Kāpēc grūtniecības laikā rodas ādas pigmentācija?

22. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laikā sievietes ķermenis piedzīvo būtiskas pārvērtības, tostarp arī āda, kas ir cilvēka ķermeņa lielākais orgāns. Dažkārt novērojam arī ādas pigmentāciju, kas var raisīt daudz jautājumu – kāpēc tā notiek, kā ar to cīnīties?

Lāzerplastikas klīnikas ārste dermatoveneroloģe Anna Bērziņa teic, ka āda ir cilvēka ķermeņa lielākais orgāns un tajā ir daudzas, dažādas šūnas, kas katra atbild par savu uzdevumu – ne tikai par to, kā izskatāmies, bet arī par imunitāti, organisma aizsardzību pret dažādiem karinātājiem un ķermeņa pasargāšanu no UV starojuma.

Mūsu ādā ir pigmenta šūnas melanocīti, kas ir atbildīgas par to, cik tumša vai gaiša būs āda. Šīs šūnas ir atbildīgas par to, cik daudz pigmenta tiek sintezēts ādā, savukārt gadījumos, kad pigments ādā ir nevienmērīgā daudzumā, tiek runāts par hiperpigmentāciju. “Hiperpigmentācijas gadījumā pigments dažādos ādas apvidos ir nevienmērīgā daudzumā, pārsvarā tās ir saulei pakļautās vietas – seja, kakla, dekoltē zona, arī roku āda, dažkārt mugura, plecu āda,” skaidro Anna Bērziņa.

Hiperpigmentācija hormonālo izmaiņu rezultātā dažkārt rodas grūtniecības laikā – dažkārt jau gaidību sākumā, bet nereti tieši pēc dzemdībām. “Ja runājam par grūtniecēm un jaunajām māmiņām, kā arī sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju, mēdz izdalīt atsevišķu terminu “melazma”, kas ietver pastiprinātu ādas krāsu atsevišķos laukumos – sejas centrālajā daļā, pieres daļā, uz deguna ādas, dažkārt uz virslūpas un vaigu centrālajā daļā,” norāda dermatoveneroloģe Anna Bērziņa.

Hiperpigmentācijas diagnostika pārsvarā ir klīniska, kas nozīmē, ka nav nepieciešams nodot ne analīzes, ne arī diagnozes noteikšanai veikt papildu izmeklējumus. Ārste teic, ka līdzīgi kā gadījumos, kad problēma parādās pēkšņi, tā tikpat pēkšņi var arī izzust, tāpēc papildu terapija nemaz nav vajadzīga, taču gadījumā, ja tā nenotiek, ārste iesaka ideālā gadījumā izmantot metožu kombināciju, sastādot ārstēšanas plānu, pārrunājot ar ārstu ādas kopšanu un visus svarīgos faktorus, tostarp arī ādas aizsardzību no UV starojuma.

“Ja jaunā māmiņa ir pamanījusi hiperpigmentāciju jeb pigmentācijas izmaiņas, jāatzīmē, ka satraukumam noteikti nav pamata, taču, zinot, ka jauno māmiņu dzīvē šis posms tāpat ir satraukumu pilns, mans ieteikums ir konsultēties ar dermatologu kaut vai tā iemesla dēļ, lai saprastu, vai tā tiešām ir tikai melazma un hiperpigmentācija, kas potenciāli varētu izzust pati no sevis, vai arī tas ir kas cits, kura ārstēšanā nepieciešama ārsta palīdzība,” saka Anna Bērziņa.