Nē – strijām. Rūpes par māmiņas ādas veselību grūtniecības laikā

10. Nov 2018, 01:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sausa, izstaipīta un neelastīga āda. Strijas – uz krūtīm, kājām, vēdera. Rūpes par ādu nav untums vai iegriba. Rūpes par ādu ir nepieciešamība. Tāpēc, to kā labāk parūpēties par ādas veselību grūtniecības laikā un pēc bērniņa piedzimšanas, Māmiņu klubam skaidro Elvim menedžere Ingunda Soldāne.

Kas ir strijas un kāpēc tās veidojas?  - šo jautājumu noteikti daudzas mammas ir uzdevušas gan sev, gan speciālistiem, bet Elvim menedžere Ingunda skaidro, ka uz šo problēmu mums patiesībā ir jāpaskatās no pavisam cita aspekta. Strijas ir ādas defekts, tāpēc pareizais fokuss būtu jāliek tieši uz to.

Kas ir āda? – Tas ir mūsu ārējais apvalks, mūsu ķermeņa sega,  kas pasargā no dažādiem ārējiem faktoriem. Āda ir arī sajūtu sensors, termoregulators.

Āda sastāv no trīs slāņiem:

  • Epiderma – augšējais ādas slānis - ragveida slānītis, kas nolobās un pēc tam atkal atjaunojas;
  • Derma – vidējais slānis - problemātiskais slānis, kurā veidojas strijas;
  • Zemāda –  zemākais, jeb taukaudu slānis.

Kas ir strijas? – Dermas, jeb vidējā slāņa saistaudu režģa plīsums, ko vēl varētu skaidrot kā elastīgo, kolagēno audu plīsumu.

Kāpēc strijas rodas? 

Grūtniecības laikā āda var piedzīvot ilgstošu iestiepumu. Tāpat, ir māmiņas, kurām strijas veidojas strauja ādas iestiepuma rezultātā.

Kāpēc vienai sievietei strijas veidojas, kamēr citai, pat bez īpašām rūpēm par ādu, strijas neveidojas?

1. faktors – iedzimtība. Ja omītei, mammai striju nav, tad, ticamākais, ka arī jaunajai māmiņai strijas neveidosies. Tomēr, ja paļausimies tikai uz iedzimtību un par ādu papildus neparūpēsimies, strijas var izveidoties.

2. faktors – vecums. Ar katru gadu, sievietes organisma ādas elasticitāte samazinās. Samazinās dabīgi izstrādātā kolagēna daudzums un palielinās vajadzība pēc papildus ādas kopšanas.

3. faktors – ādas stāvoklis. Nepietiekamas ādas kopšanas rezultātā, samazinās ādas mitruma līmenis un zūd ādas elastība.

Grūtniecības laikā, mēs zinām, ka ādai būs papildus slodze, tāpēc ir svarīgi to sagatavot šim ilgstošajam stiepšanās periodam. Visbiežāk strijas izveidojas grūtniecības pēdējo 10 nedēļu laikā. Nozīmīgs ir svara pieaugums. Cik tas ir pakāpenisks vai straujš, tāpat arī mazulīša svars var būt kā faktors. Jo lielāks mazulītis, jo vairāk tiek stiepta āda uz vēdera, pieaugot tā apjomam.

Strijas var veidoties arī uzreiz pēc dzemdībām, tāpēc, nevajadzētu atviegloti uzelpot, ja grūtniecības laikā strijas neizveidojas. Straujš svara zudums, vēdera apjoma samazināšanās un krūts ēdināšana var kļūt par striju veidošanās iemeslu.

Nepieciešamā profilakse.

Ingunda Soldāne uzsver to, ka profilakse nav tikai pareizi izvēlēts striju profilakses līdzeklis. Profilaksē ietilpst arī:

  • Pareizs uzturs – olbaltumvielām un vitamīniem bagāts;
  • Ādas kopšana un skrubja izmantošana – ādas virsējā slāņa attīrīšana palīdzēs daudz labāk uzsūkties pretstriju krēmam. Tas, savukārt, samazinās striju veidošanās varbūtību;
  • Pašmasāža – izmantojot speciālu cimdiņu vai dvielīti, uzlabojam asinsriti;
  • Kontrastduša;
  • Fiziskās aktivitātes – protams, topošās māmiņas iespēju robežās, piemēram  vingrošana vai peldēšana;
  • Speciālie krēmi – pretstriju krēmi tiek speciāli izstrādāti, lai būtu tieši piemēroti topošajām un jaunajām māmiņām.

Izvēloties pretstriju krēmu, ir svarīgi, ka tā sastāvā ir viss nepieciešamais, lai pasargātu ādu no sausuma, kairinājuma, pastiprināta noslogojuma gadījumā.

Maria Maternity krēma sastāvā atradīsiet A un E vitamīnus, provitamīns B5, rīcineļļa, saulespuķu  sēklu, avokado, mandeļu un vīnogu kauliņu eļļa efektīvi novērš striju veidošanos, baro ādu, padara to īpaši elastīgu un tvirtu.    

  • Lai iegūtu maksimālo efektu ir jāievēro pretstriju krēma lietošanas nosacījumi. Lai sasniegtu vēlamo efektu, tad grūtniecības laikā nepieciešams lietot krēmu vismaz 2x dienā.
  • Krēmu uzklāj ar masējošām kustībām uz vēdera, gurniem un krūtīm, kas parasti ir tās zonas, kurās visbiežāk veidojas strijas.
  • Grūtniecības pēdējā trimestrī un pēc dzemdībām pretsriju krēmu ir ieteicams lietot pat vairākas reizes dienā.

Saki  - NĒ - strijām, kopā ar Maria Maternity pretstriju krēmu - Topošo un jauno māmiņu labsajūtai un skaistumam!

Vāka foto: Pixabay

Māmiņu klubs, 2018

dayrealco965 dayrealco965 24. May 2019, 14:04

Labākais krēms strijām - http://tonzes.com/stretchlv.htm Smērēju no pirmajām grūtniecības nedēļām un nevienas strijas.