Vai grūtniecības laikā drīkst lakot nagus?

Vai grūtniecības laikā drīkst lakot nagus?

28. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Un kā tu domā - grūtniecības laikā drīkst vai nedrīkst lakot nagus? Kā atrast piemērotāko nagu laku? Lasi un uzzini!

Kā atrast labu nagu laku?

Nagu lakai jābūt tādai, kas stiprina nagus un pasargā tos no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, bet tas, vai nagu laka kaitēs topošās māmiņas veselībai, vienmēr ir atkarīgs no nagu lakas sastāva. Saprast, kādas ir nagu lakas sastāvdaļas ne vienmēr ir iespējams, jo uz reti kurām nagu laku etiķetēm tas rakstīts. Nākas paļauties uz loģiku un pieredzi.

Jāizvēlās nagu lakas, kas ir jau pārbaudītu ražotāju darbs. Visdrīzāk tās nebūs lētas nagu lakas, un tomēr, tās būs kvalitatīvas. Var uzticēties sajūtām. Ja pēc nagu lakas notīrīšanas, nagi ir dzelteni, kļūst plāni, trausli un tas nav saistīts ar hormonālajām pārmaiņām organismā, kā arī, ja lakai ir nepatīkams aromāts, un pēc tās uzklāšanas sāp galva, visdrīzāk, laka satur formaldehīdu, toluolu, dibutilftalātu vai pat visu kopā. Šīs vielas nagu lakai ļauj ātri nožūd, padarot to noturīgu un elastīgu, bet tai pat laikā - tādas pazīmes visbiežāk tomēr ir tieši pēc lētu nagu laku lietošanas.

Bieži vien nekaitīgās nagu lakas, kas nesatur kaitīgas vielas, rotā Big Three Free marķējums. Tādas lakas ātri iztvaiko, tām nav izteikta romāta, to sastāvā ir pat vitamīni un eļļas, kas stiprina nagus un uzlabo nagu izskatu, kā arī veselības stāvokli.

Vēl viena nianse: laba nagu laka klājas viegli, tā neklājas ar caurspīdīgām švīkām. Ja pēc divu kārtu uzklāšanas neizdodas uzklāt nagu laku vienmērīgi, laka diez vai būtu saucama par kvalitatīvu.

Nav tā, ka kādas krāsas lakā būs vairāk kaitīgo vielu, tāpēc arī grūtniecības laikā spilgts manikīrs nav aizliegts.

Jebkurā gadījumā, izvēloties atpazīstamu ražotāju preci, risks, ka nagu lakā būs daudz kaitīgo vielu, būs minimāls.

Grūtniecības laikā nagu struktūra var uzlaboties, nagi var labāk augt, būt spēcīgāki vai tieši otrādi - tie var kļūt trauslāki, var šķelties, lūzt. Ja tavi nagi nav tajā labākajā stāvoklī, jālieto nagu stiprinātājs, ārstnieciskās lakas, jāļaujas SPA procedūrām, un nedrīkst aizmirst arī par barojošu krēmu un eļļu rokām un nagiem. Visdrīzāk tev trūkst kalcija, un kā te labot situāciju, priekšā pateiks tavs grūtniecību uzraugošais ārsts.

Padoms: nagu lakas noņemējs arī ir ne mazāk kaitīgs, vislabāk izvēlies tādu, kas nesatur acetonu. Un pēc nagu lakas notīrīšanas lieto kādu eļļu, šķidru E vitamīnu, ko zied uz nagiem un iemasē kārtīgi ādā. Vislabāk - uz nakti, lai šīs vielas caur ādu nokļūtu nagu kutikulā.

Lai stiprinātu nagus un nomazgātu no tiem kaitīgo vielu pārpalikumus, reizi-divas reizes nedēļā var taisīt sāls un joda vanniņas, kur abi šie komponenti ir nelielā daudzumā.

Gēla lakas - iespējamā alternatīva

Grūtniecības laikā ir sarežģītāk sekot līdzi manikīram, laka visu laiku nodrūp, un bieži nākas izmantot kaitīgus nagu lakas noņēmējus. Mūsdienās ir ideāla alternatīva, kas piemērota arī topošajām māmiņām: gēla laka. Tā turas apmēram divas nedēļas, pie tam - turas ļoti labi. Vai pastāv risks veselībai?

Bieži uz gēla lakām var atrast uzrakstus Bio-Gel. Vairumā gadījumu šis apzīmējums tomēr nozīmēs, ka nagu lakas ir nekaitīgas, un to sastāvā ir dabīgas vielas. Lai gan ir jāsaprot, vai tā ir gēla laka vai tieši bio gēls, jo biogēla sastāvā ir sintētiskie polimēri. Nosaukumā redzamais bio ir tieši tāpēc, ka ķīmiķi radījuši vielu savienojumus, kas nekaitē naga veselībai, nebojā tā struktūru.

Manikīra salonos ne visi izvēlas gēla lakas. Modē nāk šēllakas, kuras rotā uzraksti Shellac, kas ir viens no gēla laku variantiem, starp citu ar tādu pašu iedarbību.

Gēla laka var būt patiešām maksimāli nekaitīga, bet pirms tās uzklāšanas nagam jābūt ļoti nopulētam, tas nozīmē, ka nagam vairs nav dabīgās aizsargkārtiņas, un tas diezvai ir veseīgi.

Noturīgais lakas pārklājums pasargā nagus, un pat plānākie, trauslākie nagi izskatās biezāki un spēcīgāki, un tomēr pašu nagu kā tādu gēla lakas nestiprina un nepadara veselīgākus. Pēc nagu lakas notīrīšanas tie būs tādi paši, kā iepriekš. Tas būtu jāņem vērā.

Par ultravioleto staru lampas kaitīgumu lakas žāvēšanas procesā ir dzirdēts, ka zinātnieki apgalvo,  - tas izraisa ādas pigmentāciju, bet savukārt, citi apgalvo, ka šos starus var salīdzināt ar spektru, ko lieto zobu balināšanā, un tad nu kaitīguma nekāda.

Attiecīgi, izvēlēties par labu noturīgākam lakas klājumam vai nē, jāizlemj katrai pašai.

Ja drīz jādodas uz dzemdību nodaļu

Bieži vien pirms došanās uz dzemdību iestādi iesaka notīrīt tomēr nagu laku. Tāpēc pirms dzemdībām var veikt vienkāršu manikīru bez nagu lakas, ar nagu stiprinātāju.

Jebkurā brīdī dzemdētājas veselības stāvoklis var mainīties, un, ja ārstam jāpiestiprina pie māmiņas pirkstiem raidītāji, lai pārbaudītu skābekļa līmeni asinīs, nagiem būs jābūt tīriem un īsiem, galu galā - personīgā higiēna ir jāievēro, un nagu garums var pat traucēt.

Esi skaista gaidībās!

Māmiņu Klubs

20180215142251-27103.jpg