Vai grūtniecības laikā drīkst ēst suši?

Vai grūtniecības laikā drīkst ēst suši?

30. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība maina sievietes ierasto dzīvesveidu, tāpat arī  jāpārskata savs uzturs. Starp citu, suši tiek uzskatīts par vienu no ēdieniem, kuru gaidību laikā no sava uztura vajadzētu izslēgt. Vai tā tiešām ir?

Lielākā daļa ārstu ir vienisprātis, ka grūtniecības laikā no uztura vajadzētu izslēgt suši. Tas tāpēc, ka suši pagatavošanā lielākoties tiek izmantotas neapstrādātas zivis, līdz ar to pastāv liels risks inficēties ar dažādiem parazītiem. Jo īpaši šis risks palielinās gada siltajā periodā, jo siltums veicina kaitīgo mikroorganismu attīstību un paātrina zivju fermentācijas procesu. Tādējādi sekas var būt neparedzamas – sākot no saindēšanās, beidzot ar infekcijas saslimšanām. 

Gaidot mazuli, sievietes imūnsistēma novājinās, tāpēc organisms nav spējīgs pretoties bīstamu slimību un parazītu attīstībai. Pat ja parazītu izraisītās infekcijas nespēj sasniegt mazuli caur placentu, tās spēj izraisīt dažādas citas saslimšanas. 

Tāpēc, lai pasargātu gan savu, gan mazulīša veselību, gaidību laikā centies izvairīties no suši iekļaušanas uzturā.

Protams, pat ja teorētiski topošā māmiņa apzinās iespējamos riskus, grūtnieces gastronomiskās izvēles ir ļoti neparedzamas. Dažkārt ir praktiski neiespējami apslāpēt trakojošos hormonus, kuri pieprasa konkrētu ēdienu. Ko darīt šādās situācijās?

Laba alternatīva šajā gadījumā ir pašu gatavots suši. To pagatavošanai izvēlies termiski apstrādātas jūtas veltes, atceroties, ka kūpinātas un marinētas zivis būs drošāka izvēle, jo šāds apstrādes veids iznīcina vairumu parazītu. Tajā pašā laikā svarīgi atcerēties, ka arī kūpināti un marinēti produkti var negatīvi atsaukties uz tavu un mazuļa veselību, tāpēc, pirmkārt, svarīgi ir ievērot mērenību, un, otrkārt, konsultēties ar savu ārstu.

Atceries, ka suši var būt ne tikai bīstami topošajai māmiņai, bet, pareizi pagatavoti, arī noderīgi. Tā, piemēram, jūraszāles lapas, kurās tiek ietīti suši,  ir joda avots, kas, kā zināms, nepieciešams pareizai vairogdziedzera darbībai, savukārt pašas jūras veltes satur Omega-3 un citus noderīgus mikroelementus, taču atceries, ka ļoti svarīgi ir izvēlēties droši pagatavotas jūras veltes.