Patiesība un mīti par topošās māmiņas uzturu

Patiesība un mīti par topošās māmiņas uzturu

10. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudz padomu dzirdēts par to, kā topošajai māmiņai vajadzētu ēst grūtniecības laikā, lai nodrošinātu gan sevi, gan puncī augošo bērniņu ar visu nepieciešamo. Sabalansēti, sezonāli un veselīgi. 

Tomēr, līdztekus speciālistu ieteikumiem, netrūkst arī dažādu apgalvojumu, kurus dzirdam no draudzenēm, citām topošajām māmiņām, kolēģēm un omītēm. Atspēkosim populārākos mītus par uzturu grūtniecības laikā!

Labāk ēst nedaudz, bet biežāk

Taisnība. Mazākās porcijās sadalītas, taču biežākas ēdienreizes palīdzēs grūtniecības pirmajā trimestrī vieglāk pārvarēt toksikozi, savukārt abos pārējos trimestros palīdzēs izvairīties no dedzināšanas vēderā un aizcietējumiem.

Var ēst vairāk, jo grūtniecības laikā vielmaiņa paātrinās

Nepatiesība. Organisma vielmaiņa lielā mērā atkarīga no sievietes vecuma – jo vairāk gadu, jo lēnāka tā ir. Tāpēc uzturam jābūt pārdomātam, bez liekām kalorijām un bagātam ar vērtīgajām uzturvielām gan ikdienā, gan arī gaidību laikā. Patiesībā, uzņemot vairāk ēdiena nekā nepieciešams, tu ne tikai kaitē savai veselībai, bet arī bērniņam.

Labāk nedaudz badoties nekā pārēsties

Nepatiesība. Domājot par savu uzturu, tam jābūt sabalansētam, jo gan badojoties, gan arī pārēdoties topošā māmiņa riskē gan ar savu, gan mazulīša veselību, jo nepietiekams uzturs kaitē tikpat ļoti, cik pārēšanās.

Pirmajā trimestrī topošās māmiņās ikdienas uzturā papildus jāiekļauj papildus 100 kcal, savukārt otrajā un trešajā trimestrī - 300 kcal.

Grūtniece var ēst sāļus ēdienus bez ierobežojumiem

Nepatiesība. Jā, topošajai māmiņai gaidību laikā var kāroties vairāk pēc kā sāļa, taču atceries, ka sāls provocē tūsku. Bieži vien organisms pieprasa kaut ko sāļu, jo tas ir uzņēmis par maz šķidruma, tāpēc labāk izdzer malku ūdens nekā stiep roku pēc sālītām pistācijām, marinējumiem vai čipsiem.

Olbaltumvielu un kalcija iekļaušana grūtnieces uzturā palīdz labāk sadedzināt taukus

Daļēja patiesība. Olbaltumvielas baro mūsu muskuļu šūnas, kas sadedzina taukus, taču tas notiek tikai tad, ja muskuļi ir aktīvi. Tas nozīmē, ka arī topošajai māmiņai ikdienā jāiekļauj fiziskās aktivitātes – pastaigas, jāapmeklē grūtnieču vingrošanas nodarbības, jogu, jāpeld. Olbaltumvielu norma grūtniecei dienā ir 70g un tos var uzņemt ar liesu gaļu, piena produktiem.

Kalcijam ir svarīga lomu šūnu sadalīšanā, taču tas tiek absorbēts tikai tādos gadījumos, ja uzturā tiek uzņemti arī produkti, kas bagāti ar D, A, C vitamīniem, dzelzi, magniju. Tāpēc topošajai māmiņai uzturā vajadzētu iekļaut zaļos dārzeņus, augļus, tāpat arī olas, aknas.

Ēdieniem jābūt bez garšvielām

Nepatiesība. Patiesībā, ja vien topošajai māmiņai nav kāda ierobežojoša diagnoze, piemēram, aknu vai aizkuņģa dziedzera iekaisums, arī topošās māmiņas ēdienu var papildināt ar garšvielām. Priekšroku gan ieteicams dot dabīgām garšvielām, garšaugiem, izvairoties no veikalos iegādājamajiem garšvielu maisījumiem, kuros papildus pievienots liels sāls daudzums, dažādi garšas pastiprinātāji, krāsvielas.