Pārstaigāta grūtniecība - kas tev būtu par to jāzina?

Pārstaigāta grūtniecība - kas tev būtu par to jāzina?

31. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairums māmiņu satraucas par to, ka mazulis piedzims par ātru, taču ir reizes, kad bērniņš nemaz nesteidzas dzimt, lai gan pienākusi jau ārstu noteiktā diena. Ko nozīmē pārstaigāta grūtniecība un kādas var būt tās sekas? Meklējam uz šiem jautājumiem atbildes!

Saskaņā ar vadlīnijām, tiek uzskatīts, ka bērniņš ir iznēsāts, ja piedzimis sākot ar 37.nedēļu. Šajā laikā auglis jau ir pilnībā izveidojies un ir gatavs dzīvei ārpus mammas punča. Mazuļa smadzenes, plaušas, sirsniņas, zarnas ir pilnībā izveidojušās un sagatavojušās patstāvīgai darbībai. Visbiežāk mazuļi dzimst tieši 38. - 40.nedēļā, taču, tā kā katra topošā māmiņa ir atšķirīga, un atšķirīga ir arī grūtniecība, iespējamas arī nelielas novirzes. Tiesa, mūsdienās ar ultraskaņas izmeklējuma palīdzību augļa attīstību var noteikt ar ļoti augstu precizitāti.

Tieši pēdējās grūtniecības nedēļas ir visgrūtākās gan no fiziskā, gan arī psihoemocionālā viedokļa, jo topošo māmiņu pārņem uztraukums par gaidāmajām dzemdībām, kas palielinās vien ar katru nākamo dienu. Tas viss iet roku rokā ar nogurumu, sāpēm mugurā, tūsku.

Iemesli pārnēsātai grūtniecībai

Ir vairāki faktori, kas var veicināt grūtniecības pārstaigāšanu, tāpēc topošajai māmiņai pret savu un mazuļa veselību būtu jāatiecas uzmanīgi, neizlaižot ieplānotos ārsta apmeklējumus. Iemesli, kas var veicināt pārnēsātu grūtniecību:

  • iepriekš piedzīvoti aborti, iekaisumi;
  • diabēts;
  • vairogdziedzera darbības problēmas;
  • stress un citi psiholoģiski pārdzīvojumi;
  • progesterona un estrogēna disbalanss;
  • mazkustīgs dzīvesveids;
  • ja arī pirmā grūtniecība bija pārnēsāta, liela varbūtība, ka tas atkārtosies arī ar nākamo grūtniecību;
  • ilgāk mammas puncī mēdz uzkavēties arī mazuļi, kuru svars pārsniedz 4kg.

Kā zināt, ka grūtniecība ir pārstaigāta?

Grūtniecība ir pārstaigāta, ja mazulis nav piedzimis līdz 42.grūtniecības nedēļai. Šajā gadījumā ārsts var rekomendēt dzemdības stimulēt, lai gan vairumā gadījumu speciālisti cenšas panākt, lai šī procedūra nebūtu jāveic.

Pārstaigas grūtniecības pazīmes

Jo tuvāk nāk dzemdību nozīmētais datums, jo uztrauktāka ir topošā māmiņa, vienlaikus arī satraucoties par to, ka tad, ja dzemdības nesāksies laicīgi, tās var tikt stimulētas. Dzemdību soma jau sen sakārtota, viss sagatavots braukšanai uz slimnīcu, bet mazulis nemaz nesteidzas nākt pasaulē.

Ja vien visi rādītāji ir apmierinoši, ārsti mēģina nogaidīt līdz grūtniecības 42. nedēļai, vienlaikus pastiprināti sekojot līdzi māmiņas pašsajūtai, veselības stāvoklim, lai nepalaistu garām placentas novecošanās pazīmes, kas var pasliktināt augļa veselību dzemdē.

Kāpēc pārstaigāta grūtniecība var būt bīstama?

Pārstaigāta grūtniecība var būt būstama gan mazulim, gan mammai, tāpēc ir nepieciešama stingra ārstu kontrole un speciālistu sniegto norādījumu strikta ievērošana. Pārstaigātas grūtniecības dēļ var rasties vairākas komplikācijas:

  • dzemdību laikā mazulim var būt grūtāk pārvietoties pa dzemdību ceļiem, jo viņa galvaskausa kauli vairs nav tik mīksti. Šajā gadījumā var ievērojami palielināties maksts audu plīsumu risks;
  • skābekļa bads, jo pieaugušam auglim vajadzīgs vairāk skābekļa, taču novecojusi placenta nespēj to vairs nodrošināt, kā arī nespēj mazulim sniegt vajadzīgo elementu daudzumu;
  • samazinās amnija šķidruma daudzums, kas negatīvi ietekmē mazuļa stāvokli;
  • vēlīnās toksikozes varbūtība topošajai māmiņai.

Ja tava grūtniecība tuvojas finišam, nekrīti panikā un neļauj vaļu stresam -  paļaujies uz kvalificētu ārstu ieteikumiem un esi pacietīga!