Prof.Dace Rezeberga: Ierobežojumu ilgums dzemdību iestādēs atkarīgs no kopējās situācijas valstī

18. Mar 2020, 17:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pašreiz valstī pasludināts ārkārtas stāvoklis saistībā ar koronovīrusu jeb COVID 19. Jautājumu, bažu, neziņa ir liela, tāpēc šajā dienā Māmiņu Kluba studijā viesojas Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste prof. Dace Rezeberga, kura spēs atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti tieši ar topošajām māmiņām un bērniem.

Šis laiks mediķiem ir īpaši darbīgs, kam piekrīt arī Rīgas dzemdību nama galvenā ārste. "Arī mūsu darbā šī situācija ir ieviesusi korekcijas un mediķi cenšas būt saprotoši, Visi, kas ir veseli, nāk uz darbu un ir gatavi palīdzēt un strādāt vairāk nekā nepieciešams," atklāj profesore Dace Rezerberga. "Ir arī tādi darbinieki, kuri ir atgriezušies no brīvdienām, bet viņiem uz šīm 14 dienām, kamēr jāatrodas karantīnā, aizvietotāji ir atrasti."

Kādus profilakses pasākumus topošā māmiņa var ievērot? 

Noteikti šis ir laiks,kad paraudzīties uz kopējo sievietes dzīvesveidu: ikdienā vajadzētu iekļaut pastaigas svaigā gaisā, fiziskās aktivitātes, veselīgu uzturu, vitamīnu lietošanu, kopējo imunitātes uzlabošanu, roku mazgāšanu.

Vissvarīgākais noteikums gan topošajām māmiņām, gan pārējiem iedzīvotājiem paliek tas pats- regulāri un efektīvi mazgāt rokas, pēc iespējas neapmeklēt sabiedriskas vietas, ievērot sociālo distancēšanos.

Zināms, ka ir vīrusu infekcijas, kuras topošajām māmiņām var būt bīstamākas, tomēr ir ierobežots pierādījumu daudzums, lai noteiktu, kā tas ir Covid-19 gadījumā. 

Kā koronavīruss var ietekmēt topošās māmiņas?

Tā kā šis ir jauns vīruss, vēl nav īstas skaidrības, kādu ietekmi tas var atstāt uz topošajām māmiņām, bet tā kā topošās māmiņas ir salīdzinoši jaunas, visticamāk, ka lielākajai daļai topošo māmiņu tas izpaudīsies kā viegla vai mērena saslimšana ar gripai vai saaukstēšanai līdzīgiem simptomiem.

Smagāki simptomi, piemēram, pneimonija, novērojama gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma vai ir ilgstošan slimošana.

Tomēr jāpievērš īpaša uzmanība gadījumiem, ja topošajām māmiņām ir astma vai diabēts.Tādās reizēs saslimšana varētu noritēt salīdzinoši smagāk. 

Ja topošā māmiņa novēro izteiktākus simptomus vai ir kavēta atvseļošanās, tas var liecināt par sarežģījumiem, kuriem nepieciešama īpaša uzraudzība. Ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem (paaugstinātā ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.), nekavējoties jāzvana 113 un jāinformē par simptomiem.

Kā koronavīruss ietekmē gaidāmo mazulīti, ja topošajai mammai diagnosticēta infekcija?

Tā kā šis ir pavisam jauns vīruss, tas vēl nav pietiekami izpētīts. Nav pierādījumu par paaugstinātu aborta risku, tāpat nav pierādījumu, ka vīruss caur placentu vai māmiņas pienu var pāriet uz mazulīti.

Ir zināmi gadījumi, kad jaundzimušajiem diagnosticēts Covid-19, tomēr šajos gadījumos nav skaidrība par to, vai transmisija notikusi pirms vai drīz pēc jaundzimušā nākšanas pasaulē. 

Kādus medikamentus lietot topošajām māmiņām?

Ārstēšanai un temperatūras pazemināšanai grūtniecēm drošs ir paracetamols.

Vai turpināt apmeklēt ārstu ikmēneša vizītēs?

Katrs gadījums būtu jāizvērtē individuāli. Ja topošās māmiņas un mazuļa veselībai draudu nav, ikmēneša vizīti un izmeklējumus noteikti var atlikt, lai velti neaizaicinātu likteni. 

