Kas katrai grūtniecei noteikti jāzina par dzemdībām

28. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zināt, ka ir īstais brīdis doties uz dzemdību iestādi, kā zināt, ka viss būs tā, kā iecerēts? Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmāte Elīza Romānova, kura pasniedz lekcijas topošajiem vecākiem par sagatavošanos dzemdībām, norāda, ka katras dzemdības ir individuālas un 100% tām sagatavoties nevaram, taču, ja ir apmeklētas nodarbības, dzirdēts svarīgākais, process būs daudz labāk saprotams.

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANĀS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ

E. Romānova norāda, ka topošajiem vecākiem ir jāsaprot, ka dzemdības ir smags darbs, un sievietei uz dzemdībām būtu jādodas ar domu, ka galvenais ir mazulītis un deviņu mēnešu lolojumu sagaidīt šajā pasaulē. Tas nozīmē, ka ir jābūt gataviem darīt visu, lai arī cik grūti, ilgstoši un reizēm sarežģīti tas būtu.

Viens no pirmajiem jautājumiem, kas interesē topošos vecākus, ir, kā zināt, ka ir laiks doties uz dzemdību iestādi? Jānorāda, ka katra situācija var būt individuāla - kādai sievietei var noiet ūdeņi, kādai var sākties kontrakcijas. Pēc vecmātes teiktā, ja dzemdības sākas ar kontrakcijām, ir svarīgi pirms došanās uz dzemdību iestādi nogaidīt līdz tās atkārtojas ik pēc 5- 10 minūtēm un ilgst vismaz 20-40 sekundes. Šādām kontrakcijām jāatkārtojas pāris stundas, jo tā būs zīme, ka dzemdības ir sākušās.

Tāpat arī E. Romānova aicina ikvienai sievietei sajūtu līmenī pierakstīt kontrakciju spēcīgumu, sākot ar 0 līmeni, lai arī cik ļoti varbūt jau pašā sākumā gribētos atzīmēt, ka to spēcīgums ir vērtējums vismaz ar 10 ballēm. Kad kontrakciju intensitāte ir pieaugusi līdz līmenim, kad tās varam novērtēt ar 4-5, ir laiks doties uz dzemdību iestādi.

Dzemdības ir komandas darbs, kurā visiem jāsadarbojas:

  • māmiņai jāsadarbojas ar savu ķermeni un jāļaujas dzemdību procesam.
  • Sievietei ir jāsadarbojas ar vecmāti, kura pieņem dzemdības, jo vecmāte ir cilvēks, kas redz dzemdību procesu no malas un var ieteikt piemērotākās pozas un elpošanas metodes.
  • Sievietei jāsadarbojas ar savu partneri, jo tieši viņš var vislabāk saskatīt nianses, kuras vecmāte varbūt var arī nepamanīt. Piemēram, ja sievietei nepieciešams pateikt kādu stingrāku vārdu, vai arī tieši otrādi - iečukstēt ausī mīļus vārdus, vai arī vienkārši padot ūdeni.
  • Sadarbība sievietes partnerim ar vecmāti, jo vīrietim ir jāsadzird, ko vecmāte saka sievietei, un, ja tas nepieciešams, jo sieviete to nav uztvērusi, teiktais jāatkārto.

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANĀS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