Kad karstums spiež pie zemes…

Kad karstums spiež pie zemes…

07. Jun 2019, 11:43 gucci123 gucci123

Beidzot vasara ir sasniegusi arī mūsu platuma grādus. Turklāt karstuma vilnis nākošo nedēļu sola tikai pastiprināties.

Grūtniecēm šis laiks ir īpaši sarežģīts. Karstums rada papildus slodzi ne tikai veselam cilvēkam, grūtniecei šis pārbaudījums ir jāiztur dubultā apmērā.

Šajā nelielajā rakstā gribēju dalīties ar pāris knifiem, kas man palīdz saglabāt mundrumu un pārvarēt karstuma radītās neērtības. Veiksmīgam dienas sākumam iesaku pēc nakts miera veldzēties vēsā dušā. Tas ne tikai palīdz pamosties, bet arī iekustināt savu organismu.

Runājot par ēdienreizēm – man tās ir 5-6 dienas gaitā (ieskaitot brokastis, pusdienas un vakariņas). Karstā laikā es izvēlos vieglus ēdienus, piemēram, putru ar augļiem, biezpienu ar dārzeņiem, daudz, daudz augļu (šobrīd topā ir rabarberi ar cukuru!), no gaļām – zivtiņa vai liesa gaļa bez mērcēm, labāk tvaicēta vai gatavota uz grila.

Dienas laikā dzeru daudz ūdens, taču līdz ar to sanāk daudz svīst, kā arī pastiprinās ūdens uzkrāšanās organismā, radot tūsku (man izteikti kājās). Izrādās, ka labs līdzeklis pret svīšanu ir citrons, kuru var pievienot ūdenim, kā arī melnā tēja (tajā esošā miecskābe arī nomāc svīšanu). Līdz ar to vairākas glāzes ūdens var aizvietot ar melno tēju.

Pret tūsku kājās ļoti labi palīdz kompresijas zeķes. Vēsajā gadalaikā es valkāju garās kompresijas zeķes, karstajā – pusgarās zeķes. Izvēlējos itāļu ražojuma kompresijas zeķes, jo mūsu pašu Tonus elast likās ļoti raupjas uz ādas.

Tā kā esmu sportiska sieviete, gan pirmās grūtniecības laikā, gan arī tagad regulāri nodarbojos ar sportu – eju uz grūtnieču vingrošanu, baseinu, braucu ar divriteni (jūtu, ka drīz nāksies no tā atteikties). Ja vien nav medicīnisku ierobežojumu un tas palīdz uzlabot pašsajūtu, ir vērts izkustēties.

Karstā laikā ir grūti izvēlēties piemērotu apģērbu, jo grūtniecēm paredzētie apģērbi ar īpašu iešuvi vēderam, kas tikai pastiprina svīšanu. Tāpēc es cenšos izvēlēties ikdienā valkāt brīvas kleitas, kurās vējam ir kur aizķerties, kā arī izvelēties dabīgu, plānu audumu. Pamazām pāreju uz speciālo grūtnieču apģērbu, jo man ir mazs apģērbu izmērs un pašai jau patīk augumu izceļošs apģērbs (grūtniecības laikā šī patika laikam jāatmet!).     

Dekoratīvās kosmētikas lietošanai esmu šobrīd atmetusi ar roku, izņemot t.s. obligāto ikdienas kompleksu, tušu un lūpu krāsu/spīdumu. Pūderi, tonālie krēmi, ēnas, laineri utt. šobrīd no manis vienkārši notek. Esmu arī pārgājusi uz eko kosmētiku ķermenim un sejai, kā arī obligāti lietoju fitrus pret UV saules stariem. Starp citu, interesanti, bet mani nagi ir sākuši “atgrūzt” nagu lakas (arī gelish u.tml.), neturās virsū ilgāk par 3 dienām, tāpēc esmu atteikusies arī no šāda sevis izdaiļošanas līdzekļa.   

Viena ļoti svarīga nianse ir klimats. Mani darba kolēģi, sākoties karstajam laikam, ir ieradinājušies slēgt kondicionētāju, kas mākslīgi atvēsina gaisu, taču rada respiratoro saslimšanu risku. Manā gadījumā tas ir ļoti bīstami, tāpēc esam atraduši kompromisu – eju strādāt citā telpā vai ārpus biroja telpām.

Un pēdējā svarīgā lieta – ļaut sevi lutināt – vīram, bērniem, radiem, kolēģiem, jo mēs taču esam tā vērtas:)

Visiem jauku dienu vēlot, Gucci123