan fiziski, pirmais mēnesis pēc bērna piedzimšanas ir visgrūtākais,” atzīst krūtsēdināšanas speciāliste Sandra Lase.

Piens parādās sākot ar trešo dienu

Speciāliste skaidro, ka sievietei pirmpiens parādās jau grūtniecības 14.-16.nedēļā un dažkārt to var pamanīt kā caurspīdīgas lāsītes uz krūšu galiem, taču tajā pašā laikā topošajai māmiņai nevajadzētu satraukties, ja pirmpiens nav izdalījies, jo tas nebūt nenozīmē, ka pēc dzemdībām sievietei nebūs piena. “Pirmpiens ir ikvienai jaunajai māmiņai, un tas sagatavo bērniņa gremošanas sistēmu, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mazulītis kā pirmo saņemtu nevis ūdeni vai maisījumu, bet tieši pirmpienu,” teic Sandra Lase. Viņa skaidro, ka piens mammai parādās trešajā dienā pēc dzemdībām, un šajā laikā sievietes krūtis mēdz piebriest, savukārt, zīdot mazuli, bērniņam var novērot rīšanas kustības.

Kā zināt, ka piens ir pietiekoši?

Speciāliste skaidro, ka uz to, ka bērns uzņem pietiekoši daudz piena, liecina mazuļa vēdera izeja, kurai jābūt dzeltenai un graudainai. Savukārt urīnam jābūt gluži kā ūdenim bez smaržas un krāsas, taču, ja tas kļūst koncentrēts un ar izteiktu aromātu, tas liecina par šķidruma trūkumu un to, ka jaundzimušajam vairāk jāēd.

Sandra Lase norāda arī uz gadījumiem, kad māmiņai piens ir pietiekoši, taču bērns krūti satver nepareizi, kā rezultātā tas sievietei var radīt sāpes, savukārt bērniņš pietiekoši nepaēd. Šādās reizēs viņa iesaka pamainīt zīdīšanas pozas, bet ja krūts zīdīšana tā arī neizdodas, ieteicams vērsties pie zīdīšanas speciālista, lai problēmu novērstu pēc iespējas ātrāk.

Ieteikumi gadījumiem, ja piena nav pietiekami

Pirmajās dienās pēc bērna piedzimšanas viņa svars samazinās, taču sākot ar ceturto dzīves dienu tas atkal sāk pieaugt, līdz visbeidzot divu nedēļu vecumā tiek sasniegts dzimšanas svars.

Krūtsēdināšanas speciāliste Sandra Lase: “Dažkārt var gadīties, ka piens aizkavējas un parādās vēlākās dienās nevis, piemēram, trešajā, tāpēc sākot ar ceturto dienu šādos gadījumos bērniņu vajag piebarot.” Vienlaikus speciāliste kliedē mītu, ka mammai piena var arī nebūt, sakot, ka nevar būt situācijas, kad mammai piens neparādās, jo piens māmiņai ir tikpat dabīgs process kā grūtniecība vai dzemdību process.

Tajā pašā laikā var gadīties situācijas, kad piens māmiņai ir nepietiekamā daudzumā un tas palielinās pakāpeniski, tāpēc sākotnēji var pietrūkt. Šādos gadījumos Sandra Lase rekomendē:

  • bērnu biežāk likt pie krūts;
  • katrā zīdīšanas reizē bērnu zīdīt ar abām krūtīm, lai tās saņemtu biežāku stimulāciju;
  • lietot līdzekļus laktācijas veicināšanai.

Piemēram, ja mammai ir maz piena, talkā var ņemt Maria Lactation, kas ir unikāls dabīgu vielu komplekss, kura sastāvā esošais bišu māšu peru pieniņš stimulē laktāciju, fenheļa augļu pulveris un romiešu ķemenes novērš vēdera pūšanos, bet vilkābeles lapu un ziedu pulveris stiprina sirds-asinsvadu sistēmu. Maria Lactation ieteicams lietot arī gadījumos, kad bērnam ir problēmas ar zīšanu, tāpēc piens tiek atslaukts, jo minētais līdzeklis palīdzēs pavairot piena daudzumu.

www.marialine.lv

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.