Kāpēc uzglabāt cilmes šūnas? Savā pieredzē dalās četru bērnu mamma

05. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrā dzīves posmā cilvēkam var attīstīties kādas veselības problēmas, sākot no iedzimtām slimībām, kas nāk līdzi no ģimenes un parādās bērnu gados, beidzot ar autoimūnām saslimšanām, kas var parādīties vēlākā laikā.

Tāpēc Dr.  Inese Bolmane uzsver cilmes šūnu lielo nozīmi, jo tās var palīdzēt ne tikai dažādu saslimšanu gadījumā, bet arī lai pēc infarkta atjaunotu sirds muskuļa šūnas un tās atgūtu spēku. “Ja cilmes šūnas nav bijušas vajadzīgas veselības uzlabošanā vai atjaunošanā, tās var izmantot arī kosmetoloģijā, taču pirmām kārtām cilmes šūnas tiek sagatavotas kā remonta komplekts veselībai,” stāsta daktere.

Mums, cilvēkiem, ir paradums par cilmes šūnām sākt domāt tikai tad, kad pie durvīm klauvē kas nelāgs. Daloties savā pieredzē par cilmes šūnu uzglabāšanu, četru bērnu māmiņa Zane stāsta, ka viņai savulaik diagnosticēta melanoma, kas licis pārdomāt, vai viņai kādreiz būs bērni un vai viņa vispār dzīvos. Tas viņai licis pārvērtēt prioritātes. “Tieši tāpēc laikā, kad pēc melanomas tomēr paliku stāvoklī, jau tad biju domājusi par cilmes šūnu uzglabāšanu, taču meita piedzima priekšlaicīgi, un mēs gluži fiziski to nepaguvām izdarīt,” stāsta viņa. Vēlmi nākotnē uzglabāt bērnu cilmes šūnas pastiprinājusi arī kāda maza radu meitenīte, kurai tika diagnosticēts vēzis, un, pateicoties jaunākās māsiņas cilmes šūnām, bērna veselība tika izglābta.

Tieši vēlme saviem bērniem sniegt drošības spilvenu jeb apdrošināšanu, lai tad, ja kaut kas notiek, būtu padmāts par visu, ko vien tajā brīdī vecāki varējuši izdarīt, mudinājusi Zani nosliegties par labu cilmes šūnu uzglabāšanai. Viņa atzīst, ka sākumā šis pakalpojums šķitis dārgs, taču mūsdienās maksājumu ir iespējams sadalīt. Māmiņa Zane: “Mūsdienās ļoti daudziem ir ģimenes apdrošināšana, par kuru, patiesībā, jāmaksā trīs reizes vairāk nekā par cilmes šūnu uzglabāšanu.”

Aizejot uz privātu tikšanos pie speciālistiem, Zane noskaidrojusi, ka tiek piedāvāts uzglabāt ne tikai asinis, bet arī audus, kas viņai šķitis svarīgi, jo dēlam ir neārstējamā vitiligo slimība, kas nozīmē, ka āda vietās, kur gūta trauma, kļūst balta. “Tiklīdz saasinās slodze vai stress, baltie ādas laukumi kļūst redzamāki, tāpēc pieļāvām domu, ka arī viņam varētu palīdzēt uzglabātās cilmes šūnas,” vēl vienu iemeslu par labu lēmumam šūnu uzglabāšanai min četru bērnu māmiņa.

“Mammai tiek izsniegta kaste, kurā tiek paņemtas nabassaites asinis un audi,” procesu skaidro “Cilmes šūnu bankas” pārstāve Dr. Inese Bolmane. Viņa piebilst, ka gadījumā, ja māmiņa izlēmusi mazulīti dzemdēt Rīgas Dzemdību namā, kaste tiek izsniegta pašai mammai, bet citu klīniku gadījumā komplektu mēdz uz dzemdību vietu nogādāt arī paši bankas pārstāvji.

Lēmums par cilmes šūnu uzglabāšanu parasti ir izvērtēts un rūpīgi pārdomāts, taču, neskatoties uz to, “Cilmes šūnu banka” vienmēr pieejami arī rezerves komplekti cilmes šūnu savākšanai. Tie noder reizēs, ka lēmums tiek pieņemts pēdējā brīdī vai arī dzemdības sākas negaidīti un iepriekš izsniegtais komplekts, dodoties uz dzemdību vietu, nav paņemts līdzi.