Vakcinēties pret gripu aicina arī citi speciālisti

Vakcinēties pret gripu aicina arī citi speciālisti

24. Oct 2019, 09:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nenoliedzami, jautājums par vakcinēšanos pret gripu ir daudzu grūtnieču un jauno vecāku prātos, taču nespēj nonākt pie atbildes – vakcinēties, vai tomēr nē, jo bieži sastopamies ar to, ka tie, kas vakcinējas, uzreiz arī nopietni saslimst. Joprojām sabiedrības domas dalās par vakcinēšanos pret gripu, pat pēc uzsāktās kampaņas, kurā aicina vakcinēties grūtnieces un bērnus, tamdēļ dosim vārdu vēl vienai speciālistei – VCA poliklīnikas Ginekoloģijas dienesta vadītājai Karlīnai Elksnei, kura papildus dos arī savu ieskatu šajā jautājumā māmiņām un vecākiem, kuri vēl nejūtas pilnībā pārliecināti par savu izvēli.

"Īsā atbilde viennozīmīgi ir „JĀ”! Saku to ar 100% pārliecību. Tām māmiņām, kuras tomēr nepaļaujas uz ginekologa ieteikumu, sniegšu detalizētākus argumentus:

Vakcīnas sastāvā nav nekā tāda, no kā topošajai māmiņai vajadzētu baidīties. Pateicoties zinātnieku ilgstošam darbam, tas ir maksimāli vienkāršots un nesatur mazulim kaitīgas vielas.

Vakcinācijas pretinieki var runāt daudz un tēlaini, taču statistika ir nepielūdzama. Attīstītajās valstīs grūtnieču mirstības rādītāji ir ļoti, ļoti zemi, turklāt, tajās, kurās pretgripas vakcinācijas aptvere ir tuvu 100%, nav neviena mātes mirstības gadījuma no gripas. Diemžēl, Latvijā katru gadu ir šādi gadījumi, no kuriem būtu bijis iespējams izvairīties, ja grūtniece būtu vakcinēta.

Runājot par gadījumiem, kad pēc vakcinācijas notiek nopietna saslimšana, kas bieži vien nostrādā, kā lielākais bieds sabiedrībā – tam gan var būt vairāki izskaidrojumi:

·       Lai gan nopietnas alerģiskas reakcijas notiek ārkārtīgi reti, tik reti, ka tas noteikti nav arguments, lai nevakcinējoties pakļautu briesmām gan sevi, gan mazuli. Pēc šādas loģikas sanāk, ka nedrīkstam lietot nevienas zāles, pat ne vitamīnus, jo vienmēr pasaulē būs kāds, kuram no konkrētā medikamenta būs alerģija.

·       Notiek arī tā, ka nereti pēc vakcinācijas var parādīties saslimšanai līdzīgi simptomi ar paaugstinātu temperatūru un nespēku. Jā, tā mēdz notikt, taču atceramies par terminu „ieguvumu- zaudējumu attiecība”. Ja man jāizvēlas, vai būt aizsargātai pret potenciāli nāvējošu saslimšanu, lai arī tas nozīmētu paaugstinātu temperatūru pāris dienas vai pakļaut briesmām gan sevi, gan citus... mana izvēlē ir viennozīmīgi skaidra.

Nevakcinēties pret gripu ir ne tikai muļķīgi, bet tas ir arī bezatbildīgi. Šādā veidā tiek nodarīts kaitējums arī visai sabiedrībai. Pirmkārt, katrs saslimušais var „aplipināt” simtiem apkārtējo. Otrkārt, smagie gripas gadījumi prasa ilgstošu ārstēšanos slimnīcā, pat intensīvās terapijas nodaļā. Tas ir dārgi- šos izdevumus sedzam mēs visi- nodokļu maksātāji. Turklāt, medicīnas personāls jau tā ir pārslogots un strādā uz izdegšanas robežas. Tāpēc būs labāk, ja atstāsim vietu slimnīcā kādam, kuram ir slimība, kuru potenciāli nevarēja novērst," norāda Karlīna Elksne.

Māmiņu Klubs

foto: pexels.com

Zaiga77 Zaiga77 24. Oct 2019, 22:29

Patiesība ir tāda, ka pasaulē nav neviena valsts, kur gripas vakcinācijas aptvere būtu patiešām tuvu 100%. Ja šajā mistiskajā valstī nav neviena no gripas mirusi grūtniece, tad varbūt tajā nav grūtnieču vai arī medicinas aprūpe ir tādā līmenī, ka izārstē gandrīz visus. Gripas vakcīna nepasargā pret visiem gripas veidiem.