Tūska grūtniecības laikā? Padomi, kā to mazināt

Tūska grūtniecības laikā? Padomi, kā to mazināt

23. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā topošās māmiņas ķermenis piedzīvo lielas pārmaiņas, taču dažkārt skaisto gaidību laiku traucē izbaudīt tūska. Nesatraucies, līdz ar mazuļa piedzimšanu tā pazudīs, taču, lūk, pieci padomi, kā to samazināt grūtniecības laikā un palīdzēt sev justies labāk!

Dodoties uz vizīti pie ārsta vai vecmātes, noteikti pastāsti par savu pašsajūtu, jo dažkārt tūska var būt signāls kādiem nopietnākiem veselības sarežģījumiem, taču, ja visi analīžu rezultāti ir labi un arī speciālisti norāda, ka nav iemesla satraukumam, turpini rūpēties par veselību un centies novērst tūsku ar profilaktiskām metodēm.

Dodies pastaigās, atpūties, peldi!

Ikdienā centies izvairīties no ilgstošas stāvēšanas uz vietas vai arī sēdēšanas, jo labākais treniņš kāju problēmu novēršanai grūtniecības laikā, ir pastaigas. Tajā pašā laikā nepārpūli sevi ar garām un smagām pastaigām, jo ķermenis vispateicīgākais būs tad, ja miksēsi pastaigas ar atpūtas mirkļiem. Vakaros guli uz sāniem, starp kājām liekot spilvenu vai speciālo grūtnieču pakaviņu, kas palīdzēs normalizēt kāju un iegurņa asinsriti. Tavs ķermenis būs bezgala pateicīgs arī par vieglām peldēm vai arī grūtniecēm paredzēto ūdens aerobikas nodarbību apmeklējumu.

Piedomā par pareizu ēšanu!

Grūtniecības laikā Tavam ķermenim ir jāuzņem pietiekamā daudzumā ūdens. Centies ierobežot savā ikdienā kafiju, melno tēju, gāzētus vai saldzinātus dzērienus, priekšroku dodot ūdenim. Gadījumā, ja esi no tiem, kuriem ir grūti iedzert ūdeni, papildini to ar citrona, laima vai gurķa šķēlītēm, pievieno krāsainumam piparmētru lapiņas vai dzērvenes. Kāju tūsku palīdzēs mazināt arī rafinētā cukura un balto miltu samazināšana ēdienkartē, kā arī saldumu aizstāšana ar veselīgāku alternatīvu, piemēram, žāvētiem augļiem.

Nepārcenties ar sāls pievienošanu ēdienam!

Nav nepieciešams grūtniecības laikā pilnībā atteikties no sāls lietošanas uzturā, jo tā ir vajadzīga organismam, tā vietā ir svarīgi kontrolēt tā uzņemto daudzumu un nepārniegt diennakts ieteicamo normu. Sāls palīdz uzlabot asinsvadu veselību un samazināt asinsspiedienu, uzlabot elpošanu un veicina stabilu pH līdzsvaru šūnās, taču jāatcerās, ka pārmērīga sāls uzņemšana organismam nodarīs tikai ļaunumu, tāpēc jāseko līdzi, lai ikdienā uzturā nepatērētu vairāk nekā 5 gramus sāls. Ņemot vērā, ka sāls bagātīgā daudzumā atrodams veikalos nopērkamajos gatavajos produktos, centies izvēlēties vairāk svaigus augļus un dārzeņus, gaļu gatavojot mājās nevis pērkot pusfabrikātus.

Uzmanīgi ar zāļu tējām!

Nekādā gadījumā necenties iemiesoties ārsta ādā, bez konsultēšanās ar speciālistu lietojot medikamentus ar diurētisku efektu, jo grūtniecības laikā tas var būt pat bīstami. Tāpat arī neaizmirsti, ka arī katrai no zāļu tējiņām ir savas blakusparādības, kas var atstāt ietekmi uz grūtniecību. Tāpēc pieturies pie laika gaitā pārbaudītām vērībām – dzērveņu morsa, mežrozīšu tējas, brūkleņu novārījuma. Ņem vērā, ka brūkleņu lapu tēju, atšķirībā no ogām, kuras vari ēst neierobežotā daudzumā, ieteicams lietot tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem.

Ļaujies masāžai!

Neliela tūska grūtniecības laikā lielākoties ir neizbēgama, taču ikviena topošā māmiņa var palīdzēt uzlabot savu pašsajūtu šajā dzīves posmā.

Pirmajā trimestrī ārsti neiesaka grūtniecēm veikt pēdu masāžu, taču vēlākajos grūtniecības mēnešos tā var palīdzēt samazināt kāju tūsku. Vieglai kāju masāžai vari izmantot kontrastdušu, mainot ūdens plūsmu no siltākas uz vēsāku, virzot plūsmu no potītēm līdz augšstilbiem un atkal atpakaļ līdz potītēm. Tavs ķermenis būs arī pateicīgs par vieglu kāju norīvēšanu ar frotē vai raupjāku lina dvieli. Satver dvieli aiz abiem galiem, veicot vieglas, masējošas kustības te uz augšu, te uz leju, īpašu vērību pievēršot apakšstilbiem. Pēc masāžas kājas palutini ar savu iemīļoto ķermeņa krēmu, kas padarīs ādu maigāku un veselīgāku.