Vai gaidību laikā var nodarboties ar ekstrēmajiem sporta veidiem?

Vai gaidību laikā var nodarboties ar ekstrēmajiem sporta veidiem?

23. Jan 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir laiks, kas liek mums apstāties, un pārdomāt, ko tagad varam, ko drīkstam, un ko patiesībā vēlamies. Kā mainās mūsu ikdiena, un no kādiem sporta veidiem jāatsakās grūtniecības laikā?

Ūdensslēpes, jāšana ar zirgu, snovbords, sērfošana - iespējams, tie ir tieši tavi iecienītākie sporta veidi. Diemžēl, grūtniecības laikā no tiem būtu pilnībā jāatsakās. Tagad tev ir jāizvairās no jebkurām darbībām, kuru rezultātā tu vari krist. Tas pats attiecas arī uz braukšanu ar velosipēdu un tenisa spēlēšanu. Ja ar velosipēdu nebrauc pārāk bieži, un pārāk bieži arī neaizrujies ar tenisu, ņem vērā, ka grūtniecības laikā līdzsvara sajūtas mainās, tagad nebūtu īstais laiks, kad satuvināties ar šiem sporta veidiem.

Enerģisks skrējiens no rītiem, kas rada slodzi tavām locītavām un mugurai arī tev nederēs.Nenodarbojies ar kontakta sporta veidiem. Volejbolā un futbolā, tāpat kā kikboksā un džudo pastāv risks saņemt arī sitienu pa vēderu.

Niršana ar akvalangu arī jāaizmirst, jo tā var izraisīt gaisa burbulīšu rašanos asinīs laikā, kad paceļaties uz augšu ūdenī un sasniedzat gaisu. Šie burbulīši var būt ļoti bīstami gan jums, gan jūsu bērniņam. Darbības, kas saistītas ar pacelšanos lielos augstumos, kā lidojumi ar gaisa baloniem, alpīnisms, tiek aizliegti grūtniecības laikā spiediena maiņas dēļ. Akvaparka apmeklējums un citas atrakcijas arī ir aizliegto izklaižu sarakstā. Laisties no kalniņa ne vienmēr ir iespējams lēnām un plūstoši piezemējoties. Negaidīts paātrinājums vai palēninājums arī var kaitēt gaidāmajam bērniņam.

Pētījumi ir pierādījuši, ka strauja temperatūras svārstība agrīnā grūtniecības stadijā var izraisīt bērniņam iedzimtas kaites, tāpēc jāatturas no saunām un karstām vannām. Lai izvairītos no pārkaršanas, centieties karstākos laikapstākļos būt mājās. Ja pirms grūtniecības esi bijusi mājsaimniece, neskrien uz dažādām sporta, vingrošanas nodarbībām tagad. Pēc grūtniecības 16.nedēļas izvairies no nodarbībām, kur jāguļ uz muguras ar uz augšu paceltām kājām. Tavas dzemdes svars spiež uz gurnu locītavām, var būt sajūta, ka zaudē samaņu vai arī tev var sākt reibt galva.

Saudzē sevi!

Māmiņu Klubs

Parunāsim! Kāds ir/ bija Tavs iecienītākais sporta veids gaidību laikā?