Kā mierināt mazulīti, ja viņš nepārstāj raudāt

Kā mierināt mazulīti, ja viņš nepārstāj raudāt

19. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušā viena no galvenajām saziņas valodām piedzimstot, ir raudāšana. Tādā veidā viņš vēlas mums ko teikt. Ir daudz iemeslu, kāpēc mazulītis raud un mēs cenšamies darīt visu, lai apmierinātu viņa vajadzības un nomierinātu.

Lūk, biežākie mazuļu raudāšanas iemesli:

  • Mazulis ir izsalcis
  • Mazulītim ir kolikas
  • Mazulītis vienkārši vēlas, lai paņemat to rokās
  • Mazulis ir piekusis, tam ir nepieciešama atpūta
  • Pārbaudiet vai mazulim nav pārāk karsti vai pārāk auksti
  • Ir nepieciešams nomainīt autiņbiksītes
  • Mazulis vienkārši nejūtas labi

Bieži vien ir tā, ka pirmajās dienāš vecāki jūtas apjukuši un īsti nesaprot, ko tieši mazulis vēlas, bet pēc pāris kopā pavadītām dienām, nedēļām, sevišķi mammas – iemācas saprast mazulīša raudas un iedot tam nepieciešamo. Bet ja pēc tam, kad ir izmēģināts apmierināt visus iepriekš minētos raudāšanas iemeslus, tad ir jāatrod kāds cits veids, kā palīdzēt!

Pamēģini “baltos torkšņus” – skaņas, kas mazulītim var būt pazīstamas un nomierinošas

Kamēr mazulītis atradās Tavā puncī, viņš dzirdēja sirdspukstus, tie noteikti viņu mierināja. Mazulis noteikti, labprāt atradīsies Tev tuvu klāt pie krūtīm, lai dzirdētu šo nomierinošo skaņu.

Tici vai nē, bet putekļu sūcējs vai ledusskapja rūkoņa, veļasmašīnas centrifūga vai aiz loga braucošas automašīnas. Tās ir skaņas, kas, Tev šķitīs traucējošas, tomēr Tavam mazulim tās var palīdzēt iemigt. Nepieradini mazo gulēt pilnīgā klusumā. Tādu nodrošināt vienmēr būs praktiski neiespējami.

Vēl – mūsdienās ir pieejamas ļoti daudz un dažādas mobilo tālruņu aplikācijas, kurās ir iespēja atskaņot dažādas nomierinošas skaņas. Pamēģini – no okeāna viļņu šalkoņas, līdz krītošām lietus lāsēm.

Ritmiska šūpošanās

Lielākā daļa mazuļu spēj nomierināties, ja tie tiek ritmiski šūpoti, ucināti. Šādas kustības, bieži vien palīdz ne tikai mazulīti iemidzināt, bet pietupieni, turot mazulīti rokās, mazina arī koliku radītās nepatīkamās sajūtas.

  • Šūpini mazulīti, turot to savās rokās
  • Ja rokas nogurušas un spēka vairs nav, uz neilgu brīdi vari izmantot arī šūpuļkrēsliņu (atceries, izvēlies tādu krēsliņu, kurā mazulītis var atrasties guļus stāvoklī)
  • Bieži vecāki, mirkļos, kad vairs nepalīdz nekas, mazulīti mēģina nomierināt arī izbraucot ar mašīnu. Tam īpaši piemērotas esot bruģētas ielas vai nelīdzeni ceļi
  • Iespējams, Tavas mazulim, lai nomierinātos, pietiks arī ar pastaigu ratiņos

Masāža

Izmantojot mazuļiem paredzētu masāžas eļļu vai losjonu, maigi pariņķojiet ar savu plaukstu pa mazuļa vēderiņu vai muguru pulksteņrādītāja virzienā.

Mazuļa vēdera masāža var palīdzēt gan uzlabot gremošanas sistēmas darbību, gan justies komfortabli un tādējādi arī nomierināties. Regulāra masāžas veikšana var palīdzēt Jūsu mazulim mazāk raudāt un justies apbēdinātam. Labākais laiks masāžai būs tad, kad mazulis būs apbēdināts un nemierīgs. Tomēr atcerieties, ka masāžai nevajadzētu būt pārāk ilgai. Ja masāžas laikā mazulītis sāk kļūt raudulīgs, ir īstais laiks, paņemt viņu rokās un samīļot.

Izmēģiniet dažādas barošanas pozas.

Iespējams, ka mazulītis raud ēšanas laikā? Pirmā doma – nepietiek pieniņa vai grūti satvert krūts galu? Iespējams, mazais vienkārši nejūtas ērti. Pamainiet barošanas pozu. Šādos gadījumos palīdzību var sniegt arī krūts ēdināšanas speciālists, kurš kopā ar Jums, var palīdzēt saprast – kāda būs piemērotākā poza mazulīša ēdināšanai un pārliecināsies arī par to, lai mazulītis iemācītos pareizi satvert krūtsgalu.

Mēdz būt situācijas, kad pēc ēšanas, mazulītis nevis aizmieg, jo ir laimīgi paēdis, bet sāk raudāt. Tam par iemeslu var būt atraudziņa, jeb gaisa burbuļi, kas apēsti kopā ar pieniņu. Tāpēc ir svarīgi, turēt mazulīti atbilstošas pozās, lai palīdzētu tam atbrīvoties no šiem gaisa burbuļiem.

Šeit atradīsi ieteikumus mazuļa pozicionēšanai pēc ēšanas.

Zīšanas reflekss

Ir mazulīši, kuriem ir ļoti spēcīgs zīšanas reflekss, kas ne vienmēr nozīmē nepieciešamību mazulīti pabarot. Nereti pielikšana pie krūts kalpo kā nomierināšanas veids. Tomēr, nevajadzētu šo izmantot pārāk bieži. Pie labām lietām ātri pierod. Likšanai pie krūts, primāri vajadzētu kalpot kā mazulīša ēdināšanai.

Ir speciālisti, kuri iesaka dot mazulītim māneklīti, ir speciālisti, kuri uzskata, ka tas nav nepieciešams – tā lai paliek, Jūsu vecāku izvēle, piedāvāt to mazulim vai ne.

Silts ūdens.

Mazulītis, ilgu laiku ir pavadījis Jūsu puncī. Siltumā un drošībā. Ja esat izmēģinājuši dažādus nomierināšanas veidus, bet tie nepalīdz, vienmēr ir iespēja pamēģināt arī siltu vannu. Un tas nekas, ja ir dienas vidus. Silts ūdens (vienmēr gan pārbaudiet ūdens temperatūru, tai jābūt ne augstākai par 37C) var palīdzēt nomierināties. Arī mammai pašai.

Tēta balss

Lai cik interesanti tas nebūtu un, lai cik ļoti mamma necenstos, reizēm mazulīti izdodas nomierināt tikai tētim. Māmiņa, sevišķi mazulīša pirmajās dzīves dienās mēdz būt ļoti satraukta. Un bērniņš šīs sajūtas ļoti ātri nolasa un arī nespēj būt mierīgs. Tāpēc – ja jūtat, ka satraukums ir ņēmis virsroku un mazulītis turpina raudāt – iedodiet viņu uz mirklīti tētim. Reizēm tas tiešām, kā uz burvju mājienu – liek mazulītim kļūt mierīgam.

Galvenais atcerieties – Mazulīša raudāšana ir normāla sajūtu un vajadzību izpausme, jo savādāk norādīt uz to, ka kaut kas ir nepieciešams, mazulītis vēl nemāk. Tāpēc, ieklausieties uzmanīgi un ticiet man – nepaies ilgs laiks un Jūs iemācīsieties saprast un jutīsiet – kas ir tas, kas Jūsu mazulīti spēj nomierināt un kāds ir viņa raudāšanas iemesls!

 Māmiņu klubs