Partneris - spēcīgais atbalsts dzemdību laikā

Partneris - spēcīgais atbalsts dzemdību laikā

09. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību procesā vīrietim ir būtiska loma. Partneris ir sievietes spēcīgākais atbalsts gan fiziski, gan emocionāli. Turpinājumā uzzini, kā tieši vīrietis var palīdzēt dzemdību procesā! Konsultē klīniskā psiholoģe Sanita Aišpure. 

Partneris var atgādināt par elpošanu

Brīdī, kad sāp, cilvēks parasti sasprindzinās. Tad, ja dzemdību laikā, mirklī, kad ķermeni pārņem sāpes jeb rodas kontrakcija, sievietei līdzās nav partnera, kurš atgādina, ka viņai ir jāelpo, sieviete var saspringt un kādu brīdi, līdz sāpes mazinās, pārstāt elpot. Tā kā bērniņš saņem to skābekli, kuru saņem mamma, šajā mirklī mazulis paliek skābekļa badā.

„Dzemdību laikā, esot līdzās, topošais tētis savai sievietei var atgādināt, ka nepieciešams elpot, to darot skaļi, lai viņa dzird! Tad, ja partneris no visas sirds, ar atdevi elpos kopā ar sievieti, viņai tas ļoti palīdzēs, un dzemdību kontrakcijas pārvarēt būs vieglāk,” stāsta klīniskā psiholoģe.

Partneris var palīdzēt ieņemt ērtāko pozu

Vislielākā nozīme partnera fiziskajam spēkam ir mazuļa izstumšanas brīdī. Šajā mirklī sieviete veic ļoti smagu fizisku darbu un topošajam tētim savai sievietei jāpalīdz ieņemt vajadzīgo pozu. Vai nu jāpalīdz piespiest pie krūtīm kājas, vai balstīt viņu, ļaujot ar rokām iekārties sev kaklā. Tāpat partneris savai sievietei uz pieres var likt mitru dvieli vai pasniegt padzerties ūdeni.

„Būs brīži, kad vecmāte grūtniecei liks ieņemt pozas, kurās partneris būs lielākais balsts. Piemēram, kādā brīdī sievietei ar rokām var būt jāapķeras ap vīrieša kaklu un ar visu ķermeņa svaru jāmēģina tupēt vai sēdēt. Šajā mirklī vīrietim ir jābūt stipram un stabilam, tāpēc svarīgi, lai viņam kājās būtu ērti apavi – tādi, kas neslīd un ir stabili. Tāpat liela nozīme ir arī ērtam apģērbam,” skaidro Sanita Aišpure.

Tas, par ko topošajam tētim noteikti nevajadzētu uztraukties, ir tas, kā ieņemtās dzemdību pozas izskatās no malas un ko par viņu vai par sievieti padomās dzemdību zālē esošie speciālisti! Jāatceras, ka izstumšana ir normāla dzemdību daļa, kurā būs ļoti spēcīgas izjūtas un emocijas – gan labas, gan mazāk patīkamas – un tās var izpausties arī skaļi, bet par to nav jākaunas. Kā apgalvo speciāliste, dzemdību personāls ir redzējis visu, ko vien var redzēt!

„Iedomājies brīdi, kad cilvēkam rauj zobu. Sēžot zobārsta krēslā, šajā mirklī viņš taču nemēģina sevi kontrolēt un smaidīt! Viņš vai nu kunkst, vai sten, vai arī bēg, jo gluži vienkārši tā šajā brīdī jūtās. Arī dzemdībās ir ļoti svarīgi ļaut vaļu emocijām un ļaut visam noritēt tā, kā sievietes ķermenis pasaka priekšā,” pārliecināta klīniskā psiholoģe.

Partneris - sievietes drošības aizsargs  

Vēl dzemdību laikā partneris nepieciešams līdzās kā savas sievietes drošības aizsargs. Reizēm personāls vēlas, piemēram, pasteidzināt dzemdību procesu, bet šajā brīdī vīrietim ir tiesības jautāt, kas tiek darīts, un kādēļ!

„Partnera klātbūtne dzemdībās ir ļoti nepieciešama, jo sieviete šajā brīdī ieiet sevī – viņa var daudz ko neredzēt un nedzirdēt, tāpēc vīrietis ir viņas acis, viņas ausis un viņas rokas. Partneris ir ar viņu, viņš „stāvat sardzē” par savu sievieti un savu bērnu!

Šis arī ir brīdis, kad sieviete var nobīties un mirklis, kad var rasties kādi sarežģījumi. Tādēļ partneris ir līdzās kā sievietes spēcīgais balsts.

Viņa miers un atbalsts ir tas, kas ir ļoti, ļoti vajadzīgs,” tā Sanita Aišpure.

Māmiņu Klubs

Kā, tavuprāt, partnera klātbūtne var palīdzēt dzemdībās? 

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ GAIDA!