Vitamīni un uztura bagātinātāji grūtniecības laikā

Vitamīni un uztura bagātinātāji grūtniecības laikā

15. Feb 2019, 13:04 zane_r zane_r

Tā kā grūtniecību plānojām, grūtniecēm paredzētos vitamīnus sāku lietot jau kādu laiciņu iepriekš. Aptiekā vaicāju pēc tādiem, kur ir iespējami vairāk folskābe. Un otrs nosacījums, lai tie nesatur zivju eļļu, jo mans organisms to nepieņem. Pirmajā vizītē ārsts papildus izrakstīja lietot vēl folskābi, lai dienā uzņemtā deva kopumā būtu 1000 vienības, tātad vēl papildus 400 vienības, jo 600 vienības jau uzņemu ar kompleksajiem vitamīniem.

Pirmā skrīninga vizītē, līdz kurai biju veikusi nozīmētās asins un urīna analīzes, ginekologs atzīmēja, ka visi rādītāji ir ļoti labi. Un, sākoties otrajam trimestrim, kad mainās bērniņa vajadzības, ārsts nozīmēja komplekso grūtnieču vitamīnu vietā lietot kalciju saturošu preperātu, D vitamīnu, folskābi un magniju kopā ar B6 vitamīnu. Taču šos visus uzņemot, ir jāievēro būtiska nianse – kalciju un magniju reizē lietot nevar, jo tie savā starpā konkurē, tāpēc organismā uzsūksies tikai viens no tiem. Tādēļ uzņemt to abus reizē ir neracionāli. Starp kalcija un magnija uzņemšanu jābūt vismaz 2 stundu starpībai. Vēl svarīgi, lai kalcijs uzsūktos, tablete rūpīgi jāsakošļā, jo kuņģī kalcija sāļi nešķīst, kā arī vismaz stundu pirms un pēc nevar lietot kafiju, zaļo vai melno tēju, jo arī tie apgrūtina kalcija uzsūkšanos. Kopā ar kalcija tableti jāuzņem D vitamīns, jo tas savukārt nodrošina kalcija uzsūkšanos. Šo abu uzturvielu uzņemšanai ir milzīga nozīme bērniņa kaulu sistēmas attīstībā. Lai neko nesajauktu un neaizmirstu, esmu ieviesusi sistēmu – no rīta pēc brokastīm, es uz šķīvīša izlieku visu dienas devu – divas kalcija tabletes, divas magnija un vienu folskābi. Turpat arī turu D vitamīna pilienus. Pēc brokastīm ēdu kalcija tableti + D vitamīnu, pēc pusdienām – magniju. Pēc vakariņām- kalcija tableti, pirms gulētiešanas – magniju. Pagaidām šī sistēma strādā. Grūtāk ir dienās, kad jābūt darba vai kādās citās darīšanas ārpus mājas. Tad nēsāju tabletītes līdzi speciālā kārbiņā, taču tad ne vienmēr atceros. Tāpēc reižu pa reizei sanāk nobīde vai iztrūkums. Bet ceru, ka tas lielus robus nerada, jo arī ar uzturu cenšos uzņemt dažādas nepieciešamās uzturvielas.

flower.of.hope flower.of.hope 16. Feb 2019, 08:30

Esmu arī no tām kam gribas uzsākt dienu ar kafiju, man ieteica pagaidīt pusstundu. Man strādāja, vispirms dzelzs un kamēr duša un pārējais pusstundā bija jau paskrējusi.

laachukinsh laachukinsh 15. Feb 2019, 14:18

Ļoti labi, ka esi šo visu izpētījusi un izstrādājusi sistēmu. Man visas grūtniecības laikā nekādi nesanāca pareiza matemātika. Bet man visu bojāja papildus uzņemamais dzelzs, jo: dzelzs neuzsūcas ar kalciju un kofeīnu, tātad kalcijs un mana rīta kafija ar pienu atkrīt. Dzelzi vislabāk tukšā dūšā, jo arī ēdiens traucē uzsūkšanas. Bet - sākt rītu ar kafiju man bija spēcīga vajadzība. Tāpat arī brokastis no rīta man bija vajadzīgas. Un atlikušo dienu atrast laiku, kad esmu pilnīgi tukšā dūšā, bez kafijas, bez piena produktiem - gandrīz neiespējamā misija. Par laimi atradu labu dzelzs līdzekli, kas pietiekami uzsūcas arī ne tukšā dūšā. Tikai vienās analīzēs dzelzs bija pazemināts - pirms sāku lietot papildus.