Kura asinsgrupa būs tavam bērniņam?

Kura asinsgrupa būs tavam bērniņam?

25. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tu atceries, ko skolotāji savulaik stundās stāstīja par asinsgrupām un to, kā noteikt, kura asinsgrupa būs gaidāmajam bērniņam? Visticamāk, ka šī informācija ir palikusi otrā plānā un teorijas vairs neatceries, tāpēc, lūk, špikeris, kā noteikt, kāda būs jūsu gaidāmā bērniņa asinsgrupa.

Var gadīties situācijas, kad jaundzimušajam bērniņam asinsgrupa ir pilnīgi atšķirīga no tēta vai mammas. Piemēram, ja mammai ir B(-), bet tētim 0(+), var gadīties, ka mazajam būs B(+) asinsgrupa. Un tas nav nekas nepareizs vai pārsteidzošs, jo tā tas var būt - visu nosaka bērniņa pārmantotie gēni. Skaties tālāk, kur esam apkopojuši tabulā, kāda var būt tava gaidāmā mazuļa asinsgrupa, ņemot vērā tavu un partnera asinsgrupu.

Kā tiek mantota asinsgrupa

Pirms noskaidrojam, kāda būs tava bērniņa asinsgrupa, pavisam maza atkāpe, lai atcerētos, kā iedalās asinsgrupas. Proti, cilvēku asinis tiek iedalītas četrās grupās, no kurām katrai ir savs apzīmējums: 0 (I), A (II), B (III) un AV (IV).

Valsts asinsdonoru centrs norāda, ka A un B gēni vienmēr ir dominējošie. Ja vienam no vecākiem ir A grupa, bet otram B, tad bērnam teorētiski iespējama jebkura no četrām. Ja bērns no vecākiem mantojis no viena 0 gēnu un no otra A gēnu, tad bērnam būs A  vai 0 asins grupa, bet, ja no abiem būs mantots 0 gēns, tad visiem bērniem būs 0 asins grupa.   

Interesanti fakti: no visiem pasaules iedzīvotājiem 37% ir A grupas asinis, 36% - 0, 20% - B, bet 7% - AB.

Kāda asinsgupa būs bērniņam

Kāds būs mazuļa Rh faktors?

iVF Riga ārste-ģenētiķe Dr. Liene Korņejeva, skaidrojot, kas ir Rēzus faktors, norāda, ka uz eritrocītu jeb sarkano asins šūnu virsmas lielākajai daļai cilvēku atrodas olbaltumviela, kuru sauc par Rēzus faktoru jeb antigēnu. Šādi cilvēki (Eiropā aptuveni 84%) ir Rēzus pozitīvi. Cilvēki, kuru eritrocītu virsmā šādas olbaltumvielas nav, ir Rēzus negatīvi.

Gēnu, kas nepieciešams, lai izveidotu šādu olbaltumvielu, mēs mantojam no abiem saviem vecākiem, kas nozīmē, ka katram mums tādi ir divi. Kādreiz visiem cilvēkiem gan no mammas, gan tēta mantojumā nāca neizmainīts Rēzus faktora gēns un visi cilvēki bija Rēzus pozitīvi. Tomēr laika gaitā un evolūcijas darbības rezultātā gēnos mēdz rasties kļūdas, un arī šis gēns nav izņēmums. Tāpēc Rēzus faktora gēnam ir iespējami divi varianti – tādu, kas strādā pareizi, apzīmējam ar „+”, bet tādu, kurš evolūcijas laikā savu funkciju ir zaudējis (no tāda Rēzus faktoru ražot nevar), ar „-”.