Trīsdimensiju ultrasonogrāfija – mīti un patiesība

Trīsdimensiju ultrasonogrāfija – mīti un patiesība

09. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Modernā 3D/4D ultrasonogrāfija (USG) piedāvā unikālu iespēju topošajām māmiņām redzēt savu vēl nedzimušo mazuli. Kustības, žāvāšanos, sejas mīmiku, arī dzimumu ir iespējams noteikt daudz skaidrākā attēlā, tomēr, ar mītiem apvītais izmeklējums liek šķēršļus grūtniecēm un viņu ģimenēm doties izbaudīt šo patīkamo pieredzi.

“Veselības centra 4” galvenās māsas vietniece un vecmāte ar astoņu gadu pieredzi Elīna Tāre, kliedē pasaules populārākos mītus par USG un mudina topošās māmiņas nebaidīties no unikālu brīžu iemūžināšanas.

Kas par daudz, tas par skādi. Ar pārmērībām nevajadzētu aizrauties. Kas attiecas uz 3D/4D USG, nekā kaitīga šajā izmeklējumā nav, ja to veic sertificēts speciālists.

Mītu, kas apvij USG izmeklējumus ir daudz, taču zinātnisku pierādījumu, kas tos apstiprinātu nav. Izdomāto kaitējumu uguni uztur dažādi blogeri un interneta forumu biežie viesi. Cilvēkam pēc būtības patīk “uzsūkt” negatīvo, atcerēties un kultivēt to.

Nebūtu korekti noliegt kaut mazāko procentu kaitīguma. Tāpat kā nav statistikas par slikto ietekmi, nav arī statistikas, ka USG izmeklējumi neatstāj absolūti nekādu ietekmi. Viens gan ir skaidrs – pieejami dati liecina, ka ultrasonogrāfija, kā medicīniska izmeklēšanas un diagnostikas metode, nav kaitīga.

No vēstures

Medicīnā USG tiek pielietota jau vairāk kā 50 gadus. Taču 3D/4D USG parādījās vien pagājušā gadsimta nogalē. Latvijā šos izmeklējumus sāka piedāvāt no 2005.gada. Tā ir plaši izplatīta diagnostikas metode modernajā medicīnā un  līdz šim brīdim tiek uzskatīts, ka šis diagnostikas veids ir drošs.

Vispopulārākā ir 2D USG, kurā pirmo reizi ieraugam mazuli, kā mazu baltu punktiņu. 2D/3D/4D ultrasonogrāfijas papildina viena otru. 2D USG parāda attēlu plaknēs, 3D – trīs dimensijās (telpisks attēls) un 4D (reālais laiks, kustīgs attēls), kurā redz bērna kustības.

Uz USG bieži vien nāk mammas, kas vēlas ne tikai redzēt mazuli, bet, ja vien tas ir iespējams arī apskatīt mazuļa dzimumu un apmierināt ziņkāri, apskatot kam mazulis vairāk līdzīgs – tēvam vai mātei. 3D/4D USG laikā nereti redzamas klasiskas vecāku iezīmes – bedrīte vaigā vai zodā, ausu forma, deguna forma, matu garums u.c.

Telpiskajai izmeklēšanai, ja vien nav medicīniskās indikācijas, ir izklaidējošs raksturs, kuras laikā var apskatīt mazuli. Tā sniedz unikālu iespēju grūtniecēm, kas vēlas iegūt sava mazuļa bildi, kā lielisku piemiņu no “punča” laika. Jāpiekodina, ka izmeklējumam nav diagnostiskas nozīmes, netiek meklētas patoloģijas, dots slēdziens. Šādi izmeklējumi, kuros skata patoloģijas, ir paredzēti grūtnieces aprūpē skrīningsonogrāfijās. Ir bijuši gadījumi, kad grūtnieces brauc no ārzemēm, lai veiktu šo apskati. Šajos gadījumos vizītes parsti tiek apvienotas ar ceļojumu, taču ne mazāk svarīgs ir arī finansiālais aspekts. Piemēram, Lielbritānijā šāds pakalpojums maksā ap 250 mārciņu, kamēr ASV cena var sasniegt pat 1000 dolāru.

