Svarīgākais par grūtniecības testiem

Svarīgākais par grūtniecības testiem

09. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz to, ka mājas apstākļos veicamie grūtniecības testi ir precīzi, reizēm nepareizas to izpildes dēļ, rezultāti var būt neprecīzi. Kas jāzina par grūtniecības testu veikšanu urīnā, jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, ginekoloģei Ilzei Lieljurei.

Aptiekās un veikalos tiek piedāvāti dažādu firmu ražojumu un vairāku veidu testi grūtniecības noteikšanai, piemēram, lakmusa papīrīši un trauciņos pilināmi hCG noteicēji.

„Kopumā var teikt, ka jebkura veida grūtniecības testa uzrādītie rezultāti ir samērā precīzi. Turklāt, ir testi, kas uzrāda jau septiņu – desmit dienu grūtniecību, un tādi, kas to nosaka nedaudz vēlīnāk – līdz 14 dienām,” apgalvo ginekoloģe.

Ja tomēr rodas šaubas par testu patiesumu, tad, protams, papildus vari griezties vai nu pie sava ginekologa, kurš nozīmēs testu hCG noteikšanai asinīs, vai arī uzreiz doties uz kādu no laboratorijām, kur arī kā maksas pakalpojums šis tests tiek piedāvāts.

Lieto testu pareizi!

Ilze Lieljure atklāj, ka nereti neprecīzu testa rezultātu iemesls ir nevis ražotāja vai paša grūtniecības testa vaina, bet gan tā nepareiza izpildīšana. 

„HCG testa izpildīšanas tehnika ir ļoti, ļoti svarīga! Tātad, ja lietošanas pamācībā ir rakstīts, ka rezultātu jānolasa pēc piecām minūtēm, tad tieši šis laika posms arī ir jāgaida. Tad, ja ir noteikts, ka testa veikšanai ir nepieciešams iepilināt četrus pilienus urīna, tad ir jāiepilina precīzi četri, nevis septiņi vai trīs,” uzsver ginekoloģe.   

Vēl testa rezultāti ir ļoti atkarīgi no tā, kad tests tiek veikts. Pareizi testu pildīt rīta urīnā, jo tad hCG koncentrācija tajā ir visaugstākā. Turpretī, ja sieviete testu izvēlas veikt, piemēram, pēcpusdienā, kad šis hormonu līmenis urīnā nav maksimāli augsts, pastāv iespējamība, ka uzrādītie rezultāti būs neprecīzi.

Tādēļ nav teikts, ka neprecīza testa rezultāta gadījumā, vienmēr vainojams tests, jo rezultāts ir ļoti, ļoti atkarīgs arī no tā izpildītājas precizitātes!

Māmiņu Klubs

Ko tu zini par grūtniecības noteikšanas testu lietošanu?