NIPT tests – drošība vecākiem un arī mediķiem

NIPT tests – drošība vecākiem un arī mediķiem

21. May 2019, 13:25 gucci123 gucci123

Pirms gandrīz 8 gadiem, kad gaidīju pirmo bērniņu, veicu visas nepieciešamās analīzes, kuras nodrošināja Valsts, un nepieciešamība pēc speciāliem testiem nebija. Grūtniecība bija ideāla, kam sekoja ķeizargrieziens pēc pašas vēlmes, vesels bērniņš un laimīgi vecāki.

Šobrīd, kad esmu sasniegusi vecumposmu, kas pēc šodienas standartiem tiek uzskatīts par riskantu (virs 35 gadiem), mans ārstējošais mediķis ieteica man veikt NIPT testu.

Kas tas ir NIPT tests? Tas ir neinvazīvs (nav nepieciešama ķirurģiska vai instrumentāla iejaukšanās cilvēka organismā) ģenētikas tests, kas ir drošs gan mātei, gan arī mazulim. Tests nav veicams gadījumos, kad ultrasonogrāfiski mazulim ir novērojama patoloģija.  

Grūtniecības laikā mazuļa DNS nokļūst mātes asinsritē un, izmantojot nelielu daudzumu mātes asiņu (tika paņemtas 2 mēģenes asins paraugu no vēnas) ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību var veikt mazuļa DNS molekulu analīzi.

NIPT testam var izvēlēties 3 variantus (visiem 3 ir atšķirīgs veicamo analīžu apjoms un arī cena). Es izvēlējos pilnu testa variantu (500 eur), kas nolasa visu mazuļa genomu. Pilnajā NIPT testa variantā tiek analizētas ne tikai biežākās trisomijas (Dauna sindroms (trisomija 21), Edvarda sindroms (trisomija 18), Patau sindroms (trisomija 13), Tērnera sindroms (monosomija X), Klainfeltera sindroms (trisomija XXY)), bet arī visu hromosomu trisomijas, dzimumhromosomu aneuploīdijas, ir arī nosaka dažus mikrodelēciju sindromus. Papildus var noteikt arī gaidāmā mazuļa dzimumu.

Manā gadījumā NIPT tests tika veikts 12.grūtniecības nedēļā. Analīžu rezultāti ir jāgaida nedaudz vairāk par 2 nedēļām, jo tie tiek sūtīti uz ASV.

Kāpēc es izvēlējos veikt NIPT testu? Viens no galvenajiem aspektiem – mūsu ģimenē neviens no tās locekļiem nav gatavs uzņemties rūpes un atbildību par slimu bērnu. Otrkārt, grūtniecības pirmajā trimestrī man ir bijusi asiņošana un zems progesterona līmenis (protams, to var regulēt ar medikamentiem). Treškārt (laikam tas nāk ar vecumu), bet jo vecāks kļūst cilvēks, jo izjūt lielāku atbildības nastu gan par sevi, gan saviem tuviniekiem, līdz ar to, es sāku aizdomāties par riskiem, kuriem negribētu pakļaut ne sevi, ne topošo mazuli, ne savu ģimeni. Ceturtkārt, vide ap mums ir mainījusies – gaisa kvalitāte, ēdiens, ūdens, dzīvesveids, stresa līmenis, un tas viss atstāj uz mums iespaidu katru dienu.     

Man ir ļoti liels prieks, ka man blakus ir tik brīnišķīgs un saprotošs mediķis, kas ieteica veikt šo testu, tagad tikai atliek gaidīt rezultātus. Ar šo rakstu es gribētu iedrošināt arī citus jaunos vecākus – ja ir iespēja, veiciet NIPT testu, vienalga, kādā apjomā. Svarīgi ir tikai viens – lielākais vecāku prieks un lepnums ir vesels bērns! Un nauda, kas vēlāk būtu jātērē uz slima bērna ārstēšanu vai rehabilitāciju, noteikti būtu lielāka, nekā ieguldījums grūtniecības diagnostikā.

Vēlot veselu grūtniecību, Gucci123

 

Bilde no: https://www.whattoexpect.com