Tavs ceļvedis dzemdību kursu izvēlē

Tavs ceļvedis dzemdību kursu izvēlē

30. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi bērniņa gaidībās un apsver domu par dzemdību kursu apmeklēšanu, esam sagatavojuši ieteikumus, ko izpētīt, izvēloties kursu pasniegšanas vietu.

NODARBĪBAS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

 TOPOŠAJIEM TĒTIEM UN MAMMĀM->>>

Ir tik daudz informācijas žurnālos, TV raidījumos, interneta portālos, bet paša bērniņa gaidīšana un piedzimšana ir noslēpumains laiks, jo ir tik daudz jautājumu, neziņa un šaubas. Apmeklējot dzemdību kursus, topošie vecāki kļūst pārliecinātāki par sevi un gaidāmo lomu, uzzina praktiskas zināsānas par dzemdību procesu, pirmajiem jaundzimušā mēnešiem. Māmiņu Kluba Vecāku skolas speciālisti zina, ka zināšanas palīdz samazinā neziņu trauksmi, lai sagatavotos neticamajam un aizraujošajam ceļojumam, ko sauc par kļūšanu par vecākiem.

Ko jūs iemācīsieties dzemdību kursos

Atkarībā no kursu norises vietas, izvēlētām lekciju tēmām, topošie vecāki var saņemt gan teorētisku, gan praktisku informāciju, apgūstot informāciju no uzticamiem pirmavotiem, saņemot atbildes uz saviem jautājumiem, nevis mēģinot forumos atrast nepieciešamās atbildes.

  • Ieteicamās dzemdību pozas un elpošanas vingrinājumus, lai mazinātu sāpes, mēģinātu relaksēties un atslābināties.
  • Dzemdību fāzes un norises process, soli pa solim pasniedzējas parādīs un pastāstīs, kā notiek bērniņa ienākšana ģimenē.
  • Dzemdību plāna izveideparedzot A, B un pat C norises scenārijus
  • Jaundzimušā aprūpes pamatus, iekļaujot mazuļa anatomiju un fizioloģiju, pēcdzemdību aprūpi
  • Iespējamās atbalsta personas dzemdību laikā- partneris, dūla, vecmāte, ārsts
  • Iespējamā medicīniskā iejaukšanās, piemēram, dzemdību ierosināšana un ķeizargrieziena operācija
  • Krūts ēdināšanas pamati, sekmīga uzsākšana, piena bankas veidošana

Citas dzemdību kursu apmeklēšanas priekšrocības

  • Iespēja satikt citus topošos vecākus, dalīties savās sajūtās un gaidību laika bažās;
  • Iespēja partnerim iesaistīties gaidību laikā, izprotot topošās māmiņas vēlmes un vajadzības šajā periodā;
  • Iespēja kliedēt bažas un noskaidrot atbildes uz aktuālajiem jautājumiem;
  • Iespēja kļūt par zinošākiem toošajiem vecākiem.

Kā izvēlēties dzemdību kursus

Kursus pasniedz tiešām dažādās vietās- dzemdību iestādēs, individuāli dūlas un vecmātes. Un reizēm var apjukt no visa piedāvājuma, katram ir sava metode, sava filosofija ar vienotu mērķi: sagatavot topošo māmiņu un viņas partneri dzemdībām, mazuļa ienākšanai ģimenē, padarot dzemdību procesu pēc iespējas saprotamāku, mazāk bailīgu.

Gadu gaitā Māmiņu Klubs pasniedzot dzemdību kursus, ir sapratis pāris būtiskas lietas, kas būtu jāņem vērā, izvēloties vietu, kur apgūt dzemdību kursus: 

  • Vispārīga filosofija. Diez vai jutīsies labi vietā, kuras uzskati nesaskan ar Tavējiem. Ja esi klasisku dzemdību piekritēja, noteikti derēs lielākā daļa dzemdību kursu, kur stāsta par dzemdībām stacionārā, bet ja vēlies bēbīti laist pasaulē mājdzemdībās, iesakām atrast savu mājdzemdību vecmāti, kas atbildēs uz visiem satraucošajiem jautājumiem. Māmiņu Kluba Vecāku skolā nodarbības vada dzemdību un jomas speciālisti no dažādām iestādēm, jo kura dzemdību iestāde der vienam, neder otram.
  • Apmācību metode. Vai tās būs tikai teorētiskas apmācības vai notiks arī praktiska darbošanās, jo, kā zināms, vislabāk var iemācīties, pašiem darot. Un, piemēram, tādas nodarbības kā dzemdību pozu nodarbība vai hendlings  noteikti jāizmēģina pašiem, lai saprastu, kas varēs palīdzēt dzemdībās, vai kā hendlinga nodarbībās iegūtās zināšanas likt lietā ar mazulīti. 
  • Cik lielas ir grupas. Ideāls skaits dzemdību kursos ir līdz 8-10 pāriem, lai tiktu atbildēti visi jautājumi, katram pārim būtu pēc iespējas individuālāka attieksme. 

Kad apmeklēt dzemdību kursus

Dzemdību kursus, kuri parasti sastāv no vairākām lekcijām, iesaka apmeklēt laikā,kad topošā māmiņa devusies bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja topošā māmiņa jau grūtniecības otrajā trimestrī vēlas sākt apmeklēt kursus, iesakām vingrošanas nodarbības, kuru laikā paralēli fiziskām aktivitātēm ir arī lekcija par noderīgām tēmām, vai iesakām apmeklēt citas psiholoģiska rakstura seminārus, kas nomierinās, kliedēs bažas.

Ja runājam par dzemdību kursiem, iesakām tos sākt apmeklēt no 32.-34.grūtniecības nedēļas, lai līdz 38.-39.nedēļai kursus esat apmeklējuši.

Gaidu otro bērniņu, vai kursi jāapmeklē? 

Šis ir bieži uzdots jautājums, kad topošie vecāki zvana un jautā par kursu apmeklēšanu. Katras dzemdības un gaidību laiks ir citādāks, turklāt katru reizi prātā paliks atšķirīga informācija. Pat tad, ja neplāno apmeklēt dzemdību kursus klasiskā izpratnē, iesakām Otrā mazuļa ienākšanas ģimenē lekciju, kur labāk izpratīsi, kā sagatavot vecāko bērnu vai bērnus jaunākās atvases piedzimšanai. Vari, protams, apmeklēt atšķirīgas nodarbības, piemēram, krūts ēdināšanas nodarbību, jaundzimušā aprūpes lekciju, hendlinga nodarbību vai citu semināru, kurā saprati, ka pietrūkst zināšanu. 

Lai skaists un mierīgs gaidību laiks!

NODARBĪBAS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

 TOPOŠAJIEM TĒTIEM UN MAMMĀM->>>