Kā deguns man var palīdzēt koncentrēties darbam?

Kā deguns man var palīdzēt koncentrēties darbam?

18. Jan 2019, 10:50 zane_r zane_r

Tā kā sesto gadu esmu pašnodarbinātā jeb kā moderni tagad saka – freelancere – tad pamatā strādāju no mājām. Zinu, ka daudziem strādāšana mājās nevedas, bet man līdz šim tas nav sagādājis problēmas, pat otrādi. Mājās spēju darbam koncentrēties daudz labāk, jo netraucē citi cilvēki un normētais darba laiks neuzliek pienākumu imitēt darbu tad, kad nepavisam nav noskaņojuma uz strādāšanu. Taču līdz ar grūtniecības nelabumu, koncentrēšanās darbam nepavisam nevedas, esmu kļuvusi izklaidīga un produktivitāte ir zema. 

Draudzenes veiksmīgās pieredzes mudināta piesakos uz Aromterapijas diagnostiku Māmiņu Klubā. Viņai tādā veidā izdevies uzlabot ikdienas pašsajūtu gan sev, gan bērniem, turklāt daudz jau iepriekš esmu dzirdējusi un lasījusi par dabīgo ēterisko eļļu nozīmi fiziskās un garīgās veselības kopšanā, kā izsenis, tā arī mūsdienu medicīnā un kosmetoloģijā. Ēteriskās eļļas stimulē imunitāti, paaugstina organisma aizsargspējas, attīra un dezinficē gaisu, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz organismu daudzu ikdienišķu veselības traucējumu gadījumos. Un jā, izklaidīgums nav vienīgā lieta, kuru ceru risināt. Mani ļoti uzrunā ēterisko eļļu priekšrocība, ka tās nav jāuzņem caur kuņģi, lai nonāktu asinsritē un tādējādi veiktu noteiktu darbību. Bet pateicoties ožai, tas sasniedz noteiktus smadzeņu centrus caur šo maņu. 

Aromterapijas diagnostika norit šādi – speciāliste manā priekšā atver lādi ar 95 ēterisko eļļu pudelītēm un aicina atvērt katru no tiem, viegli novēdināt gar degunu un izšķirt, vai šis aromāts man ir patīkams, nepatīkams vai vienaldzīgs. Viņa arī piekodina etiķetes pirms ostīšanas nelasīt, lai nepieslēgtu prātu, kas pēc nosaukuma to ieliktu kādā no kategorijām, taču, kad izvēle izdarīta, tad savu ziņkāri droši var apmierināt. Sākotnēji ar acīm meklēju, kur gan ir trauks ar kafijas pupiņām, jo filmās taču smaržu ostītāji tā mēdz attīrīt savus ožas kanālus. Taču velti meklēju, nebūšot vajadzības.

Zināma skepse gan manī ir, kā gan tikšu galā ar TIK daudz aromātiem, taču veltīgi. Process uz priekšu iet visai raiti. Kreisajā pusē man ātri izveidojas brangs nepatīkamo aromātu pulks, kamēr pie patīkamajām smaržām ir vien dažas. Pie vienaldzīgajām ierindojas tās, kuras nejūtu vai arī tās tiešām neraisa nekādas izteiktas sajūtas. Esmu pārsteigta, ka tik daudzi aromi man atgādina kaķu čuras vai terpentīnu, kaut gan etiķete liecina par it kā tādām patīkamām lietām, kā liepa vai tuberroze. Kad darbiņš paveikts, nepatīkamos un vienaldzīgos ievietojam atpakaļ kastē un ķeramies pie patīkamo aromātu atšifrēšanas. Tie, kurus mana oža atzinusi par patīkamiem, liecina, ka šīs lietas manā prātā tiek risinātas un tām nepieciešams atbalsts.

Esmu izvēlējusies daudz citrusu aromātus, kam liela nozīme imūnsistēmas stiprināšanā, koncentrēšanās un darba spēju uzlabošanai, kā arī ietekme uz pašapziņu un apmierinātību. Gandrīz tik pat daudz pie patīkamajiem esmu atlasījusi arī garšvielu aromātus. Aromterapeite brīdina, ka garšvielu ēteriskās eļļas grūtniecības laikā nav ieteicamas, jo tās var izsaukt pat spontāno abortu, taču ieteicami ir citrusi un visi vieglo ziedu aromāti. Tad nu soli pa solim pievēršamies katram aromātam, klausos un māju ar galvu un vienlaikus esmu tik pārsteigta, cik daudz par mani var pastāstīt deguna gaume. 

Šī bija interesanta pieredze, šobrīd jau esmu veikusi ēterisko eļļu pasūtījumu un gaidu piegādi, lai varētu izmēģināt to efektivitāti.