Ārstu noteikti nevajadzētu apmeklēt arī gadījumos, ja topošā māmiņa izjūt saaukstēšanās vai koronovīrusa infekcijas simptomus vai ja topošā māmiņa atgriezusies no ārzemēm un jāievēro 14 dienu pašizolācijas laiks.

Šobrīd Rīgas dzemdību namā un citās slimnīcās nevar noritēt ģimenes dzemdības. Cik ilgi plānojas būt šie ierobežojumi?

Šis radikālais solis, ka ģimenes locekļi nevar piedalīties dzemdībās, ir veikts māmiņas un jaundzimušā interesēs. Tāpat nav atļauti apmeklējumi dzemdību iestādē, bet ir iespēja pastarpināti nodot lietas jaunajai māmiņai un mazulītim. 

Galvenais uzdevums šajā situācijā ir pasargāt gan pacientus, gan personālu.  Ierobežojumu ilgums atkarīgs no kopējās situācijas valstī.

Tēvam ir liegts piedalīties dzemdībās, bet partneris taču būs kopā ar māmiņu un mazuli pēc dzemdībām.

Jā, protams! Betb šie ierobežojumi dzemdību nodaļā saistīti ar mūsu kā sabiedrības kopējo drošību, atliekot malā egoismu un nedomājot kategorijās es,  bet mēs. Mēs visi piedzīvojam zināmas neērtības, kuras neesam izvēlējušies paši, bet tās ir globālo procesu sekas un ievieš zināmas korekcijas.

Ja māmiņa pati nespēs par sevi parūpēties pēcdzemdību dienās? Vai būs kāds cilvēks, kurš palīdzēs dzemdību nodaļā uz vietas?

Protams, vecmātes un bērnu māsas vienmēr ir savos posteņos un rūpējas par jaundzimušā un jaunās māmiņas veselību.

Ja jaundzimušais piedzimis vesels, vai viņš tiks šķirts no inficētas māmiņas?

Šis jautājums parasti ir izrunājams ar jauno māmiņu. Lai šķirtu jaundzimušo no māmiņas, jābūt pamatotam iemeslam. Ja slimības norise ir visai viegla, tad pēdējā prakse liecina, ka mazulis netiek šķirts. Ir iznākušas jaunas Eiropas vadlīnijas neonatologiem un pediatriem, domājams, ka arī Latvijā tiks pieņemtas kopējas vadlīnijas.

Vai mazuli var barot ar krūti, ja māmiņa ir inficējusies?

Barot mazulīti var ar krūts pienu vai ar krūts piena pumpīti atslaucot un savācot krūts pienu. Galvenais zīdīšanas risks ir ciešs kontakts starp māmiņu un mazuli, jo infekciju var nodot gaisa pilienu ceļā, tāpēc māmiņas inficēšanās gadījumā vērts lietot sejas masku. 

Iespējams, par mazulīti var rūpēties kāds vesels ģimenes loceklis, ievērojot zināmu sociālo distancēšanos. 

Kā ar raudzībām?

Visiem šajā laikā jābūt saprotošiem, tāpēc arī raudzības un ciemošanās vajadzētu atstāt vēlākam laikam, jo pašreiz ikviens pat bez redzamiem simptomiem ir potenciāls inficētais slimnieks.

Vai šajā laikā ir droši doties laukā no mājām ar bērniņu? 

Svaigu gaisu noteikti vajag, tikpat svarīga ir telpu vēdināšana un pastaigas svaigā gaisā! Norobežošanās telpās saistīta ar jaunās māmiņas mazkustīgumu un fiziskās aktivitātes ir nepieciešamas. 

Aptiekās var iegādāties dezinfekcijas līdzekļus, ar kuriem apstrādāt rokas un virsmas, tāpēc liegt pastaigas noteikti nevajadzētu, uzskata profesore Dace Rezerberga.

Kā ar pirmsskolas un skolas vecuma bērniem?

Labā ziņa ir tā, ka bērni pārcieš infekciju viegli, tomēr pastāv zināmi draudi saviem vecākiem un vecvecākiem, kas liek domāt par piesardzības pasākumiem ģimenes locekļu vidū. 

Vecākiem jānodrošina jēgpilna nodarbošanās lielākiem bērniem. Visiem jāsaprot, ka šis turpmākais laiks būs jāpavada mājās, tāpēc ir jābūt radošiem, lai bērnus šajā laikā izklaidētu un bērni šajā laikā nestaigātu pa lielveikaliem vai citām sabiedriskām vietām. 

Māmiņu Klubs

Lai veselība jūsmājās!