Kāpēc grūtniecības laikā niez vēders?

Kāpēc grūtniecības laikā niez vēders?

19. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir skaistākais laiks sievietes dzīvē, taču tas līdzi nes arī dažādas neērtības. Viena no šādām izpausmēm, kas var radīt diskomfortu, ir niezošs vēders. Kāpēc tā notiek?

Lielākoties nedaudz niezoša vēdera āda gaidību laikā ir normāla fizioloģiska parādība un neliecina par jebkādām patoloģijām, taču tas nenozīmē, ka tev šīs neērtības būtu jāatstāj bez ievērības. Obligāti par to informē savu ārstu, kurš veiks pārbaudes, lai precīzi noteiktu niezes cēloni.

Galvenie iemesli, kāpēc grūtniecības laikā var niezēt vēdera āda

Vēdera lieluma palielināšanās. Dabiskākais iemesls, kura dēļ topošajai māmiņai var niezēt vēdera āda, ir augošā dzemde, kura ar katru dienu kļūst aizvien lielāka līdz ar bērniņu, pastāvīgi nospiežot vēdera ādu un liekot tai izstiepties. Jo elastīgāka ir sievietes āda, jo mazāks risks, ka tā augot vēderam lielākam varētu niezēt. Lai gan šis ādas niezēšanas iemesls nerada nekādus draudus ne māmiņai, ne mazulim, iztieptas ādas gadījumā var rasties strijas, tāpēc ir ļoti svarīgi parūpēties par puncīša ādu.

Alerģiska reakcija. Niezošu ādu var izraisīt gan pārtikas alerģija, gan arī dažādi ādas kopšanas līdzekļi un sadzīves ķīmija, jo gaidību laikā ādai ir paaugstināta jutība, un tā daudz vairāk var reaģēt uz dažādiem ārējiem faktoriem. 

Hormonālās izmaiņas. Grūtniecības laikā sievietes hormoni piedzīvo lielas pārmaiņas, līdz ar to topošā māmiņa var būt jūtīgāka, emocionālāk reaģēt uz dažādām situācijām. Hormonu izmaiņu ietekmē topošā māmiņa var justies nervozāka, biežāk izjust stresu, kā rezultātā arī viņas āda ir pakļauta lielākam stresam, kas var izpausties arī kā ādas niezēšana.

Dermatoze. Ja ādas nieze līdzi nes arī izsitumus, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta, jo tam var būt dažādi iemesli sākot no vitamīnu trūkuma, beidzot ar alerģiskām izpausmēm vai vīrusa infekcijām. Ārsts veiks nepieciešamās pārbaudes, lai noteiktu patieso iemeslu un sastādīs ārstēšanas plānu.

Kā mazināt vēdera ādas niezi?

Ļoti svarīgi atcerēties, ka jebkura veselības stāvokļa izmaiņu gadījumā nepieciešams konsultēties ar savu grūtniecību uzraugošo speciālistu, jo par jebkurām neērtībām, kuras piedzīvo gaidību laikā, ir svarīgi zināt arī ārstam.

Lai novērstu striju rašanās risku un palielinātu ādas elastību, ikdienā izmanto mitrinošu krēmu vai eļļu. Izvēloties ādu kopjošo līdzekli, raugies, lai tas būtu kvalitatīvs, bez pievienotām smaržvielām un piemērots topošajai māmiņai, jo svarīgi atcerēties, ka gaidību laikā tava āda ir īpaši jutīga. Šī iemesla dēļ arī rūpīgi jāizvēlas ikdienas apģērbs, priekšroku dodot tādam, kas izgatavots no dabīgiem audumiem, kopjot apģērbu ar mazgāšanas līdzekļiem, kas ir antialerģiski, vari izvēlēties arī bērnu drēbēm paredzētos mazgāšanas līdzekļus. 

Lai mazinātu vēdera ādas niezēšanu, svarīgi pārskatīt savus ķermeņa kopšanas līdzekļus, izvēloties tādas dušas želejas, ziepes un krēmus, kas ir bez pievienotām smaržvielām, krāsvielām un ar maksimāli dabīgu sastāvu, kā arī pievērs lielāku uzmanību savai ikdienas ēdienkartei. Centies izvairīties no produktiem, kas ir spēcīgi alergēni, piemēram, zemenes, šokolāde.