Kā skaitīt kontrakcijas?

Kā skaitīt kontrakcijas?

31. Oct 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ķermenis ir gatavs, parasti starp 38 un 42 grūtniecības nedēļām, tas sāk izdalīt hormonu, kas liek dzemdei sarauties, radot kontrakcijas. Kontrakciju rezultātā pakāpeniski atveras dzemdes kakls un dzimumceļi tiek sagatavoti dzemdībām. Kā skaitīt kontrakcijas, stāsta vecmāte Inese Kampusa.

Brakstona- Hiksa kontrakcijas

Katrai sievietei tas ir atšķirīgi, bet parasti ikviena piedzīvo viltus kontrakcijas, ko sauc par Brakstona- Hiksa kontrakcijām. Brakstona Hiksa kontrakcijas nekļūst stiprākas, tās neveicina dzemdes kakla atvēršanos, kā to dara īstās kontrakcijas, bet tās sagatavo ķermeni īstajām dzemdībām. Kāda ir sajūta, kad noteik neīstās kontrakcijas? „Vēders paliek ciets, bet parasti šāda veida kontrakcijas ir bez sāpēm. Un pat tad, ja arī sāpes parādās Brakstona Hiksa kontrakciju laikā, pozas maiņa vai duša atvieglo diskomfortu,” stāsta vecmāte Inese Kampusa.

Īstās dzemdību kontrakcijas

Īstās dzemdību kontrakcijas pavisam atšķiras no Brakstona- Hiksa kontrakcijām. „Diskomforts un sāpes var tikt salīdzināts ar okeāna paisumu un bēgumu, kas atplūst un aizplūst,” atklāj vecmāte. „Spiediens un diskomforts pakāpeniski pieaug un tad samazinās. Lielākā atšķirība no viltus kontrakcijām ir tā, ka īstās kontrakcijas nebeidzas un arī nesamazinās to aktivitāte. Sekojot arvien stiprākām un biežākām kontrakcijām, māmiņa var noprast, ka dzemdību process virzās uz priekšu un tuvojas tikšanās brīdis ar mazulīti.”

Kontrakcijas var iedalīt vairākos posmos, tomēr jāatceras, ka katras dzemdības ir citādas un tāds ir arī katras sievietes sāpju slieksnis – kas vienai škitīs neizturams, citai liksies kā viegla pastaiga.

Vieglas kontrakcijas- izpaužas kā periodisks dzemdes sasprindzinājums un šī fāze var ilgt vairākas stundas.

Stipras biežas kontrakcijas- šī ir tā sauktā aktīvā fāze, kad kontrakcijas rada stipras sāpes un diskomfortu. Lai gan šī fāze ir īsāka nekā iepriekšējā, tāpat reizēm tā var ilgt arī vairākas stundas.

Nepārejošas kontrakcijas- vissāpīgākais un īsākais dzemdību posms, kad kontrakcijas ir visintensīvākās un sievietei jāpaveic vislielākais darbs, lai piedzimtu bērniņš.

Kā skaitīt kontrakcijas

Ne visiem slimnīca atrodas tuvu mājām, tāpēc kontrakciju skaitīšana ir nozīmīga, lai zinātu, kurš ir brīdis,kad mājās uzkavēties vairs nedrīkst un jādodas uz slimnīcu.

„Ja sieviete ierodas dzemdību nodaļā ar kontrakcijām, kuru starplaiks ir 10 minūtes, bieži viņas tiek sūtītas mājās, jo šis periods var būt stundām garš,” atklāj Inese Kampusa. „Kursos parasti stāsta,ka laiks doties uz slimnīcu, kad kontrakcijas ir ik pēc 5 minūtēm un ilgst aptuveni 60 sekundes. Tomēr svarīgi atcerēties, ka katras dzemdētājas situācija ir atšķirīga un var būt iemesli, kāpēc vecmāte vai ārsts varētu vēlēties, lai sieviete ierodas dzemdību nodaļā ātrāk.”

Kontrakciju skaitīšana ir visai vienkārša. Lai to būtu vieglāk izdarīt, noderīgs varētu būt hronometrs. „Ja partneris ir ar sievieti, viņš noteikti var palīdzēt,” iesaka vecmāte. „Kontrakcijai sākoties, sieviete dod ziņu, ka sākas kontrakcija, un kamēr partneris pieraksta un atzīmē kontrakciju sākumu, beigas un ilgumu, sieviete var koncentrēties uz elpošanu un relaksāciju kontrakciju laikā.”

Kad kontrakcija sākas, aktivizē hronometru; kad kontrakcija beidzas, piespied hronometru un pieraksti rezultātu. Kontrakciju biežums var tikt pierakstīts, atzīmējot laiku, kad kontrakcija sākās un beidzās, atzīmējot arī nākamās kontrakcijas sākuma laiku.

Piemērs.

Kontrakcija sākas

Kontrakcija beidzas

1:00

1:01

1:02

1:03

1:04

1:05

1:06

1:07

Šajā piemērā starp kontrakcijām ir 2 minūtes, jo paiet divas minūtes no vienas kontrakcijas sākuma līdz nākamās kontrakcijas sākumam. Tomēr jāpiezīmē, ka visas kontrakcijas nav nepieciešams pierakstīt, svarīgākā ir tendence- vai kontrakcijas paliek biežākas un garākas vai nē.

Kad zvanīt ārstam, atkarīgs no katras konkrētās situācijas- ir sievietes, kas zvana ārstam, kad kontrakcijas rada diskomfortu, lai paziņotu, ka sākušās dzemdības. „Svarīgs aspekts laikam, kad doties uz slimnīcu ir ne tikai kontrakciju biežums, bet arī sievietes pašsajūta, attālums līdz dzemdību nodaļai, satiksmes plūsma (iespējams, ka ir sastrēgumu laiks), vai viss nepieciešamais slimnīcai ir iegādāts,” pieredzē dalās vecmāte Inese Kampusa.

Vai Tu pierakstīji kontrakcijas? Kad Tu devies uz slimnīcu?

TIEKAMIES MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSOS!

20150723185255-65646.jpg

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā