Laba sagatavošanās dzemdībām var atvieglot šo procesu

Laba sagatavošanās dzemdībām var atvieglot šo procesu

02. Dec 2022, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai dzemdību sagatavošanas kursi garantē nesāpīgas dzemdības? Droši vien, ka nē. Bet, pateicoties dzemdību sagatavošanas kursiem, dzemdības var būt vieglākas. Tu vari izmantot tehniku, kas apgūta tieši nodarbībās, lai pati sev palīdzētu sāpju brīdī. Pirmais solis cīņā ar sāpēm ir to avota izprašana.

Konsultē vecmāte Liene Drauga.

Kā jau vairums sieviešu, tuvojoties dzemdību dienai, arī tu vari just bailes un uztraukumu. Tas ir dabiski. Bet tajā pat laikā bailes pastiprina sāpes dzemdību laikā, tāpat kā citās stresa situācijās.

Piemēram, padomā par savu pēdējo zobārsta vizīti. Ja tu neatšķiries no lielā vairuma cilvēkiem, kuriem ir bail no zobārsta, tad arī tev pat vienkārša zobu apskate var izraisīt šausmas. Un bailes, tuvojoties zobārsta apmeklējuma dienai, pieaug. Kad šī diena ir klāt un tu esi jau zobārsta krēslā, tad noteikti sasprindzini savas rokas tā, ka ciest dabū pat pleci un kakls, šķiet, ka pat galva sāp. Un tas viss baiļu dēļ. Citiem vārdiem sakot, tu iekļūsti apbrutajā lokā. Bailes pāriet sasprindzinājumā, sasprindzinājums  - sāpēs, un sāpes bailes dara vēl lielākas.

Par šo apburto loku pirmo reizi rakstījis kāds doktors Diks Rīds vairāk kā 50 gadus atpakaļ. Rīds savulaik pieņēma dzemdības un viņš praktizēja laikos, kad bērniņa dzimšana netika uzskatīta par sevišķi veselīgu procesu, bet frāze "nesāpīga dzimšana" nozīmēja sievietes piepumpēšanu ar medikamentiem līdz tādam līmenim, ka viņa pat neatceras, kā dzemdējusi.

Bet Rīdu uztrauca tas, kāpēc šis dabīgais process ir tik sāpīgs, kad pārējie dabīgie procesi, piemēram, pārtikas uzņemšana vai elpošana, ir tik nesāpīgi. Rīds rakstīja, ka sociālie un kulturālie apstākļi izraisa baiļu parādīšanos tieši dzemdībās. Viņš uzskatīja, ka šīs bailes izraisa smadzenēs un muskuļos tādu sasprindzinājumu, ka tiek samazināta skābekļa piekļuve dzemdei, un tas izraisa arī nogurumu, ne tikai muskuļu sasprindzinājumu.

Tagad ir zinātniski pat pierādīts: bailes izraisa sasprindzinājumu, sasprindzinājums izraisa sāpes. Pētījumi pierādījuši, ka sasprindzinājums un bailes izraisa ķīmiskas izmaiņas sievietes organismā, un tas var pat palēnināt dzemdību procesu un samazināt skābekļa piekļuvi mazuļa organismam. Lūk, kāpēc dzemdību sagatavošanas kursiem tiek pievērsta tāda uzmanība, gluži vienkārši - mēs vēlamies, lai sievietes mazāk baidītos no dzemdībām!

Māmiņu Klubs

Dzemdību sagatavošanas kursi

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām, kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma.

20130129113732-63076.jpg
 

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi.

SAGATAVOŠANĀS DZEMDĪBĀM I UN II DAĻA

Šajās lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz jautājumiem

  • kas ir dzemdību plāns
  • Kad un kā izvēlēties dzemdību vietu
  • Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti
  • Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs
  • Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli
  • Kāda ir partnera loma dzemdībās

Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJA

Viens no svarīgākajiem notikumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa barošana. Lai būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka māmiņa spēs mazuli barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus.

Tāpat 2 stundu ilgā lekcijā speciāliste pastāstīs par:

  • krūts zīdīšanas tehnikām,
  • mātes piena veidošanos,
  • psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi.
  • Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem.

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJA

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušā aprūpes lekcijās.

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • visu par mazuļa ikdienas higiēnu
  • kā apkopt nabiņu
  • kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu
  • kā pareizi mainīt autiņbiksītes
  • cik bieži un kā vannot u.c.

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās.

Dzemdību sagatavošanas kursu apmeklēšana palīdzēs sagatavoties dzemdībām, apgūt spēju atbalstīt vienam otru, gūt pārliecību gan dzemdībās, gan mazuļa pirmajās dzīves dienās un mēnešos.
Dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā vada Latvijā zināmi un atzīti speciālisti.

Kur notiek?

Māmiņu Kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-2, 1. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Eksperts