Kuri simptomi signalizē, ka ar topošās māmiņas veselību un grūtniecību kaut kas nav kārtībā?

16. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienai māmiņai novēlam skaistu un veselīgu grūtniecību, tomēr, zinot, ka reizēm var notikt arī neparedzētas veselības problēmas, vaicājam ginekoloģei Alisei Vigulei, kuras ir tās pazīmes un simptomi jeb “sarkanie karogi”, kas signalizē, ka ar topošās māmiņas veselību un grūtniecības norisi kaut kas nav kārtībā.

“Sarkanie karogi” var atšķirties atkarībā no grūtniecības perioda. Piemēram, pirmajā trimestrī jāatceras, ka steidzami jāsazinās ar savu ārstu, ja parādās pēkšņas, asas sāpes vēderā, krampjveida sāpes, kas nemazinās arī mierīgi apguļoties un atpūšoties. Tāpat arī jāvēršas pie ārsta, ja pēkšņi parādās stipra asiņošana no dzimumceļiem. “Ar ginekologu jāpārrunā asiņošanas epizodes, jo neliela smērējoša asiņošana grūtniecības sākumā var būt arī normāla, taču ir jāpārrunā ar savu ārstu, kurās situācijās asiņošana ir par stipru un tāpēc jādodas uz vizīti pie ārsta vai arī jāvēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā,” skaidro ASTRA RE, MyClinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Alise Vigule.

Grūtniecības laikā svarīgi pievērst uzmanību arī savai vispārējai pašsajūtai. Ja parādās tirpšanas sajūta, spēcīgas galvassāpes, neparastas galvassāpes, nejūtīgums rokā, kājā vai sejā, ir jāizmēra asinsspiediens. “Asinsspiediena pārmaiņas grūtniecības laikā var būt bīstams signāls, tāpēc jāsazinās ar ginekologu, vai, ja ir samaņas traucējumi vai vēl kādas nopietnākas pazīmes, jāvēršas pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības,” uzsver A. Vigule.

Grūtniecības laikā pieaugot cirkulējošo asiņu tilpumam un arī lielajai dzemdei spiežot uz iegurņa vēnām, var parādīties tūskainība kājās, apakšstilbos. “Neliela tūska, kas samazinās, paceļot kājas uz augšu, parasti nav bīstama, tomēr, ja parādās vienpusēja, pēkšņa tūska, kāja maina savu krāsu, vai to pavada sāpes, tie var būt bīstami simptomi – arteriālās vai venozās trombozes simptomi,” stāsta ginekoloģe, uzsverot, ka ar šīm sūdzībām obligāti jāvēršas pie sava ārsta vai pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības.

Progresējot grūtniecībai, topošajai māmiņai var parādīties elpas trūkums, nespēks, krampji muskuļos. Tas visbiežāk liecina par hemoglobīna līmeņa samazināšanos, kas prasa papildu dzelzs lietošanu, tāpēc būtu svarīgi analīzēs pievērst uzmanību hemoglobīna un feritīna līmenim un nepieciešamības gadījumā šos mikroelementus uzņemt papildus.

“Pat svarīgākais, kas jāatceras, rūpējoties par savu labsajūtu, ir regulāras kustības, pietiekami uzņemts ūdens, ārsta nozīmēto vitamīnu lietošana, nepieciešamības gadījumā lietojot papildu vitamīnus. Ja parādās kāds no simptomiem, nekautrēties un vērsties pie ārsta,” mudina A. Vigule, uzsverot, ka, savlaicīgāk konstatējot problēmu, ātrāk arī varēs sākt to risināt un novērst iespējamās komplikācijas.