Pašreiz strādājam ar augstākās klases aparatūru, kas ne tikai dod lielisku attēla kvalitāti, bet arī izmeklējuma laiku samazina divas reizes. Tas nozīmē, ka auglis tiek pakļauts divas reizes īsākam laikam, kas dod papildus emocionālo komfortu māmiņai, kura, tomēr, par šo ietekmi varētu uztraukties.

Apskatīsim tuvāk populārākos mītus

Skaņa un gaisma

Šis ir pats populārākais mīts māmiņu vidū. Pirms izmeklējuma parādu, ka uz zondes nav nekādas gaismas un nedzirdam nekādas skaņas. Arī bērniņi mātes puncī nav apveltīti ar virsskaņas dzirdi un ultrasonogrāfiju nedzird.  Bērniņš aizsedz ar rokām galvu, jo tā ir klasiska bērna poza māmiņas vēderā. Apskates laikā bērns, liek mutē pirkstus, spēlējas ar savām plaukstām un nabassaiti, jo citas “mantiņas”, kā paša ķermenis viņam vēderā nav.

Puišu neauglība un bērna attīstības traucējumi

Nav zinātniski pierādīts, ka USG rada puišu neauglību. Pirmkārt, neviens neveic uzskaiti un attiecīgi arī statistiku. Attiecināt neauglību uz samērā “netaustāmu” statistiku ir vienkāršāk, kā meklēt citu iemeslu. Tāpat arī bērna attīstības traucējumi no diagnozes līdz vienkāršām aizdomām tautā nepamatoti attiecina uz USG izmeklējumu grūtniecības laikā. Tajā pašā laikā nepadomājot, vai gana labi mēs paši esam nodarbojušies ar bērna fizisko un garīgo attīstību. Vīriešu neauglībai ir gana daudz citu iemeslu, kas saistīti ar ģenētiku un dzīvesveidu, kur USG nekādu lomu nespēlē, jo neietekmē ne ģenētiku, ne paša piekopto dzīvesveidu.

Pirms izmeklējuma jādzer kafija un jāiet ar pilnu urīnpūsli, tad mazulis kļūs aktīvāks un sejiņa labāk redzama

Diemžēl, taču ne kafija, ne kokakola, nepalielina iespējamību redzēt mazuli. To ietekmē viņa paša guļa, poza un augļa ūdeņu lokalizācija sejas apvidū. Pārmērīga šo šķidrumu lietošana drīzāk nav ieteicama. Lai vizualizācijas iespējamība būtu daudz lielāka, iesaku pirms izmeklējuma izkāpt vienu tramvaja pieturu ātrāk, izstaigāties, kā arī tikai sev zināmā veidā mazuli uzrunāt.

Kustības, kā reakcija uz ultrasonogrāfiju

Bērniņš vēderā kustās nepārtraukti. Tikai stiprākās bērniņa kustības māmiņa jūt uz sava vēdera priekšējās sienas, smalkākas no tām māmiņa nemaz nejūt. Tādēļ sonografējot un redzot šīs kustības rodas mīts, ka bērns pamodies un sācis kustēties no USG ietekmes. Parasti auglis pamostas no mātes pozas maiņas un grib pagriezties kā ērtāk vai apstākļu sakritības dēļ.

3D/4D ultrasonogrāfijas izmeklējumu vislabāk veikt 24. - 32. grūtniecības nedēļās, bet ideālā gadījumā no  26. - 30. nedēļai. Mazākās grūtniecības nedēļās auglis vēl neizskatās pēc mazuļa, kādu ieraudzīsim to piedzimstot. Savukārt, ar katru nākošo nedēļu iespējamība saskatīt mazo atvasīti samazinās, jo mazulis aug arvien lielāks un telpa, kurā viņu ieraudzīt paliek arvien mazāka. Taču arī tas ir atkarīgs no augļa guļas, augļa ūdeņu un placentas lokalizācijas, un USG veicēja pieredzes.

anuxe anuxe 09. Feb 2016, 19:34

👍 Super labs ieskats. Es, piemēram, nekad neesmu zuskatījusi USG izmeklējumu par kaut ko sliktu. tieši pretēji vienmēr priecājos redzēt mazuli 😀