Pieredzes stāsti. Arī pēc spontānā aborta iespējama veiksmīga grūtniecība

05. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa zaudēšana gaidību laikā ir temats, par kuru nevēlamies runāt, lai gan tas skāris daudzas ģimenes. Tiekamies ar sievietēm, kuras ir piedzīvojušas šo sāpīgo notikumu, un jautāsim speciālistam, kā rīkoties spontānā aborta gadījumā, lai tas neatkārtotos. 

Retais zina, ka pārtrūkošo grūtniecību gadījumā pat līdz 50% situāciju grūtniecībai bijušas hromosomālas patoloģijas. “No šiem 50% liela daļa sieviešu pat nepamana, ka iestājusies grūtniecība un tā kāda brīdī apstājusies,” pieredzē dalās sertificēta ģenētiķe Dace Bērziņa, piebilstot, ka lielākoties grūtniecības ar hromosomālām patoloģijām pārtrūkst līdz aptuveni 12. grūtniecības nedēļai.

Grūtniecības pārtrūkšana ir psiholoģiski smags dzīves posms, tāpēc psiholoģe Daina Kalniņa iesaka šajos brīžos ģimenei un sievietei, kuru skāris smagais notikums, būt vienkārši blakus, būt atbalstošiem, taču nekādā gadījumā nesniegt padomus un ieteikumus, kā būtu vajadzējis rīkoties.

 Ir risinājumi, kā izvairīties no atkārtotas grūtniecības pārtrūkšanas

Lai noteiktu iemeslus, kāpēc grūtniecība pārtrūkusi un, iespējams, palīdzētu izvairīties no atkārtotas grūtniecības pārtrūkšanas nākamajās reizēs, ja pie vainas ir hromosomālas patoloģijas, dr. Dace Bērziņa iesaka veikt pārtrūkušās grūtniecības materiāla ģenētisko testēšanu. Tās ir analīzes, ar kuru palīdzību iespējams noteikt hromosomu patoloģijas, kas veiksmīgi parāda iespējamās izmaiņas. “Protams, ir gadījumi, kad tiek atrastas izmaiņas, ir gadījumi, kad nē. Atkarībā no rezultāta iespējams izstrādāt turpmāko darbību,” uzsver ģenētiķe. Atkārtotu spontāno abortu gadījumā šādas analīzes ieteicams veikt, lai pārbaudītu, vai nepastāv citas patoloģijas, kuras bērns saņem no vecākiem. Gadījumā, ja tiek konstatētas izmaiņas vecāku kariotipā, iespējams veikt testēšanu un atlasīt embrijus bez patoloģijām, lai ģimene varētu tikt pie vesela bērniņa.

Kā savākt materiālu analīzēm?

Dr. D. Bērziņa skaidro, ka materiāls analīzēm ir savācams vairākos veidos:

  • ja ginekologs veic manipulāciju, viņš arī var savākt nepieciešamo materiālu, lai nosūtītu to uz laboratoriju;
  • ja pacientei tīrīšana tiek ierosināta medikamentozi vai arī tā notikusi bez iejaukšanās, materiālu testēšanai var savākt arī pati sieviete. 

Klīnika, saņemot materiālu, sīki izpētīs, vai ir savākts viss nepieciešamais analīžu veikšanai. Ja materiālā ir arī auglītis, paciente to var saņemt atpakaļ, lai pēc saviem ieskatiem nogādātu Dvēseļu dārzā, vai arī atstāt to klīnikā, kas to vēlāk nogādās krematorijā.

Kad ieteicams veikt analīzes?

Analīzes ieteicams veikt, ja spontānais aborts tiek piedzīvots atkārtoti, taču arī gadījumā, ja grūtniecība pārtrūkusi pirmo reizi, tās var veikt, lai konstatētu hromosomālu pataloģiju esamību. “Ir sāpīgi piedzīvot to atkal un atkal, tāpēc, veicot analīzes pirmajā reizē, varam novērst to, ka spontānais aborts tiek piedzīvots atkārtoti,” iedrošina speciāliste.