Diāna Zande: Dvīņi ir dubulta pieredze. Tas nenozīmē “automātiskas šausmas”

Diāna Zande: Dvīņi ir dubulta pieredze. Tas nenozīmē “automātiskas šausmas”

28. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziņa par to, ka gaidāma daudzaugļu grūtniecība, lielākoties mēdz pārsteigt. Vecāki prieks mijās ar bažām par to – kā mēs ar to tiksim galā, kamēr apkārtējie – tuvinieki, draugi ar savu reakciju, nereti mēdz  pārspīlēt, radot izjūtu, ka dvīņi – tās ir dubultas šausmas vai briesmas. Tā nebūt nav.

“Dvīņi nozīmē to, ka mums piedzimst divi bērni, vienā reizē. Visa ir vairāk un viss ir vienlaikus”, pirms lekcijas topošajiem vecākiem “Dzīve ar dvīņiem”, stāsta kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande, Māmiņu kluba Vecāku skolā.  

“Dvīņi vai trīņi ir dubulta (trīskārša) pieredze, un nenozīmē “automātiskas šausmas”. Šī pieredze nozīmē to, ka automātiski visa ir vairāk un uzreiz. Prieks, intensitāte, laika trūkums, līdzsvars starp bērnu vajadzībām un citu ģimenes locekļu vajadzībām, neziņa, izaicinājumi.”

Kāda ir galvenā atšķirība starp viena vai vairāku bērniņu gaidīšanu?

  • Daudzaugļu grūtniecības laikā, tās norisei tiks pievērsta lielāka uzmanība
  • Sarežģītāk – mēdz gadīties, ka dvīņi piedzimst ātrāk. Piedzimst pirms noteiktā laikā
  • Dvīņi un dabīgas dzemdības? Jā. Kādreiz dvīņus varēja dzemdēt tikai ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību, šobrīd ir iespēja dzemdēt arī dabiski.

Diāna Zande norāda, ka svarīgi uzzinot par daudzaugļu grūtniecību, saprast, ka ir nepieciešams izveidot stabilu atbalsta sistēmu. Ko tas nozīmē?  Saprast – kādi cilvēki būs blakus gan grūtniecības laikā, gan pēc tam, kad mazulīši jau būs nākuši pasaulē.

  • Daudzaugļu grūtniecība būtu tas brīdis, kad ļoti labs atbalsts būtu līguma vecmāte.

Vecmāte ar kuru grūtniecības laikā noslēdzat vienošanos par to, ka viņa būs kopā ar Jums gan pirms dzemdībām, gan sniegs atbalstu dzemdību laikā un pirmajās dienās, kad mazulīši jau būs nākuši pasaulē.

Jo labāk organizēta dzīve, jo vieglāk tikt galā ar potenciālo “haosu”

Atbalsta saraksta veidošana, kurā tiek iekļauti Jums tuvi cilvēki, kuriem uzticaties un, kuri vajadzības gadījumā var Jums palīdzēt ar praktisku palīdzību, ir obligāti nepieciešama sastāvdaļa, jo tad, kad mazulīši jau būs nākuši pasaulē, Jums vairs nebūs laika plānot. Tad jau būs jārīkojas.

  • Varbūt ar kaimiņiem brīnišķīgas attiecības – viņi dodoties uz veikalu, kādu pirkumu var atvest arī Jums
  • Iespējams, ka Jums ir brāļi vai māsas, kuri konkrētā laikā varētu atbraukt pie Jums un pieskatīt mazos, kamēr Jūs, piemēram, ieejat vannā vai vienkārši uz mirklīti nosnaužaties
  • Iespējams, ka Jūsu vecāki, labprāt pāris reizes nedēļā būtu ar mieru doties ar mazajiem pastaigā vai pagatavotu pusdienas Jums un vīram
  • Atbalsta sarakstā noteikti būs cilvēki, kuri labprāt vēlēsies doties pie Jums raudzībās. Tad atcerieties to, ka šis ir tas brīdis, kad varat lūgt palīdzību: saorganizēt – kurš uzklās galdu, kurš nomazgās traukus, kurš palīdzēs pabarot, kurš palīdzēs novannot. Savādāk Jūsu pirmā tikšanās reize ar radiem un draugiem – viņiem – apmierināta interese par mazajiem, savukārt Jūs paliksiet mājās ar nenomazgātiem traukiem un kājām gaisā apgrieztu māju.
  • Vēl esot gaidībās, noteikti izveidojiet nepieciešamo lietu sarakstu un arī iegādājaties to, kas vajadzīgs, jo tad, kad mazulīši jau būs nākusi pasaulē – uz mirkli par staigāšanu pa veikaliem vajadzētu nedomāt. Un atcerieties – arī autiņbiksītes Jums vajadzēs tieši 2 x vairāk.
  • Vides iekārtošana – šeit svarīgi, lai dzīves vietā viss tiktu iekārtots pēc principa – “mazāk soļu”, lai ikdienā, veicot mazuļu aprūpi, Jums nevajadzētu bērniņus barot, piemēram mājas pirmajā stāvā, tos pārtīt otrā stāva vannas istabā un nolikt gulēt, atkal nesot lejā. Tātad – samazinām attālumus.

Diāna Zande norāda uz vēl kādu īpašu iezīmi no apkārtējo puses - “Mēdz būt pastiprināta apkārtējo interese, bet rūpējieties, lai būtu pastiprināts apkārtējo atbalsts”

  • Ja ģimenē ir gaidāmi dvīņi vai trīņi – atcerieties – viena no svarīgākajiem lietām, kas jāņem vērā ne tikai grūtniecības laikā, bet arī pēc tās – Jūsu atpūta – parūpējieties, lai Jums vienmēr būtu iespēja pagulēt, kārtīgi paēst, iespēja doties svaigā gaisā un izkustēties.

Tāpat Diāna Zande iesaka vienmēr izmantot iespēju un iztaujāt profesionāļus dzemdību iestādē par visu, kas Jums ir svarīgs! Kaut piecas reizes!

  • Varbūt kādam gribēsies pasmaidīt dzirdot nākamo ieteikumu, tomēr – piedzimstot – izveidojiet atšķirības zīmi saviem mazuļiem. Tieciet man, arī Jums, kas noteikti būsiet vislabākā mamma saviem mazuļiem, nāksies saskarties ar situāciju, kurā mazos vienkārši nevarēsiet atšķirt! Maza bantīte uz kājiņas, lakatiņš ap roku, drēbītes vai kas cits – tā nav sliktas mātes pazīme. Tā ir drošības sajūta un pārliecība!  

Vai ir iespējama ritma izveidošana, ja ģimenē vienlaicīgi ienāk vairāki jaundzimušie?

“Ēšana, atraudziņa, paspēlēšanās, autiņbikšu nomaiņa, miegs, ēšana, atraudziņa,….” – ritmu veidojat Jūs, vecāki, tāpēc – apzinoties to, ka darbību secība ir nozīmīga, Jūs būsiet ieguvēji un arī bērniņiem būs daudz vieglāk adaptēties un pierast jaunajai, lielajai pasaulei!

Dzīve ar dvīņiem. Diānas Zandes lekcija

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā