Biežāk uzdotie jautājumi par gatavošanos dzemdībām: atbild vecmāte Liene Drauga

02. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai izprastu savas sajūtas grūtniecības laikā, labāk sagatavotos dzemdību procesam un justos droši, ir jāgatavojas - gan fiziski, gan psiholoģiski. Kā sagatavoties dzemdībām, pastāstīs dūla, vecmāte Liene Drauga. 

MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ SATIEC LABĀKOS SPECIĀLISTUS! PIESAKIES NODARBĪBĀM UN KONSULTĀCIJĀM ŠEIT->>>

Individuālie dzemdību kursi - kas tas ir?

Individuālie dzemdību kursi nozīmē, ka tiek strādāts ar vienu sievieti vai pāri.  Mēģinām kopīgi saprast, ko sieviete vēlas un atrast tieši viņai piemērotāko dzemdību procesu. Sākam no pašiem pamatiem, ļaujot sievietei saprast, kas dzemdībās notiek, ko no tām sagaidīt.

Sievietes nezina, ko jautāt, jo informācijas ir daudz, bet tajā pašā laikā nav tāda sava skatījuma, nav virziena, kurā lūkoties. Sevišķi, ja gaida pirmo bērniņu.

Ja sievietei bijušas vairākas dzemdības, viņa jau zina, ka dzemdību scenāriji var būt dažādi. Varētu būt, ka ir sievietes, kurām kursi nav nepieciešami, bet tomēr es ieteiktu gatavoties uz katrām dzemdībām kā uz pirmajām.

Māmiņa grib, lai piedalās bērniņa tētis, bet tētis - ne visai

"Kursos cenšamies vīrietim ļaut saprast, ka viņš ir nepieciešams arī dzemdību procesā, bet tomēr gala lēmumu atstājam viņa paša ziņā, ģimenes ziņā. Vīrietim jāsaprot, ka viņš ir svarīgs, noderīgs, ka viņš spēj sniegt procesā kādu ieguldījumu, un, ka ir jēga no viņa klātbūtnes," atklāj Liene Drauga. "Vīrietis, kas grib būt atbildīgs ne tikai par sievieti, bet arī par bērniņu, vienmēr izšķiras par savu klātbūtni dzemdībās."

Bieži vien ir bijis tā, ka tētis vēlas piedalīties arī izstumšanas brīdī. Pat ja viņš to redzot kļūst emocionāls, ārā viņu neviens nedzen. Protams, viņš drīkst iziet ārā, ja nejūtas labi, vēlas padzerties vai nomierināties. Galvenais - ļaut vīrietim sajusties noderīgam. 

Vai vispār vajadzīga palīdzība tik dabīgā procesā kā dzemdības

Arī senos laikos kāds vienmēr bijis klāt dzemdībās. Agrāk tās bija dzimtas sievietes. Mūsdienu cilvēkam pat pietrūkst šūpulī ieliktās izpratnes par notiekošo. Ir, protams, sievietes, kas paļaujas uz to, ka daba visu izdarīs un viss būs. Bet ir arī tā neforšā lieta, ka sievietes neprot atslābināties un īsti neļaujas dabīgajiem procesiem.

Cik ilgi jāapmeklē kursi, lai būtu pārliecība, ka dzemdībās viss izdosies?

Tas ir ļoti individuāli. Ir sievietes, kas atnāk desmitajā grūtniecības nedēļā un strādā līdz pat beigām, bet ir sievietes, kas pie dūlas vai vecmātes nāk tikai grūtniecības beigās un vēlas visu steigā apgūt. Jāatceras, ka tas ir tāpat kā pirms jebkura liela notikuma - sagatavojamies savlaicīgi, ilgstoši. Jo vairāk mēs zinām, jo mazāk pārsteigumu dzemdībās 

Ko dzemdībās vajag vairāk - emocionālo vai fizisko atbalstu?

Vajag abus! Tikai tad, kad sieviete jūtas brīvi, ir atbrīvota, nesatraucas par to, ko par viņu padomās kāds, kas viņu dzird, viņa var atslābināties un dzemdēt. Tas jau saprotams, ka nevaram prasīt ikdienā ātrai, straujai sievietei, lai viņa būtu dzemdībās mierīga, tikai un vienīgi klusa un apgarota. Te arī noder otra cilvēka klātbūtne, atbalsts, spēja un prasme nomierināt.

Ja gadās neplānotas dzemdības  ārpus slimnīcas

Dažkārt tā vienkārši notiek, jo nekad nevaram paredzēt, cik garas dzemdības būs. Tās var ilgt gan 2, gan tikpat labi 14 stundas. Ja tas ir jau ceturtais bērniņš, protams, dzemdības būs ātrākas. Tāpat arī, ja pirmās dzemdības bijušas ātras, arī nākamās tādas var būt.

Ja tā notiek, vienkārši jāpaļaujas uz savu ķermeni, kas visu pateiks priekšā pat bez vecmātes klātbūtnes. Kad bērniņš piedzimst, liekam viņu sev klāt, sasedzam un saucam ātro palīdzību, vai, ja tuvumā ir stacionārs, dodamies uz to. 

Ja paredzētas mājdzemdības 

"Es kā dūla - atbalsts sievietei dzemdībās, esmu gatava palīdzēt jebkurā brīdī, jebkurā laikā. Man var zvanīt 24 stundas diennaktī. Katrai vecmātei laikam ir dabas dots talants, spēja prast ieklausīties un pēc, tā kā sieviete runā, kādas emocijas pauž, izprast, vai sieviete vēl ir mājās sēdētāja un viņai vēl nav jādodas dzemdēt, vai arī - viņai tūliņ viss sāksies," atklāj vecmāte.

Tipiskākās lietas, ar ko bez atbalsta sievietes dzemdībās netiek galā

Katrai tas ir kaut kas cits. Saklausāmies dažādu pieredzi - gan pozitīvu, gan negatīvu, un arī tas ietekmē dzemdību gaitu. Svarīga katras sievietes spēja tikt galā ar sāpēm, sāpju ilgumu. Tāpat reizēm sieviete var nespēt atvērties, paļauties uz medicīnas personālu slimnīcā, un viņai var šķist, ka pret viņu izturas neiecietīgi.

Ja esi dzemdību namā, bet nav līguma, neizdodas komunikācija ar personālu

Tajā brīdī tomēr ir jāmēģina sakomunicēt ar personālu. Svarīgi ir saprast - ar kādu domu tu nāc dzemdēt? Tas nav tā, ka atnāc uz slimnīcu un visi visu izdarīs tavā vietā, jo tā tas nenotiek. Mammai ir jādara pašai un pašai jābūt gatavai gan fiziski, gan emocionāli uz šo darbiņu. Vecmāte ir tikai palīgs.

 Māmiņu Klubs