Kāpēc ir svarīgi grūtniecības laikā kustēties? 5 iemesli

Kāpēc ir svarīgi grūtniecības laikā kustēties? 5 iemesli

21. Oct 2023, 19:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviena topošā māmiņa vēlas savam gaidāmajam bērniņam dot visu labāko. Līdzās veselīgam uzturam un emocionālai labsajūtai, svarīgi ir saglabāt dzīvesprieku un aktivitāti. Tamdēļ – jāturpina kustēties!

Visefektīvāk to darīt sistemātiski, organizēti un apzināti mērķtiecīgi, ko vieglāku var padarīt katrai pēc savām spējām un vēlmēm izvēlēta visaizraujošākā nodarbe. Piemērotākās nodarbes izvēlē var līdzēt sapratne par to, ko mātei un bērnam puncī sniedz kustība.

Tāpēc – esam apkopojuši 5 svarīgākos iemeslus, kāpēc kustības grūtniecības laikā ir tik svarīgas!

1. iemesls

Topošajai māmiņai kustoties, ķermenis sāk patērēt papildu skābekli. Daļu no šī papildus iegūtā skābekļa saņem arī mazulis, tāpēc, jo vairāk kustēsies, jo vairāk gaisa saņems arī bērniņš. Regulāri dodies arī pastaigā, lai ķermeni apgādātu ar svaiga gaisa malku!

2. iemesls

Jau 9.–12. grūtniecības nedēļā puncī esošajam mazulim sāk attīstīties vestibulārais aparāts. Lai tas pareizi attīstītos, topošajai māmiņai ir svarīgi mainīt savu stāvokli, tas nozīmē, ka nav ieteicams visu dienu sēdēt vai tikai snauduļot dīvānā. Ir vajadzīgas kustības – grūtniecēm pielāgotas vingrošanas nodarbības, pastaigas, peldēšana, aerobika ūdenī, kuru pašā Rīgas centrā vari apmeklēt Rimi Olimpiskajā centrā. Īpaši izstrādātais ūdens aerobikas vingrinājumu kopums palīdzēs topošajai māmiņai sagatavoties dzemdībām, attīstīs pareizu elpošanu, stiprinās gūžu muskulatūru, uzlabos fizisko formu un nostiprinās vēdera muskuļu korsetilatūru. Topošo māmiņu ūdens aerobikas nodarbībās iekļauti elpošanas, stiepšanās, relaksācijas un muskuļu stiprināšanas vingrinājumi, īpašu uzmanību pievēršot iegurņa un muguras lejasdaļas stabilitātei un mobilitātei.

Lielisks pluss aerobikai ūdenī – vingrojot ūdenī tiek izjusts mazāks spiediens uz gurniem, kājām. Ūdens celtspēja samazina ķermeņa svaru, tādējādi mazāk noslogojot locītavas, kaulus un muskuļus.

3. iemesls

Kustoties uzlabojas vielmaiņa, kas nozīmē, ka apēstais aktīvāk pārvēršas enerģijā, nevis uzkrājas tauku rezerves.

4. iemesls

Dzemdību laikā novērtēsi, ja šim svarīgajam notikumam jau laikus būsi sagatavojusi savu iegurni. Tam lieliski palīdz pastaigas un arī speciāli vingrinājumi, kurus iekļauj arī grūtnieču jogas nodarbībās. Apmeklējot grūtnieču jogu, topošā māmiņa varēs uzlabot savu fizisko sagatavotību un emocionālo fonu grūtniecības laikā, lai labāk sagatavotos lielajam notikumam – mazulīša nākšanai pasaulē. Jogas pozas un vingrinājumi palīdzēs uzlabot fizisko spēku un mobilitāti, attīstīt iegurņa muskulatūru un veicinās asinsapgādi, savukārt elpošanas vingrinājumi ļaus nomierināt emocijas un domas, ieklausīties savā ķermenī un palielinās spēju pareizi atslābināties kā gaidību, tā dzemdību laikā. Jā, jogas nodarbības patiesi ir lieliska izvēle, lai veltītu laiku sev un savam gaidāmajam mazulītim!

Nodarbības grūtniecēm ir arī lieliska vieta, kur iepazīties ar citām topošajām māmiņām, lai veidotu ciešākas saites pirmsdzemdību periodā un pēc tam.

5. iemesls

Kustības palīdz muskuļiem nezaudēt elastību. Dzemdību laikā būs nepieciešams, lai nekļūdīgi spētu darboties teju visi ķermeņa muskuļi, tāpēc sagatavo tos, regulāri dodoties pastaigās un apmeklējot grūtniecēm paredzētas nodarbības, kur sertificēta trenera uzraudzībā topošā māmiņa var justies droši, jo treneris uzrauga nodarbības gaitu un piedāvā speciāli grūtniecēm piemērotus vingrinājumus.