Sagatavoties otrā bērniņa ienākšanai ģimenē

Sagatavoties otrā bērniņa ienākšanai ģimenē

26. Jun 2019, 14:27 zane_r zane_r

No draudzenēm un paziņām biju dzirdējusi ļoti cildinošas atsaukmes par Māmiņu kluba Vecāku skolas organizēto Diānas Zandes lekciju "Otrā mazuļa ienākšana ģimenē". To, cik tā pieprasīta, jau norādīja fakts, kādā gaismas ātrumā uz katru no izsludinātajām lekcijām aizpildījās pieraksts. Pāris mēnešus nācās pagaidīt, taču savu kārtu sagaidīju arī es, tāpēc no sirds iesaku vecākiem neatlikt šīs lekcijas apmeklēšanu uz pēdējo brīdi. Iesaku painteresēties par pierakstīšanos gaidītāju rindā. Jau uzreiz varu pateikt, ka tas viennozīmīgi ir tā vērts, jo lekcijā dzirdētie ieteikumi ļoti palīdz apdomāt, sagatavoties un sagatavot vecāko bērnu. 

Lekcijas sākumā Diāna noskaidroja, kurš bērniņš ģimenē gaidāms katram no apmeklētājiem, kā arī kāda ir gaidāmā vecumu starpība, uzreiz iezīmējot, kā viņa teica "trekno" jeb lielāka vecuma bērnu patstāvības priekšrocību (spēju paskaidrot, sarunāt) un "tievo" galu - bērniņus vecumā līdz diviem gadiem, kuriem pašiem vēl nepieciešama milzīga mammas un tēta uzmanība. 

Tālāk lekcija iezīmējās tādos kā četros blokos:

1) Vecākais bērns un grūtniecība - kā to pavēstīt un kā atbildēt uz jautājumiem.

2) Vecākais bērns un dzemdības - ļoti svarīgi sakārtot loģistikas jautājumus ar A, B un C varinatiem pie kā paliek vecākais bērns, izvērtējot, cik emocionāli stabils ir cilvēks, pie kā paliek bērns un vai viņš/viņa dzied "mammas dziesmu".

3) Vecākā bērna un jaundzimušā satikšanās - cik svarīgi šo tikšanos izplānot tā, lai tajā piedalītos tikai vecāki un abi bērni bez citiem cilvēkiem, t.i. omēm, opjiem, vecmāmiņām un vectētiņiem. Un vēl tikpat svarīgi, lai šajā satikšanās brīdī, mammas rokas ir tukšas un atvērtas vecākajam bērnam. Diāna šeit dod ļoti vērtīgus padomus par tikšanās reizes orgnaizēšanu, sīki un smalki izskaidrojot, kāpēc jārīkojas tieši tā. 

4) Tālākā dzīve - šī laikam bija visietilpīgākā sadaļa, par kuru arī esmu veikusi visgarākos pierakstus ar formulām un padomiem, kā tad organizēt turpmāko laiku, lai iespējami veiksmīgāk palīdzētu vecākajam bērnam tikt galā ar brāļa ienākšanu ģimenē, kā arī kā savlaikus pamanīt signālus, kad bērns greizsirdību slēpj. Jo kā Diāna uzsvēra - greizsirdība būs, taču labāk, lai tā ir atklāta. Ekstremāli svarīgākais ir obligāts un ieplānots laiks divatā ar vecāko bērnu. Tās var būt kaut piecas minūtes, taču tām jābūt pilnīgi veltītām vecākajam bērnam, bez mazā aiz sienas. Laiks, kurā vecākais bērns var būt vadītājs, vecākam ļaujoties, kā mālam. 

No lekcijas aizgāju ar sajūtu, ka man rokās ir zelta atslēgas - es vairāk saprotu, ko gaidīt, kam pievērst uzmanību, kā sagatavoties, kā runāt, kā reaģēt kaut vai uz tik bieži no citiem dzirdēto frāzi "es gribu, lai tu ved brāli/māsu atpakaļ". No sirds iesaku un rekomendēju šo lekciju ģimenēm, kuras gaida otros vai trešos mazuļus.